Bütçe görüşmelerinin son günü olaylı geçti
TBMM Genel Kurulu’nda 2014 Bütçe Tasarısının son günü görüşmeleri, “yolsuzluk ve rüşvet operasyonu” nedeniyle gergin geçti. BDP'liler ise tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmamasına tepki olarak kürsüyü işgal etmek istedi.
2014 yılı bütçesine ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda 10 gündür süren görüşmeler sona erdi.
2014 yılı bütçesine ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda 10 gündür süren görüşmeler sona erdi. Görüşmelerin son gününe İstanbul merkezli rüşvet ve yolsuzluk operasyonları damgasını vurdu. Muhalefet partilerinin sözcüleri rüşvet ve yolsuzluk iddialarını gündeme getirirken AK Parti sıralarındaki suskunluk dikkat çekti. Geçen yılların aksine Bakanlar Kurulu sıralarının boş olması da dikkatlerden kaçmazken, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Genel Kurul Salonu’na gelişi tepkiye neden oldu. CHP Grup Yönetimi, yolsuzluk iddialarında adı geçen 4 bakana soru önergesi vermeme karara aldı.
Bağış’a "bakan koltuğunda oturamazsın" tepkisi
Genel Kurul’daki bütçe görüşmelerinin son gününde de yolsuzluk operasyonu gündemdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teşekkür konuşması yapmadığı görüşmelerde, yolsuzluk operasyonu kapsamında adı anılan bakanlardan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın tepki vardı. İktidar kulisinde gazeteciler ile tek tek tokalaşan ve “İğrenç bir komployla karşı karşıyayız. Gereken açıklamayı gerektiği zaman yaparız” diyen Bağış, Genel Kurul Salonu’na CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi konuşurken girdi. CHP’liler Bağış’ı protesto alkışlarıyla karşıladı. CHP’li Mahmut Tanal, “Meclis’in itibarını zedelemiş, adı yolsuzluk iddialarına karışmış bir kişi bakan koltuğunda oturamaz” dedi. Meclis Başkanı Çiçek ise “Herhangi bir yargı kararı olmadığını” belirterek uyarıda bulundu. Bu sözlere iktidar partisi sıralarından herhangi bir tepki gelmemesi ise dikkatlerden kaçmadı.
“Meşruiyetini yitirdi”
Görüşmeler başlamadan yerinden konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, operasyonları anımsatarak, “Ortadaki tablo savcıların yürütmüş olduğu soruşturmaya siyasi bir müdahale yapıldığı yönündedir” dedi. Bütçe yasa tasarısının, bu operasyon nedeniyle ortaya çıkan bilgiler çerçevesinde meşruiyetini yitirdiğini savunan Hamzaçebi, usul tartışması açılmasını istedi. Ancak Meclis Başkanı Çiçek, bu öneriye sıcak bakmadı.
“Hırsız, amiri görevden aldı”
TBMM’de grubu bulunan siyasi parti sözcülerinin konuşmalarında ise rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarıyla ilgili eleştiriler dikkat çekti. “En son meydana gelen gelişmeler göstermektedir ki esas bütçe sayın hükümete ve onların yakınlarına ayrılmıştır” diyen BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Diğer taraftan, muazzam bir yolsuzluk operasyonu yapılıyor ve hemen akabinde emniyet amirleri görevden alınıyor. Hırsızın emniyet amirlerini görevden aldığı bir devlet düşünsek bulamazdık, kendi ülkemizde bizzat tanıklık ediyoruz” sözleriyle eleştirilerini sürdürdü. Buldan, “Devlet içerisindeki derin güçlerin ortaya çıkarılması çok güzel de hırsızlık, yolsuzluk örgütlenmesi ne olacak? Ülkedeki yolsuzlukların, hırsızlıkların üzerine de ne pahasına olursa olsun gidelim” dedi.
“3 Y ile gideceksiniz"
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise konuşmasında AK Partili milletvekillerine seslenerek, “Gelin şu Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’na oy vermeyin. Hesap vermeyen Hükümet’e burdan ders verelim” dedi. Hamzaçebi, “Yolsuzluk, yolsulluk, yasaklar diyerek, 3 y ile iktidara geldiniz. 3 y ile iktidardan gideceksiniz” diye konuştu. Hamzaçebi, bu tablonun bütçe görüşmelerinin meşruiyetini yitirdiğini gösterdiğini belirterek, “Meşruiyet klasik anlamıyla parlamento çoğunluğu veya seçimlerde aldığı oy oranı değildir. O birinci şartıdır ama ikinci şartı; O hükümet doğru ve adil işler yapacak. Doğru ve adil işler yapmayan hükümet seçimlerden hangi oy oranını alırsa alsın meşruiyetini yitirmiştir” dedi.
