hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk oy Avustralya'da kullanıldı

    Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk oy Avustralyada kullanıldı
    expand

    Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışında ilk oy Avustralya'da kullanıldı. Melbourne kentinde ilk oyu kullanan Sinan Seven "Çok gururluyum. Vatanımıza, milletimize hayırlı olur inşallah" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına, ilk kez cumhurbaşkanını belirlemek için bulundukları ülkelerde kurulan sandıklarda oy verme hakkı tanınan seçimde, Avustralya'nın Melbourne kentindeki St. Kilda City Hall'da yerel saatle 08.00'de ilk oyu 8 numaralı sandıkta Samsunlu Sinan Seven kullandı.

    Başbakan Erdoğan'ı hiç böyle görmediniz

    Sinan Seven yaptığı açıklamada, "Meodow Heihgts semtinde oturuyorum. Bir saatlik yoldan geldim. Birincilik bana nasip oldu" dedi.

    Yurtdışında ilk kez oy kullandıkları için heyecanlı olduğunu belirten Seven, "Çok gururluyum. Vatanımıza, milletimize hayırlı olur inşallah" diye konuştu. Yerel saatle 08.00'de başlayan ve 3 Ağustos 'a kadar sürecek oy verme işlemi, ilk gün için 17.00'de sona erecek.

    3 bin 500 kilometre uzaktan oy kullanmaya geldi

    Cumhurbaşkanlığı seçimine katılmak için, 3 bin 500 kilometre uzaklıktaki Batı Avustralya'nın başkenti Perth'den Melbourne'e gelen Salih Arslan mesafenin uzaklığından dolayı birçok kişinin oy veremeyeceğini savundu.

    Perth kentinde 4 binden fazla Türk vatandaşının yaşadığını ifade eden Arslan, "Bu, vatandaşlık görevi. Bu nedenle maddi külfetine veya uzaklık gibi diğer zorluklarına bakmadan gelip oyumuzu kullandık. Vatana, millete hayırlı olsun" dedi.

    Mesafenin uzaklığından dolayı Perth'te yaklaşık 2 bin kişinin oy kullanamayacağını tahmin ettiğini dile getiren Arslan, "Eğer Perth'te sandık olursa 2 binin üzerinde oy kullanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

    Avustralya'da 15 yıldır yaşadığını ifade eden Tülay Orhan ise "İlk defa oy kullandım. Oylar inşallah çalınmaz, hile olmadan kullanılır. Bu seçimin daha adaletli ve eşit bir şekilde olmasını umarım" dedi.

    Baki Altın da yurtdışında oy kullanma hakkından dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Bizim için çok büyük bir mutluluk, bize tanınan bir hak. Memleketimiz için hayırlı olsun" diye konuştu.

    "Avustralya'da tarihi bir an"

    Türkiye Cumhuriyeti Melbourne Başkonsolosu ve Seçim Komisyonu Başkanı Seyit Apak yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

    "Bugün gerçekten tarihi bir an, ülkemiz için, yurtdışında yaşayan insanlarımız için. Hep birlikte bu tarihi anı Melbourne'da yaşıyoruz. Hazırlıklarımız güzel bir şekilde tamamlandı. Vatandaşlarımız da gelmeye başladılar. Bu tarihi anda cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarını kullanmaya başladılar. İlgi olduğunu görüyoruz ama ne kadar oy kullanılacağını şu aşamada bilemiyoruz. 3. günün sonunda bunu daha iyi göreceğiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa'da yaşayan Türkler, yaşadıkları kentlerde bugün kurulan sandıklarda, ilk kez oy kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez oy verecek olan yurt dışında yaşayan seçmenlerin oy verme işlemi bugün başladı.

    Almanya sandık başında

    Almanya'da Türkiye vatandaşları sandığa gitti. Başkonsolosluklardaki güvenli odalarda bulunan pusulaları ve diğer malzemeler, sabah erken saatlerde görevliler eşliğinde bir kargo firması tarafından Berlin, Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Münih ve Karlsruhe kentlerinde oluşturulan seçim merkezlerinde götürüldü. Daha sonra tüm seçim merkezlerinde oy kullanma işlemi başlamadan önce gazeteciler içeri alınarak, seçim sandıkları ve oy kullanma paravanları gösterildi. Yerel saatle 08.00'da ise oy kullanma işlemleri başladı.

