Çök-kapan-tutun tatbikatı nedir, nasıl uygulanır? AFAD 12 Kasım saat 18.57 tatbikatı detayları!
İçişleri Bakanlığı, günler öncesinden 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıldönümü dolayısıyla 'çök-kapan-tutun' tatbikatının Türkiye'nin 81 ilinde ve KKTC'de bugün saat 18.57'de gerçekleştirileceğini açıkladı. Telefonlara gelen mesajlarla birlikte konuyla ilgili aramalar hız kazandı. Peki, AFAD çök-kapan-tutun tatbikatı nasıl uygulanacak? İşte detaylar.
AFAD tarafından yapılan duyuruyla birlikte, 'Çök- kapan- tutun' tatbikatı ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Türkiye'nin 81 ilinde ve KKTC'de bugün saat 18.57'de gerçekleştirileceğini açıkladı. Türkiye genelinde ilk kez uygulanacak olan tatbikat için vatandaşlara, SMS bildirim, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden, televizyon ve radyo kanallarından bilgilendirmeler yapılacağı belirtildi. Halkın korku ve paniğe kapılmaması içinse tatbikat esnasında siren sistemi kullanılmayacak.
Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), ülke genelinde medya kuruluşlarından, telefondan, radyodan, cami ve belediye hoparlörlerinden yapılacak anonsta "AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede deprem anı çök-kapan-tutun tatbikatı yapılmaktadır" ifadesinin söyleneceği açıklandı.
'ÇÖK - KAPAN -TUTUN' TATBİKATI NE DEMEK?
“Çök, Kapan, Tutun” hareketleri deprem sırasında hayati önem taşıyan önlemlerden biridir. Çök- kapan- tutun, sağlam bir nesnenin yanına geçmek, üzerimize düşebilecek nesnelerden uzak durarak başımızı kapatmak anlamına gelir. Bu eylemi gerçekleştirirken bir elimizle nesneyi tutarken diğer elimizle boyun ve baş bölgemizi korumalıyız.
ÇÖK- KAPAN-TUTUN TATBİKATI NASIL UYGULANIR?
Tatbikat anonsuyla birlikte vatandaşların bulundukları yerlerdeki koşullara göre çök-kapan-tutun hareketini yapması gerekiyor. AFAD'ın yayımladığı kamu spotunda ise bu hareket şöyle açıklanıyor: Anonsla birlikte ilk olarak çöküp sağlam bir nesnenin altına giriliyor ya da yanına geçiliyor. Pencere yakınındaysanız sırt kısmınız pencereye dönük olması lazım. Kapanıp, başınızı ve ensenizi düşen cisimlerden koruyacak şekilde durmalısınız. Sarsıntı sona erene kadar, sallanan nesneyle beraber hareket edebilmek için nesneye tutunmanız ve nesneyi tutarken de kollarınızı yüzünüze koymanız gerekiyor. Çünkü afet esnasında uçuşan cisimlerden yüzünüzü ve gözünüzü böylece koruyabilirsiniz.
🗓️ 12 Kasım, Cumartesi günü
— AFAD (@AFADBaskanlik) November 10, 2022
🕖 Saat 18.57’de
📍 Tüm Türkiye#çökkapantutun Deprem Anı Tatbikatı’nda buluşuyoruz! @EUDelegationTur Başkanı Büyükelçi Sn.Nikalous Meyer-Landrut da bizimle…
Haydi Türkiye,
Aynı gün, aynı saatte;
𝗖̧𝗢̈𝗞 - 𝗞𝗔𝗣𝗔𝗡 - hayata - 𝗧𝗨𝗧𝗨𝗡 pic.twitter.com/x9XBhZMqRx
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
Beyoğlu’nda Masonlar Büyük Locası Derneği'nde yangın
KPSS 2024/2 merkezi atama başvuru tarihleri ne zaman? KPSS 2024/2 tercih kılavuzu yayınlandı mı?
Son Dakika! ABD’nin DEAŞ kartı artık işlemiyor: Türkiye’nin desteğiyle terörle mücadele hız kazandı! Abdulkadir Selvi Yazdı
Son dakika haberi: Meteoroloji uyarmıştı! Eğitime kar engeli
Kar yağışı etkili oldu: Vatandaşlar soluğu dışarıda aldı