DEPREM ANINDA NE YAPILMALI? Depremde Yapılması Gerekenler Neler? Hayatta Kalmak İçin Alınması Gereken Acil Önlemler

Son dakika İstanbul depremleri sonrasında depremde alınacak önlemler ve deprem anında yapılması gerekenler araştırılıyor. İstanbul Silivri açıklarında en büyüğü 6,2 olmak üzere art arda çok sayıda deprem oldu. Vatandaşlar yaşanan depremler sonrasında deprem anında neler yapılmalı merak ediyor. Depremler, Türkiye gibi aktif fay hattı bölgelerinde sıklıkla meydana gelen doğal afetlerdir. Deprem anında doğru hareket etmek, hayatta kalma şansını artırır ve can kaybını azaltır. Peki, deprem anında neler yapılmalı? Depremden korunmak için alınması gereken önlemler neler?
Deprem anında yapılması gerekenler ve depremden korunmak için alınması gereken önlemler araştırılıyor. AFAD'ın geçtiği bilgiye göre İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü 3.9 olarak açıklandı. Bu depremin ardından İstanbul'da saat 12.49'da 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, deprem Marmara bölgesinde birçok ilçe şiddetli şekilde hissedildi. İçişleri Bakanlığı afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı deprem anında yapılması gerekenleri açıkladı.
DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER NELER?
1. Sakin Olun ve Panik Yapmayın
Deprem anında ilk yapılması gereken, panik yapmamaktır. Soğukkanlı bir şekilde hareket etmek, güvenli bir yere ulaşmanıza yardımcı olur. Panik, kazalara ve yanlış kararlar almanıza neden olabilir.
2. Güvenli Bir Alan Bulun
Eğer iç mekanlardaysanız, hemen sağlam bir masa veya sağlam mobilyaların altına girin. Eğer dışarıdaysanız, açık alanlara yönelin ve binalardan, ağaçlardan ve elektrik direklerinden uzak durun. Deprem sırasında pencerelerden, camlardan ve dış duvarlardan uzak durmalısınız.
3. Kendinizi Korumak İçin Kollarınızı Başınıza Koyun
Sarsıntı sırasında, düşen cisimlerden korunmak için başınızı ve boynunuzu koruyacak şekilde kollarınızı kafanızın üstüne koyun. Böylece düşen cisimlerden gelen zararı minimize edebilirsiniz.
4. Deprem Sırasında Asansör Kullanmayın
Deprem anında asansöre binmek, büyük bir risk taşır. Asansörler, elektrik kesintisi nedeniyle sıkışabilir ve sizi tehlikeye atabilir. Deprem sonrasında bina güvenliği kontrol edilene kadar asansörlerden uzak durun.
5. Balkon ve Camlardan Uzak Durun
Balkonlar, pencereler ve camlar deprem anında kırılabilir. Bu nedenle, bu tür alanlardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
6. Deprem Sonrasında Binalardan Uzak Durun
Deprem bitse bile yapılar zarar görebilir ve düşme riski devam edebilir. Deprem sonrası ilk saatlerde binalardan uzak durmak en güvenli hareket olacaktır. Binadan çıkarken kapıların ve camların açık olduğundan emin olun.
7. Acil Durum Çantası Bulundurun
Evde her zaman bir acil durum çantası bulundurmak önemlidir. Bu çantada, su, yiyecek, ilaç, el feneri, batarya ve temel hijyen malzemelerinin bulunması gerekir. Bu tür hazırlıklar, deprem sonrası hayatta kalma şansını artırır.
8. Radyo ve Telefonu Kullanın
Deprem sonrası haber almak için radyo dinleyin veya telefonla yetkililerle iletişime geçin. Ancak, telefon hatları yoğunlaşabileceğinden yalnızca acil durumlarda telefon kullanmaya özen gösterin.
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın, ancak sarsıntı bitince dışarı çıkmak güvenlidir. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın.
Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir.
Balkona çıkmayın.
Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın.
Asansör kullanmayın.
ACİL DURUMLARI ve YANGINLARI bildirmek dışında telefonları KULLANMAYIN. Kibrit ve çakmak YAKMAYIN, elektrik düğmelerine DOKUNMAYIN.
Elektriklerin kesilebileceğinin; yangın alarmlarının çalışabileceğinin ve yangın söndürme sistemlerinin devreye girebileceğinin farkında olun
Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyerek başınızı ve boynunuzu korumaya alın.
Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın vb. cihazları kapatın. Dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşın.
DEPREMDEN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER NELER?
Yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. Kaygan ve ovalık bölgeler iskana açılmamalıdır. Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır.
Yapılar deprem etkilerine karşı dayanıklı inşa edilmelidir. (Yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliğine uygun olarak)
İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır.
Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır.
Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır.
Mevcut binaların dayanıklılıkları artırılmalıdır.
Konutlara deprem sigortası yaptırılmalıdır.
DEPREM ÖNCESİ EVDE ALINACAK ÖNLEMLER HANGİLERİ?
Bu önlemlerin yanı sıra, yapısal olamayan, yani binadan değil de eşyalardan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içerisine yerleştirilmesinde aşağıda sayılan önlemleri almalıyız:
Dolap üzerine konulan eşya ve büro malzemeleri kayarak düşmelerini önlemek için plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitlenmelidir.
Soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmelidir.
Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmelidir. Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi konulmalıdır.
Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.
İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak sıkıca kapalı kalmaları sağlanmalı.
Tezgah üzerindeki kayabilecek beyaz eşyaların altına metal profil koyarak bunların kayması önlenmelidir.
Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalıdır. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler konulmalıdır.
Rafların önüne elastik bant ya da tel eklenebilir. Küçük nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirilmelidir.
Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmelidir.
Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üzerinden kaldırılmalıdır.
Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.
Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.
Tüm bireylerin katılımı ile (evde, iş yerinde, apartmanda, okulda) “Afete hazırlık planları” yapılmalı, her altı ayda bir bu plan gözden geçirilmelidir. Zaman zaman bu plana göre nasıl davranılması gerektiğinin tatbikatları yapılmalıdır.
Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlanacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, dışında ve ya mahalle dışında) belirlenmelidir.
Önemli evraklar (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyaları hazırlanarak su geçirmeyecek bir şekilde saklanmalı, ayrıca bu evrakların bir örneği de bölge dışı bağlantı kişisinde bulunmalıdır.
Bina yönetimince önceden belirlenen, mesken veya iş yerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazı mutlaka bulundurulmalı ve periyodik bakımları da yaptırılmalıdır. Bu cihazlar;
Kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır.
Yeri herkes tarafından bilinmelidir.
Duvara sıkıca sabitlenmelidir.
Her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır.
Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.
Binalarda asansörlerin kapı yanlarına "Deprem Sırasında Kullanılmaz" levhası asılmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
İletişim Başkanlığı'ndan "deprem anında yapılmayacaklar" paylaşımı
Son Dakika Deprem Haberleri... İstanbullular Sokaklara Döküldü!
Son Dakika Deprem... İstanbul açıklarındaki depremde, İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Uşak da sallandı
Sıfır aldığı aracını 17 yıldır kullanamıyor: "Arabanın olduğu sokaktan geçerken içim acıyor"