Davutoğlu, Bağdat'a gidiyor
Irak'la ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor. Ankara'da temaslarda bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2 hafta sonra Bağdat'a gideceğini açıkladı.
Ankara'da temaslarda bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari dün ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye ile Irak arasındaki güçlü işbirliğinden tüm bölge faydalanacaktır" dedi.
Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Gül, "İlişkilerin her düzeyde geliştirilmesi için ortak irade mevcuttur" mesajını verdi.
Konuk Bakan Zebari de Irak'ın yakın dostu olarak gördükleri Türkiye'yle ilişkilere önem verdiklerini vurguladı.
Zebari'nin uzun zamandır beklenen ziyareti, özellikle 2012 yılında gerilimin arttığı Ankara-Bağdat ilişkilerinin normalleşmesi açısından önem taşıyor.
Davutoğlu, Bağdat'a gidiyor
Bugün de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Ankara'da Iraklı mevkidaşı Hoşyar Zebari'yi ağırladı. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu 2 hafta sonra Bağdat'a gideceğini açıkladı.
"Durağanlık geçici bir dönemdi"
Görüşmelerinin ardından Ankara Palas Devlet Konukevi'nde ortak basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ve Irak'ın stratejik ilişkiler geliştirmek için bölgede en güçlü altyapıya sahip iki ülke olduğunu belirten Davutoğlu, Irak'ı hiçbir zaman kendilerinden ayrı görmediklerini ifade etti ve "Iraklı Sünniler, Şiiler, Hristiyanlar, Araplar, Kürtler, Türkmenler, Yezidiler, hepsi bizim için Iraklılar olarak azizdirler" dedi. Davutoğlu, iki ülke ilişkilerinde yaşanan sıkıntıya ilişkin de şunları söyledi:
"Son dönemlerde, maalesef bazı konjonktürel gerekçelerle ilişkilerimizde bir durağanlık yaşanmıştı. İlişkilerimiz eskisi kadar yoğun olmamıştı. Yine hep devam etti, her düzeyde sürdü, ticari ilişkilerimizde büyük artışlar yine gözlendi, halklarımız arasındaki derin kardeşlik bağları hep sürdü. Şimdi son dönemde bunu daha ileri bir aşamaya götürme konusunda da her iki tarafta çok güçlü bir irade var. Son iki yıl içinde yaşanan durağanlığı, geçici bir dönem olarak değerlendiriyoruz. Şimdi de tabii yine görüş ayrılıklarımız, farklı kanaatlerimiz olabilir ama bunları beraber oturup her zaman konuşabiliriz ve bunlardan bazen de son derece faydalı sonuçlar çıkarabiliriz, ortak bir sinerji doğurabiliriz."
Davutoğlu, iki hafta içinde, Kasım ayının ilk yarısında Bağdat'a gideceğini söyledi.
Zebari: "Eski sayfayı kapattık"
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin son 2 yıl zarfında biraz sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, şu an ise bu sayfayı kapatarak ortak bir çalışmayla yeni bir sayfa açmanın tam zamanı olduğunu vurguladı. Zebari, şunları söyledi:
"Bu ziyaretimizle, sanırım eski sayfayı kapatıp yeni bir döneme geçmiş bulunmaktayız. Yakın zamanda iki ülke arasında karşılıklı ziyaretlerin ve teknik heyet görüşmelerinin olacağını da göreceksiniz. Ortak yanlarımız aramızdaki sorunlardan çok çok daha fazladır. Her ülkenin politikası farklı olabilir ama aramızdaki problemlerin hepsi çözümlenebilir niteliktedir. Resmi ve diplomasi kanallarımız açık. Medya üzerinden değil, doğrudan kendi aramızda bir mekanizma kurmayı kararlaştırdık. İki taraf da bunun ne kadar kıymetli olduğunu biliyor."
"Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Türkiye'ye ziyaret planı var mı" sorusuna karşılık Zebari, başlangıç olarak Bakan Davutoğlu'nun Bağdat'ı ziyaret edeceğini, gelecekte ise başbakan ve cumhurbaşkanı seviyesinde ziyaretler olmasını ümit ettiklerini vurguladı.
Çiçek: "Aşılmayacak sorun yok"
TBMM Başkanı Çiçek de, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'yi kabul etti.
Çiçek, Türkiye ile Irak arasında aşılmayacak, çözülmeyecek herhangi bir sorunun bulunmadığını belirterek, "Var olduğu şeklindeki bir kısım sorunlar ise bunlar biraraya gelip, yüzyüze konuşamamaktan kaynaklanan sorunlar, algılamalar diye düşünüyorum" dedi.
TBMM başkanı, "Basın aracılığıyla, kamuoyu önünde, iki ülke ilişkileri demeçler yoluyla değerlendirme konusu yapılırsa, bundan sağlıklı sonuçlar çıkmaz. Tam tersi bunu kötüye kullanan, istismar eden bir çok çevre vardır. İki ülke ilişkilerinin bozulmasını dört gözle bekleyen bir çok dış unsur da vardır. Bunlara fırsat vermemek için yüzyüze konuşmak, dostça konuşmak, bir kısım yanlış anlamalar varsa bunları karşılıklı biraraya gelerek, ortadan kaldırmak hepimizin görevidir ve en sağlıklı yoldur" diye konuştu.
Irak Dışişleri Bakanı Zebari de, "Sınırımızda barış olursa, bu bizim için de iyidir. Eğer sorunlarımızı basın önünde değil, resmi, diplomatik kanallardan, ikili ilişkiler kanalıyla halledersek halledilmeyecek sorun yoktur" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bolu'da yangın sırasında 12. kattan atlayan Şevval Şahin hayatını kaybetti! Yoğun bakımdaydı!
Dikkat! Meteoroloji haritayı güncelledi: Kar, buz, sis, sağanak...
Sahte peygamber Gönül Derman Aytimur tutuklandı! Evinden çıkanlar şoke etti...
Ruanda Cumhurbaşkanı Kagame Beştepe'de
DMM, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kartalkaya'da yanan binayı yıkmak istiyor" iddiasını yalanladı