Darbesiz bir gelecek için çözüm önerileri tartışılacak
15 Temmuz Hain Darbe Girişiminin ikinci yıldönümde, İstanbul uluslararası katılımcılarla önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapacak. Dünyadan ve Türkiye’den akademisyen, gazeteci, siyasetçi ve sivil toplum temsilcilerinin katılacağı Uluslararası 2. Darbe İle Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumu’nda darbe ile mücadele ve darbesiz bir gelecek için çözüm önerileri de tartışılacak.
Açılış konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yapacağı sempozyum, “Darbe girişimlerinin başarılı ya da başarısız olma sebepleri, darbelerin arkasındaki dış siyasi etkiler, İslam dünyasında demokrasi umutları ve darbeler, darbe tasarımında rol oynayan aktörler, darbesiz bir gelecek için darbe yargılamaları ve darbe dinamiklerinin ortadan kaldırılması” ana başlıkları etrafında şekillenecek.
Türkiye Hukuk Platformu, Uluslararası Hukukçular Birliği, Anayasa Hukukçuları Derneği, Türkiye Adalet Akademisi ve İstanbul Üniversitesi ortaklığında bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Darbe İle Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumu, 16 Temmuz Pazartesi günü İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Sempozyumun açılış konumasını ise Başbakan Binalı Yıldırım yapacak.
Ayrıca Oturum Başkanlığını Av. Hüseyin Aydın’ın yapacağı “15 Temmuz Demokrasi Mücadelesi” başlıklı açılış oturumunda, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal ve Prof. Dr. Burhanettin Duran da "15 Temmuz Darbe ve İşgal Girişimine Tanıklığımız" konulu birer konuşma gerçekleştirecek.
Türkiye Hukuk Platformu Genel Sekreteri Av. Ahmet Akcan, başta Afrika ülkeleri olmak üzere, Güney Amerika, Ortadoğu hatta Avrupa ülkelerinde pek çok askeri darbe yaşandığını belirterek, “Dünyada yaşanan bu acı tecrübelerden maalesef Türkiye'de payına düşeni aldı. Kurulduğu 29 Ekim 1923 tarihinden bu yana 27 Mayıs 1960, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 askeri darbelerine maruz kaldı. Bunun yanında sonuncusu 15 Temmuz 2016 yılında olmak üzere pek çok darbe girişimi yaşadı. Türkiye tarihinde ve belki dünya tarihinde ilk kez sivil halk 15 Temmuz 2016 tarihinde askeri darbe girişimine karşılık silah kullanmadan karşı koydu ve dış destekli bu darbe girişimini başarıyla püskürttü” dedi.
2. Darbe ile Mücadele Sempozyumu, “Darbe girişimlerinin başarılı ya da başarısız olma sebepleri, darbelerin arkasındaki dış siyasi etkiler, İslam dünyasında demokrasi umutları ve darbeler, darbe tasarımında rol oynayan aktörler, darbesiz bir gelecek için darbe yargılamaları ve darbe dinamiklerinin ortadan kaldırılması” ana başlıkları etrafında şekillenecek.
Uluslararası sempozyumda önemli konuşmacılar
Her oturum 25 dakika sürecektir. Sempozyum ana başlıkları şu şekildedir;
-15 Temmuz Demokrasi Mücadelesi
-15 Temmuz ve İslam Dünyası
-Darbe Yargılamaları
-Ulusal ve Uluslararası Medya Boyutuyla 15 Temmuz
-Türkiye’nin Avrasya İlişkileri Ekseninde 15 Temmuz
-Osmanlıdan Günümüze Darbeler
Sempozyumda kimler konuşacak?
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüzü Mahir Ünal, SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz, Av. Hüseyin Aydın, Tunuslu düşünür İslâmî Nahda Hareketinin lideri Dr. Rashid Gannuşi, Av. Samir Altunkaynak, Tarık El Haşimi, Av. Hüseyin Kaya, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yıldırım , Av. Mehmet Sarı, Av. Hüsnü Tuna, Av. Cüneyt Toraman, Av. Yasin Şamlı, Av. Figen Şaştım, Ömer Faruk Aydıner, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Rus filozof Prof. Aleksandr Dugin, Dr. Ali Hüseynli, Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın.