Dershanelerle ilgili iptal kararı neler doğuracak?
Anayasa Mahkemesi (AYM), dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı oyçokluğu ile iptal etti. Yüksek Mahkeme'nin bu kararı sonrasında dershaneler, 1 Eylül 2015 tarihinde kapanmayacak, faaliyetine devam edecek. Peki binlerce öğretmen ve öğrenciyi ilgilendiren bu karar beraberinde neler getirecek?
Gerekçeli karar henüz açıklanmamış olmakla birlikte AYM 'nin verdiği karara göre dershaneler eski işlerini yapmaya devam edecekler. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, konu ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Temel Lise Kavramı Geçerliliğini Yitirecek
Temel lise kavramı geçerliliğini yitirecek. Temel liseler özel okul olma isteklerini sürdürürlerse özel okulların açılış iznine tabi olmak zorunda kalırlar. Örneğin özel okula kontenjan verilirken iki metrekare bahçeye bir kontenjan veriliyor. Spor salonu, yemekhane, laboratuarlar, müzik ve resim odaları isteniyor. Bu durumda özel okul olmak isteyen dershanelerin de aynı şartlara uymaları gerekir. Aksi halde özel okulların da bu ayrımcılığa dava açmaları beklenir.
Anayasa Mahkemesi'nden bir önemli iptal daha
Tazminat talebi hakkı
Devletin çıkardığı kanuna güvenerek kurumlarını kapatanlar tazminat talebinde bulunma hakkına sahip olurlar. İşverenin iş yapma hakkı, çalışanın işi elinden alınmış oldu. Şimdi bu zararların tazmin edilmesi gerekiyor.
Büyük Haksızlık Yapıldı
Ben aynı anda dört dershanemi kapattım. Bir anlamda 26 yıllık emeğimi çöpe attım. Yüzlerce çalışma arkadaşımdan ayrıldım. Her birimiz bir köşeye savrulduk. Kapatma için yaptığım ödemeler de cabası. Elbette hem maddi hem de manevi olarak çok zarar gördüm. En sonunda sağlığımdan oldum. Ben yanlış yapmadığım halde devletimin beni çok hırpalaladığını, bana büyük haksızlık yaptığını düşünüyorum.
Veliler Ne Yapacak?
Özellikle çocuğu 11. veya 12. sınıfa geçen veliler çocuklarını üniversite sınavına hazırlamak için okullarını bırakıp dönüşen dershanelere kayıt yaptırdılar. Üstelik eski sistemde dershaneye ödeyeceklerinin iki, üç misli ücret ödenmek zorunda kaldılar. Bu veliler çocuklarını dershaneye göndermek isterlerse kayıtlarını iptal ettirebilecekleri belli değil. Ayrıca dershanelerin kapatılması kararından sonra öğretmenlerin de büyük bir bölümü farklı kurum veya alanlara yönelmiş anlaşmalar yaptılar. Şimdi bu insanların durumu ne olacak? Çocuklarını dershaneye göndermeye karar veren veliler hangi öğretmenlerle çalışacaklar belli değil.
Yeni Dershane Açmak Mümkün Değil
MEB istatistiklerine göre Türkiye genelinde faaliyet gösteren 4600 civarında dershane vardı. Bunlardan 2200 kapatma kararı aldı. 2400'ü dönüşüme başvurdu. 1800'ünün dönüşümü kabul edildi. 788' i olur aldı. AYM' nin verdiği kararla, kurumunu kapatmayan dönüşüme başvurmayan, başvuru yaptığı halde olur alamayan kurumlar dershanecilik faaliyetine devam edebilirler. Ancak ortada bir kanun olmadığından yeni dershane açmak artık mümkün değil. Dolayısıyla kurumlarını kapatmış olanlar veya dönüşüm onayı almış olanlar eski işlerine dönemeyecekler ve mağdur olmaya devam edecekler.
Eskiye Dönüş Çok Zor
AYM' nin kararı geç açıklanmış olması sektörde yaşanan mağduriyetlerin daha da artmasına neden oldu. Elbette vergi alamadığı için ekonomik olarak hem ülke kaybetti, çocuklarını yüksek ücretle özel okula veren veliler kaybetti, bu güne kadar işsiz kalan binlerce çalışan kaybetti. Artık dershaneciliğe geri dönüş hakkı verilse de eskiye dönüş çok zor. Bundan sonra dershane ücretleri de yüksek olacaktır. Bir sektör istesek te istemesek te artık yön değiştirdi. Dönüşüm onayı almış olan kurumlara haksız rekabete neden olmaları nedeniyle özel okulların dava açmaya başlayacakları da unutulmamalı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Batman'da terör propagandasına tokat gibi cevap: Burası Türkiye!
İzmir için KRİTİK uyarı: Su seviyesi yüzde 10'ların altına inebilir!
EN SON HABER | Kayıp iş insanının cansız bedeni ormanda bulundu: Ortağı tutuklandı!
Henüz 17 yaşında 70 suçtan kaydı var: Defne Hakim 'Ah' ederek paylaştı!
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?