    Sabah erken saatlerde seçim merkezleri önünde toplanan vatandaşlar, kimlik kontrollerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) aldıkları randevu saatinde içeri girerek oylarını kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya'da yaşayan 1 milyon 385 bin 141 seçmen, 3 Ağustos'a kadar sürecek seçimlerin ilk turunda kurulan 498 sandıkta oy kullanacak. Ülkede en fazla seçmenin Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde olduğu, burada Düsseldorf ve Essen seçim merkezlerinin kurulduğu kaydedildi. Düsseldorf ve Köln Başkonsolosluklarına bağlı olan 200 bini aşkın seçmen, Düsseldorf'ta ISS DOME'de oy kullandı. Sabah saat 07:00 den itibaren yetkililer tarafından hazırlanan 92 ayrı sandıkta vatandaşlar, saat 08:00 itibariyle oy kullanmaya başladı. Vatandaşların, Köln ve çevresinden 100 km'yi aşkın bir mesafeden gelerek oy kullandığı Düsseldorf'taki salonda, Düsseldorf Başkonsolusu Alaattin Temür ve diğer yardımcı konsoloslar, sağlıklı oy kullanabilmesi için denetlemede bulundu.

    Öte yandan, seçim merkezleri içinde özel güvenlik görevlilerinin, dışında ise Alman polisinin güvenlik önlemi aldığı görüldü.

    KKTC'de de 90 bin seçmen oy kullanacak

    Yurt dışında bugün başlayan oy verme işlemi çerçevesinde KKTC'de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da oylarını kullanacak. KKTC'deki seçmenler, Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı uyarınca bugünden itibaren 3 Ağustos'a kadar Lefkoşa Türk Lisesi ile 20 Temmuz Fen Lisesi'nde oy kullanabilecek. KKTC'de Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı 90 bin civarındaki seçmen, bu iki okulda YSK'dan aldıkları randevu uyarınca 08.00-17.00 saatleri arasında oy verebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Randevuyu kaçıran seçmenler

    Oy kullanmak için randevu gününü kaçıran seçmenler, Başkent Lefkoşa'da kurulacak sandıklarda oy kullanma hakkını kaybedecek. Randevusunu kaçıran seçmenler ancak Türkiye'deki 42 gümrük kapısında oyunu kullanabilecek. Gümrük kapılarında 26 Temmuz'da başlayan oy verme işlemi ise 10 Ağustos'a kadar sürecek. Seçmenlerin sandık başına TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya pasaportla gitmeleri gerekiyor.

    Rusya'da da sandık başına gittiler

    Rusya'da yaşayan Türkiye vatandaşları da bu sabahtan itibaren Moskova, Kazan, St. Petersburg ve Novorossiysk'de oylarını kullanmaya başladı.

    Moskova'da yaşayan seçmenler Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği binasında kurulan sandıklarda oy kullandı. Moskova Büyükelçiliği 3 numaralı sandık kurulu başkanı Mehmet Akif Koç, Rusya'da toplam 3 gün oy kullanılacağını ve bunun Büyükelçilik ve diğer Başkonsolosluk binalarında olacağını belirterek, şunları söyledi:

    "Toplamda Moskova'da 8 bin 500- 9 bin arasında seçmenimiz var. Hafta içi ve sabah saatleri olduğu için henüz pek bir yoğunluğumuz yok. Ancak, öğleden sonra ve cumartesi günü katılımın yoğun olacağını düşünüyoruz. 1 kişi ortalama 2 dakikada oyunu kullanıp çıkmış oluyor. Moskova'da randevu sistemine ilgi 500 civarında oldu. Umuyoruz ki bir dahaki sefere daha yoğun olacağını umuyoruz. Çünkü işimizi çok kolaylaştırıyor açıkçası."

    Rusya'da seçimler 31 Temmuz-2 Ağustos arasında yapılacak. İlk turda cumhurbaşkanı seçilememesi halinde ikinci tur oylamaları 17- 19 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak.

    Rusya'da 50 binin üzerinde Türk vatandaşının yaşadığı tahmin edilirken 1'inci turda oy kullanmak için 835, 2'nci turda ise, sadece 438 kişinin randevu aldığı belirtildi.

    Çin'de yaşayan Türkler sandık başına gitti

    Çin'de yaşayan Türkler de, cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için sandık başına gitti.

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği ve Şanghay Başkonsolosluğu'nda yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi için her iki seçim merkezinde birer sandık kuruldu.

    Çin'de sadece 31 Temmuz'da yapılacak oy verme işlemi için sandık başına giden Türkler, 17.00'ye kadar oylarını kullanabilecek.

    Ülkede Pekin Büyükelçiliği ve Şanghay Başkonsolosluğu'nun yanı sıra Guangcou kentindeki konsolosluk ile birlikte toplam üç seçim merkezi bulunuyor.

    Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci turun gerekli olması durumunda Çin'de oylama, 18 Ağustos'ta yapılacak.

