Demokrasi paketine eklenen düzenlemelerde neler var?
Demokrasi paketine eklenecek düzenlemelerin detayları ortaya çıkıyor. Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasını içeren kanun teklifi, komisyon aşamasında demokratikleşme paketiyle birleştirilecek. Teklifte, dinlemelere yönelik sınırlamalar ile soruşturmanın gizliliğinin ihlalini önlemeye dönük hükümler de yer alacak.
Adalet Bakanı'nın ÖYM düzenlemesinin kanun teklifi olarak sunulacağını açıklamasından sonra detaylar da ortaya çıkmaya başladı. ÖYM'lerin tamamen kapatılmasını içeren teklifte başka önemli düzenlemeler de yer alacak. Dİnlemelere önemli sınırlamalar getirilecek.
- IMEI no ile dinleme yapılamayacak, kişinin kimlik bilgileri istenecek
- Dinlemede somut gerekçe aranacak
- Dinleme kararını ağır ceza mahkemesi verecek
- Dinlemede süre 6 aydan fazla uzatılmayacak
IMEI numarası ile dinleme yapılamayacak. Dinlenen kişinin kimlik bilgileri gerekli olacak. Bir savcı değil, en az iki savcı dinleme talebinde bulunabilecek. Dinleme talebinde somut gerekçe olması gerekecek. Dinleme kararını sulh ceza mahkemesi degil, ağır ceza mahkemesi verecek.
Bir dosya için yapılan dinlemede ortaya çıkan belgelerden yeni soruşturma açılamayacak. Belli soruşturma için elde edilen bilgi ve belge, o soruşturma tamamlanınca imha edilecek. Dinleme altı ay içinde tamamlanacak. Süre uzatımına gidilemeyecek.
MİT ve Dışişleri'ndeki filigram sistemi yargıda da kullanılacak
Soruşturmanın gizliliğinin ihlalini önlemek için de yeni düzenlemeler yapılacak. Türkiye'de MİT ve Dışişleri Bakanlığı'nda kullanılan filigram sistemi artık yargıda da kullanılacak. Her dosyaya ileteceği makamlara ayrı olmak üzere özel filigram verilecek. Böylelikle, dosyanın nereden kamuoyuna ulaştırıldığı, sızdırıldığı belli olacak. Ak parti kurmaylarının ifadesi ile "dosyanın sızdırılması faili meçhul kalmayacak."
Savcının etkisi azaltılacak, bir kurul devrede olacak
Mal varlığına tedbir konulmasında, savcının etkisi azaltılacak. Tedbir kararının ekonomik sonuçları olması nedeniyle, kurmaylar, tedbir kararının alınmasında ekonomik bir kurulun da devrede olmasına karar verdi.
10 yıla varan tutukluluk süresi 7 yıla indirilecek
Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda, uzun tutuklulukluk süreleri üzerinde de çalışma var. Buna göre, terör ve organize suçlarda 10 yıla varan tutukluluk süresinin 7 yıla indirilmesi gündemde.
Jandarma İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak
Jandarma Genel Komutanlığı, ismi de değiştirilerek İçişleri Bakanlığına bağlanacak. Kurmaylara göre, son karar Başbakan Erdoğan'la yapılacak toplantıda verilecek. Teklifin bu hafta içinde Meclis'e sunulması bekleniyor.