“İddialar gerçeği yansıtmıyor”
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de muhalefetin eleştirilerinde yer alan iddiaların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bunun en hafif ifadeyle açıklaması, eksik bilgiden kaynaklı eleştiriler yapılıyor. Bizde, Ak Parti’de böyle bir şey olmaz. Boşuna uğraşmayın bulamazsınız. Boşuna uğraşmayın bulamazsınız” dedi.
Baluken’den tutuklu vekil tepkisi BDP’li İdris Baluken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın konuşmas sırasında ayağa kalkarak tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesini tepki gösterdi. Baluken, “Saatlerden beri görüşmeler sürüyor tutuklu milletvekillerine ilişkin tek kelime edilmedi. Burada üç maymunu mu oynuyorsunuz?” dedi. Ardından Baluken ve diğer BDP’liler Başkanlık Divanı kürsüsünün önüne geldi. Meclis Başkanı bu konuda açıklama yaptığını yasal çalışmalar yapmaya çalıştığını ifade etti ancak BDP’liler tepkilerini sürdürdü. Çiçek de görüşmelere 5 dakika ara vermek zorunda kaldı.
"4 bakana soru bile sorulmayacak"
Öte yandan yolsuzluk operasyonuna adı karışan 4 bakana CHP milletvekillerinin soru bile sormaması kararlaştırıldı. TBMM CHP Grup Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, yolsuzluk soruşturmasında adı geçen bakanların halen görevde bulunduğuna işaret edilerek, “Meşruiyetlerini yitirmiş olan bu bakanların kendilerine yöneltilen soru önergelerine verecekleri yanıtların gerçekliğine de gölge düşmüştür. Bu iki nedenle adı yolsuzluk iddialarına karışan bakanlara sözlü ve yazılı soru önergesi verilmemesi uygun görülmüştür” denildi.
BDP'liler kürsüyü işgal etmek istedi
BDP milletvekilleri, tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi sebebiyle Meclis'te kürsü işgali girişiminde bulundu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten bir açıklama istediler. Kürsü işgaline tepki gösteren Başkan Çiçek ise "Böyle bir müzakere tarzı olmaz. Ben bu konuda o kadar çok açıklama yaptım ki daha geçen gün yaptım. Açıklamayı yapmak için kararı görmem lazım. Ben birleşimi yönetiyorum. Lütfen arkadaşlar, bu çok doğru değil, böyle bir usul yok. Saat 2'den beri birleşimi yönetiyorum. Karar nedir, gerekçesi nedir; görmeden nasıl bir açıklama yapacağım. Bu doğru değil. Ben burdayım. Neden dolayı reddedildi, işin esası bilinmeden nasıl açıklama yapılır? Çok açıklama yaptım ama bir araya gelinip çözülemedi." şeklinde konuştu.
"Cezaevlerinin anahtarı ne zamandan beri Meclis Başkanında"
Kürsü işgali devam edince de Çiçek, birleşime beş dakika ara verdi. Çiçek, aranın ardından oturumu yeniden açtı. BDP'liler, oturdukları yerden söz alarak, tutuklu milletvekillerinin durumunu gündeme getirmek istedi. BDP ve HDP'li vekiller, Çiçek'ten "Tutuklu milletvekillerini hala cezaevinden tutulmasını eleştiren bir konuşma" yapmasını istediler. BDP'liler ve HDP'liler tekrar kürsüye yürüdü. Bunun üzerine konuşan Çiçek; "Bilmediğim bir konu hakkında konuşamam. Ne zamandan beri cezaevilerinin anahtarı Meclis Başkanı'nın elinde. Anayasa ve yasalarda her şeyin belirli" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER || Meteoroloji'den yeni uyarı: Sıcaklıklar 9 derece düşecek
Tam tamına 1800 yıllık! Yıllarca 'tarih'in üzerine oturmuşlar
Dikkat, birçok ilde etkili olacak! Meteoroloji tek tek uyardı: Kar, sağanak, sis ve pus...
Kuzey Kore'den Rusya'ya mesaj: Yoldaşlarımızın yanındayız
Narin cinayetinde 'dar alan baz çalışması'nın şeması ortaya çıktı