    Hollanda

    Hollanda'da ikamet eden 240 bin Türkiye vatandaşı da cumhurbaşkanı seçimi için oy vermeye başladı. Yerel saatle 08.00'de başlayan ve 17.00'de sona erecek olan oy verme işlemi, Rotterdam'da Ahoy kongre ve fuar merkezinde, Deventer'de ise De Scheg spor salonunda kurulan iki ayrı merkezde gerçekleştiriliyor. Hollanda genelinde toplam 4 gün sürecek oy verme işleminin ilk turu 31 Temmuz-3 Ağustos, gerekmesi halinde ikinci tur oy verme işlemi ise 17 Ağustos-20 Ağustos'ta yapılacak. Yurt dışındaki en büyük seçim bölgesi olan Rotterdam'daki Ahoy kongre ve fuar merkezinde 63, Deventer bölgesinde ise 24 sandık kurulduğu belirtildi.

    Gün sonunda tüm kapalı oy zarfları gerekli tutanaklar hazırlanıp mühürlü torbalara konularak, elçilik ve başkonsolosluklarda oluşturulan güvenlikli odalara nakledilecek. Her bir parti temsilcisinde birer anahtarı olan odalarda muhafaza edilecek oylar, 4 günün sonunda toplu halde Türkiye'ye gönderilerek sayım işlemi yapılacak.

    Rotterdam'da ilk oyu kullanan grupta yer alan Pervin Demirtekin ve Sevgili Demirtekin, uzun yıllardır yaşadıkları yurt dışında ilk kez oy kullandıklarını belirterek son derece heyecanlı olduklarını söylediler.

    40 yıla yakın bir süre Hollanda'da yaşayan Urfalı İmam ve Fatma Çimtay çifti ise yıllardır özlemini çektikleri oy kullanma hakkını elde ettikleri için mutlu olduklarını ifade etti.

    En son 1974 yılında Türkiye'de oy kullandığını anımsatan Fatma Çimtay, "Bu hakka kavuştuğumuz için mutluyuz. Oyumuzu kullandık vatanımız için hayırlısı neyse o olsun" diye konuştu.

    Danimarka

    Danimarka'da ise ikamet eden Türk vatandaşları, cumhurbaşkanı seçimi için başkent Kopenhag'da oylarını kullanmaya başladı. Kopenhag'ın Österbro semtinde tutulan Remisen Spor Salonu'nda kurulan 12 sandıkta oylarını kullanmaya başladı. Yurt dışında ilk kez oy kullanmanın heyecanını yaşayan seçmenler, oy verme işleminin başladığı yerel saat ile 08.00'den önce salona gelerek bekledi. Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez, Danimarka'da 30 bin seçmen bulunduğunu ve oy verme işleminin 4 gün süreceğini belirterek, seçmenlerin oy kullanmaya gelmeden önce randevularını kontrol etmeleri uyarısında bulundu.

    İsviçre

    İsviçre'deki Türkiyeli seçmenler de Zürih'te kurulan 22, Bern'de kurulan 7, Cenevre'de kurulan 4 sandıkta oy vermeye başladı. Oy verme işleminin 3 Ağustos'ta son bulacağı İsviçre'de 87 bin 85 seçmen bulunuyor. Randevu gününü kaçıranlar 10 Ağustos'a kadar Türkiye'deki gümrüklerde seçime katılabilecek.

    İtalya

    İtalya'daki Türkiye vatandaşları da Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğu bünyesinde oluşturulan iki ayrı seçim merkezinde randevulu sisteme göre oylarını yerel saatle 08.00'den itibaren kullanmaya başladı. Büyükelçilik Geçici Maslahatgüzarı Erkan Aytun, oy verme işleminin 4 gün süreceğini belirterek " Yüksek Seçim Kurulu, tüm seçmenlere oy kullanacakları tarih için randevu veriyor. Randevu çerçevesinde oy kullanacak vatandaşlarımız büyükelçiliğimizde oy kullanabilirler" dedi.

    Yurt dışındaki seçmenler YSK'dan randevu alınarak oy kullanabiliyor

    Yurt dışında yaşayan seçmenler için yapılan düzenlemeyle seçmenlere oy verebilmeleri için YSK'nın web sitesi aracılığıyla randevu verildi. Randevu almayan seçmenlere ise sistem tarafından otomatik randevu verildi. Randevu almayan ve “SEÇSİS" tarafından kendilerine otomatik randevu verilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, oy verme günü, saati ve yerlerini www.ysk.gov.tr internet adresinden kontrol etmesi gerekiyor. İnternet imkanı olmayanlar randevu gün, saat ve oy kullanılacak sandıklarını YSK'nın çağrı merkezinden ya da büyükelçilik ve konsolosluklardan öğrenebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow