hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deniz Baykal yeniden lider

    Deniz Baykal yeniden lider
    expand

    CHP 32'nci Olağan Kurultayı'na tek aday olarak katılan Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 1021 oyla yeniden Genel Başkan seçildi.

    Kurultayda 1231 delegeden 1105'i genel başkan seçimi için yapılan oylamaya katıldı. Baykal, 1021 oyla yeniden genel başkan seçilirken, 84 oy geçersiz sayıldı.
     
    Baykal sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, bu sonucun partinin iç çekişmeler sürecinden "kenetlenmiş" bir bütün olarak çıktığının ispatı olduğunu söyledi.
     
    "Bu kurultay hepimize particilik dersi, siyaset dersi vermiştir" diyen Baykal, "Umarım bu kurultay CHP'ye akıl fikir verenlerin, istikamet, yol çizenlerin CHP gerçeğini daha doğru bir şekilde değerlendirmelerine bir katkı yapar" dedi.
     
    CHP'nin halkın umudununu, heyecanını toplayan bir çekim merkezi olduğunu bu kurultayda bir kez daha gösterdiğini belirten Baykal, bu tablonun ortaya çıkmasında katkısından dolayı parti örgütüne teşekkür etti.
     
    Baykal, konuşmasının sonunda, "Türkiye'ye, CHP'ye, Mustafa Kemal Atatürk'ün eserlerine, ilkelerine sahip çıkacağız" dedi.
     
    Gül Baykal'ı kutladı
     
    Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanlığına yeniden seçilen Baykal'ı kutladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Baykal'a bir tebrik telgrafı gönderdi.
     
    "Başbakan Baykal" sloganları atıldı
     
    Konuşması sırasında partililer zaman zaman "Başbakan Baykal" sloganları attı. Baykal, daha sonra partililerin sevgi gösterileriyle salondan ayrıldı.
     
    Baykal, 9 Eylül 1992 tarihinde CHP'nin yeniden açıldığı 25'inci Olağan Kurultay'da ilk kez genel başkan seçildi.
     
    O tarihten sonra gerçekleştirilen kurultaylarda da görevini koruyan Baykal, bugün yapılan 32'nci Olağan Kurultay'da 10'uncu kez delegeden destek aldı.
     
    Tek aday Baykal oldu
     
    Deniz Baykal, 1016 delegenin imzası ile seçime tek aday olarak girdi. Zira, aday olabilmek için delege tam sayısının yüzde 20'sine denk gelen 253 imza gerekliydi.
     
    Kurultay öncesi aday olmak için çalışan 4 isim de bu sayıya ulaşamadı. Haluk Koç'un adaylığı için 168, Umut Oran için 15, Ayhan Yalçınkaya için 1 imza toplanabildi.
     
    Haluk Koç: "Görevimize devam edeceğiz"
     
    Koç, sonuçların açıklanmasından sonra, bazı delegelerle birlikte oturduğu tribünden inerek salondan ayrıldı. Haluk Koç, gazetecilerin soruları üzerine, yeterli sayıya ulaşamadıklarını belirterek, "Partimiz için bundan sonra da görevimizi yapacağız" dedi.
     
    Salon dışında kendisine ilgi gösteren partililere ve adaylığı için imza verenlere teşekkür eden Koç, "Partimizi seviyoruz" dedi.
     
    İkinci gün PM üyeleri seçilecek
     
    İlk gün genel başkan seçiminin yapıldığı kurultay, ikinci gün PM ve YDK üyelerinin seçimi ile sonuçlanacak. CHP tüzüğüne göre PM için 80, YDK için ise 20 üyenin seçilmesi gerekiyor. 



    Kurultaydan notlar...

    Kurultayın ilk gününe 10'uncu yıl marşıyla giren CHP lideri Deniz Baykal önce salonu dolaştı, kürsüde 2 saat 35 dakika kaldı.
     
    Konuşmasının son bölümünü parti içinden ve dışından kendisine ve yönetime yöneltilen eleştirilere ayırdı, eleştiri de bulunanları 'amatör siyasi uzmanlar' olarak niteledi.
     
    Baykal örgütün genel merkezin talimatıyla hareket ettiği yönündeki suçlamalara da tepki gösterdi, parti içi mücadelenin doğal olduğunu söyledi. Baykal, bir de uyarıda bulundu: "Sandalye kapacağım diye CHP düşmanlarının gazetelerinde kucaklarına oturmayacağız."
     
    "Sizler benim ailemsiniz"
     
    Muhalefete "ağabey" gibi seslendiğinin altını çizen Baykal, mücadelenin CHP'ye karşı değil, AKP'ye karşı yürütülmesi gerektiğini söyledi. Baykal, aday adayları konusunda değerlendirme yapmadığına dikkat çekti.
     
    Deniz Baykal sözlerini "Sizler benim ailemsiniz" diyerek bitirdi. Konuşmasını Haluk Koç diğer delegelerle birlikte ayakta alkışladı, ama Umut Oran alkışlamadı.
     
    Baykal kürsüden indi, söz sırası delegelere geldi. Muhalif isimlerden Gülsün Bilgehan konuşurken Baykal'ı eleştirdi ve salonda tansiyon yükseldi.
     
    Bazı il başkanlarının "Yeteri kadar delege konuştu" gerekçesiyle konuşmaların sonlandırılması için verdikleri önerge de tartışma yarattı. Muhaliflerle Baykal taraftarları arasında gergin anlar yaşandı.
     
    Delegeler erken saatlerden itibaren toplandı
     
    Açıklanan gündeme göre saat 10.00'da başlaması gereken kurultay için partililer sabah erken saatlerden itibaren kurultay salonuna gelerek tribünlerde yerlerini alırken, Parti Meclisi, Merkez Yönetim Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleriyle milletvekilleri için salon zemininde masalar kuruldu.
     
    Delegeler ise kürsünün solundaki tribünde kurultay çalışmalarına katılacak. Salonda iki kademeli olarak hazırlanan platformun üst bölümünde divan üyeleri için yer ayrılırken, onun altındaki bölümde de konuşma kürsüsü hazırlandı.
     
    Platformun üstünde bir yanda bir kenarında ay yıldız bulunan Atatürk, diğer tarafında da 6 oklu kenarında CHP bayrağı bulunan Deniz Baykal'ın posterleri ve salondan görüntüleri yansıtan dev ekran yer aldı.
     

     
    Salonda tribünlerin en üstünde "Sadaka devleti değil, sosyal devlet", "Cumhuriyeti kuranlar, elbette Cumhuriyet'e sahip çıkarlar" sözlerinin yer aldığı büyük boy bez pankartların yanı sıra, İsmet İnönü'nün fotoğrafı ve "Bir ülkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmak zorundadır" sözünün yer aldığı pankart da dikkat çekti.
     
    Salonun dolmaya başlamasıyla birlikte zaman zaman gerginlikler de yaşandı. Genel Başkan adayı olacağını açıklayan Samsun milletvekili Haluk Koç'a destek pankartını salon içinde gezdirmek isteyen grupla diğer partililer arasında gerginlik yaşandı.
     
    Tribünlerdeki partililer çalınan müziklere ellerindeki Baykal fotoğrafları ve CHP bayraklarını sallayarak eşlik ederken, tribünlerin bir bölümünde de Haluk Koç'un fotoğraflarını taşıyan partililer yer aldı.
     
    Bu arada, Haluk Koç, saat 10.15'te salona girerek tur attı. Bazı partililer, "Başbakan Haluk" sloganları atarken, Koç, milletvekilleri için salon zemininde ayrılan bölümde değil, delegelere ayrılan tribünde oturmayı tercih etti.
     
    Genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan Umut Oran da saat 10.25'te salona girdi. Her iki aday da salona girerken genel başkan adayı olduğu belirtilerek anons edildi.
     
    İl Başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti
     
    Bu arada, kurultay nedeniyle Ankara'da bulunan parti il başkanları, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti.
     

     
    Öymen'in, Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunan CHP il başkanları, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Öymen, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:
     
    "Büyük Atatürk,Eşsiz genel başkanımız, CHP'nin 32'nci kurultayına katılmak üzere Ankara'ya gelen il başkanlarımızla birlikte huzurundayız. Senin eserin olan Cumhuriyet Halk Partisi Cumhuriyet'in, laikliğin, egemenliğin ve bağımsızlığın ebediyen korunması için bütün gücüyle çalışmaktadır. Ülkemizin laikliğini, bütünlüğünü, halkımızın refahını ve egemenliğini sağlama yolunda senin tespit ettiğin ilkelerini simgeleyen altı okunuz bize ışık tutmaya devam ediyor.
     
    Kimsesizlerin kimsesi olan Cumhuriyet Halk Partisi yoksullukla, yolsuzlukla ve cehaletle mücadelede öncü görevini sürdürmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi ülkemize, Cumhuriyet'imizin temel değerlerine, yüksek yargı kurumlarımıza yurtiçinden ve yurtdışından gelen baskılara karşı yüksek bir vatanseverlik olgunluğuyla mücadele etmektedir. Eserlerini ebediyete yaşatacağız"
     
    İnönü'nün mezarına çelenk
     
    Genel Başkan Yardımcısı Öymen başkanlığındaki CHP il başkanları, daha sonra 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün mezarına da çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow