CNN Türk ALS için meydan okuyor!
ALS hastalığına dikkat çekmek amacıyla başlayan "Ice Bucket Challenge"a CNN TÜRK de hem bağış yaparak hem de ekran yüzlerinin katılımıyla destek veriyor. Kampanyaya bağış yapan ekran yüzleri, hafta boyunca meydan okumaya, konuyu gündemde tutmaya devam edecek.
CNN TÜRK Spor Servisi spikerlerinden Emre Tilev hem ALS hastalığıyla mücadele için bağışta bulundu hem de bir kova dolusu buzlu suyu başından aşağı döktürttü. Tilev ayrıca Cüneyt Çakır, Ercan Taner ve Emin Çapa'ya da meydan okudu.
Emre Tilev buz kovasıyla meydan okudu
CNN TÜRK Ekonomi Müdürü Emin Çapa’nın Emre Tilev’e cevabı ise canlı yayında geldi. Emin Çapa canlı yayında ALS kampanyası icin şunları söyledi:
“Dünyada şu anda tedavisi olmayan ALS'ye çare olabilecek kök hücre araştırmalarını desteklemek için yapılıyor ve büyük paralar toplanıyor.
CNN TÜRK olarak bir parçası olmaya karar verdiğimiz bu kampanyanın nedenleri şunlar:
1) Bu ailelere destek olabilmek, bu yüzden meydan okuyan da, okunan da mutlaka bir bağışta bulunmalı.
Peki,ekran yüzlerimiz kafasına niye soğuk su döküyor?
2) Kamuoyunda bu hastalığa dikkat çekmek ve ALS hastalarının gelecekte kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürmesini sağlamak için.
Devlet devreye girmeli. Sağlık Bakanlığı ALS hastalarına destek olmalı. Şu anda günlük ihtiyaçlarının çok küçük bir kısmını karşılayacak maddi destek alıyorlar, Bu destek artırılmalı. Çünkü profesyonel eğitim almamış kişilerin bu hastalara bakması çok zor, hatta imkansız! Bu hastalar iyi bakılırlarsa ömürleri uzuyor. Herkes gibi mutlu ve uzun yaşamak onların da hakkı, bunu hiçbir canlıdan esirgeyemeyeceğimiz gibi, ALS hastalarından da esirgememek insan olmanın bir gereği.
Devletten beklediğimiz önemli bir şey daha var: O da bütün kaslarını yavaş yavaş kaybeden bu insanlar için geliştirilen özel teknolojili aletler var. İnfrared teknolojisiyle çalışan bu aletler hastaların gözleriyle iletişim kurmasını sağlıyor. Türkiye'de bunların üretimi yok. Devlet orta ve uzun vade için bunların üretim ve geliştirilmesini teşvik etmeli. Kısa vadede ise meclisten bu aletler üzerindeki vergilerin kaldirilmasini sağlamalı. Sağlik Bakanlığı hastalara bu aletleri SGK kapsamında ücretsiz olarak temin etmeli.
Bunları söyledikten sonra sevgili Emre Tilev'in meydan okumasını kabul ediyorum.
Ben de Türkiye'de sanayinin gelişmesine kendisini adamış, dostum olduğunu düşünmekten gurur duyduğum SOCAR CEO'su Kenan Yavuz ve Türkiye'nin dünya çapındaki en büyük markalarından TAV'I bebek gibi büyütüp bu günlere getiren sevgili TAV GRUP CEO'su Sani Şener'e meydan okuyorum! Bu kadar değil, zincirin devam etmesi için de sevgili dostum, iş arkadaşım Ahu Özyurt'a hodri meydan diyorum. Ama daha önemlisi vicdanına, iyi niyetine çok güvendiğim tüm Türk halkına ALS hastalarına destek olmaları için meydan okuyorum ve bağış yapmaya davet ediyorum.”
Buz kovası etkinliği (#icebucketchallenge) nedir?
ALS hastalığı için tedavi geliştirme çalışmalarına kaynak yaratmak için bir ALS hastası tarafından başlatılan bağış ve farkındalık kampanyasıdır.
Nasıl katılabilirsiniz?
Ya size gelen meydan okumaya karşı
Ya da davet beklemeden
Kameranın karşısına geçip
Bu kampanyanın amacının ALS Derneği’ne bağış yapmak olduğunu vurgulayarak
Bir kova buzlu suyu başınızdan aşağı döküp,
ALS derneğine bağış yapıp, arkadaşlarınızı da bağış yapmaya davet edebilirsiniz.
3 arkadaşınıza meydan okuyup, aynısını 24 saat içinde yapmalarını isteyebilirsiniz.
Videonuzu sosyal medyada #icebucketchallenge #buzkovasi #als #turkiye #bagis #birkovabuz ile yayınlayın.
Siz de ALS hastaları için arkadaşlarınıza buzlu suyla meydan okuyabilirsiniz.
Emin Çapa canlı yayında ALS'ye meydan okudu
ALS’nin anlamı nedir?
Amiyotrofik lateral skleroz kas erimesini ve omurilikte harabiyeti anlatan bir tıbbi terimdir. Tüm dünyada görülen bir hastalık olan ALS, Amerika'da ünlü beyzbolcu olan Lou Gehrig adıyla, İngiltere’de ise Motor Nöron Hastalığı (MND) olarak anılıyor. Yurdumuzda ünlü bir futbolcu olan eski Galatasaraylı ve Fenerbahçeli Sedat’ın Hastalığı olarak tanınıyor.
Belirtileri nelerdir?
Başlangıç belirtileri her hastada aynı olmaz.
• Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın farkettiği ilk belirti olur. Örneğin, kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır; ya da hasta yürürken tökezler.
• Bazı hastalarda ise hastalık, konuşma veya yutma güçlüğü şeklinde başlar. Hastanın kendisi ya da yakınları peltek, genizden konuşma farkeder.
• Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik edebilir.
• Kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir.
ALS kimlerde görülür?
Hastalık dünyanın her yerinde ve her kesimden insanda ortaya çıkabilir. Erkeklerde biraz daha sıktır. Ortalama başlangıç yaşı 55’tir. Ancak, çok genç yaşta da, çok ileri yaşta da görülebilir. Nüfusun yüz binde 2-6 kadarı ALS hastasıdır. Her yüzbin kişiden yılda 2-6’sı bu hastalığa yakalanır.
ALS ırsi (kalıtsal) bir hastalık mıdır?
Tüm ALS hastalarının %90'ı sporadik, %10'u ailesel ALS hastasıdır. Ailesel ALS hastalarının da yarısı kalıtsaldır. Bu nedenle hastalığın büyük çoğunlukla kalıtımla ilgisiz olduğu söylenebilir.
Detaylı bilgi icin: http://www.als.org.tr/
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)