Bülent Arınç'tan önemli açıklamalar
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, "HSYK'nın kendi kanununu ihmal ederek değil bilerek görmezden gelerek yaptığı çalışmanın mutlaka bir karşılığının olması gerekir" dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında düzenlediği basın açıklamasında, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) sert bir dille eleştirdi.
Arınç, "HSYK mahkemelere talimat vermek ve kendi görevini çiğnemek suretiyle büyük bir hata yapmıştır. Bu hukuk dışılıkları dikkate alan hükümetimizin elbette bazı yasal çalışmalar için gerekeni yapacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bir kanun, anayasa değişikliği gerekli olacaksa, bunun merkezi TBMM'dir" dedi.
"Hayret ve üzüntüyle karşıladık"
Adli kolluk yönetmeliğinin değiştirilmesine ilişkin bir soruya Arınç, "Hukuki bir konu Danıştay konuyu inceleyecek, yasalara uygunluğunu denetleyecek. Vereceği karara hepimiz saygı duyacaktık. Ancak beklenmeyen bir durum oldu. HSYK karardan bir gün önce bir tavır ortaya koydu. Belli sayıdaki üyenin yaptığı açıklamayı Hepimiz hayretle ve üzüntüyle karşıladık. 12 Eylül 2010 Referandumu ile yeniden hayata bulan HSYK'nın kanununa baktığımız zaman başında adalet bakanının bulunduğu bir kurul, böyle bir karar alamaz. Böyle bir kararı da açıklayamaz anayasa normu var. Görülmekte olan bir dava konusunda hiçbir kurum, kuruluş, kişi açıklama yapamaz. Yargıyı baskı altına alamaz" diye yanıt verdi.
"HSYK zamanında militan yargıçları destekledi"
HSYK'yı sert bir dille eleştiren Arınç, şunları söyledi: "5 kişilik HSYK zamanında militan yargıçları desteklediği, al gülüm ver gülüm şeklinde Yargıtay üyesi olarak seçtikleri insanların kendilerini HSYK üyesi yapmaları karşılığında antidemokratik hangi uygulamaları yaptığının adeta çetelesi. Bundan kurtulduğumuzu, demokratik bir yapıya kavuştuğumuzu zannediyorduk bu bildiri yayınlanıncaya kadar.
Gündem konusunda Adalet Bakanının da bilgisi olmalıdır. Basına bir bildirinin sızdırılması 13 kişinin katıldığı, 5 üyenin de katılmadığı bir bildiri ile karşı karşıya kaldık. Bunu tartışabilirdik, tartıştık Ama ertesi gün, durumdan vazife çıkaran Danıştay'ın ilgili dairesi 4 üyeye karşılık bir üyenin muhalefeti ile yürütmeyi durdurma arkasından esas kararı vermek suretiyle iptal noktasına gelecekti. Bu beklenen bir gelişmeydi. İki şekilde karara vereceklerdi. Talebi ret edeceklerdi veya kabul edeceklerdi.
HSYK'nın görevini kötüye kullanmak suretiyle bir yönlendirme yapmasına direnmeleri gerekirdi. Korsan bir şekilde toplantını yapılması Adalet Bakanı tarafından yapılacak işlerin baypas edilmek suretiyle ortaya farklı açılardan eleştirilebilecek karar çıkması tekrara eski günlerin özlemini çekenlere oh dedirtmiş olabilir. HSYK'nın kendi kanununu ihmal ederek değil, bilerek görmezden gelerek yaptığı bu çalışmanın mutlaka bir karşılığı olması gerekir."
"HSYK hata yapmıştır yasal çalışma yapılacak"
TBMM'de HSYK ile ilgili yasal çalışmanın yapılabileceğini belirten Arınç, "Görevini kötüye kullanan bir HSYK üyesi hakkında ne yapabilirsiniz? Hiçbir şey yapılamaz. HSYK mahkemelere talimat vermek ve kendi görevini çiğnemek suretiyle büyük bir hata yapmıştır. Bu hukuk dışılıkları dikkate alan hükümetimizin elbette bazı yasal çalışmalar için gerekeni yapacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Gerekeni yapmak bizim sadece bir hazırlığımızdır. Şüphesiz Yasama Meclisi yapacaktır. Bir kanun, anayasa değişikliği gerekli olacaksa, bunun merkezi TBMM'dir. Onun iradesi bütün iradenin üstündedir. Üzeri mühürlü dosyalar olmasına rağmen bunların içindekileri dışarıya servis etmeye çalışanların elbette Türkiye'yi karşı karşıya bırakmak istedikleri kaos tehlikesine karşı görevini kötüye kullananlarla ilgili yargısal ve yasal ne yapılacaksa bütün bunları en kısa zamanda yerine getirecektir " diye konuştu.
"Yeniden yargılama hususlarının değiştirilmesi söz konusu değil"
Yeniden yargılamalara ilişkin bir soru üzerine Arınç şöyle konuştu: "Akdoğan'ın yaptığı bu açıklama üzerine bir kelime bile ilave etmeye gerek yok. Bu konu tartışılmadı tartışılmaya değer görülmedi. Bugünkü yapısal ve yeniden yargılama hususlarının değiştirilmesi söz konusu değildir. Buna yönelik Adalet bakanımızın bir çalışması yoktur."
Adalet Bakanlığı Müsteşarı görevinin başında
Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in görevden alındığı iddialarına yanıt veren Arınç, "Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın görevinin başında olduğunu belirtti. Ancak Arınç, bu konudaki tasarrufun Bakanın uhdesinde olduğunu da belirtti. Haksızlığa uğradığını iddia edenler yargıya başvurabilir" dedi.
Arınç, Asgari Ücret ile ilgili olarak yarın açıklama yapabileceğini söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DMM, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kartalkaya'da yanan binayı yıkmak istiyor" iddiasını yalanladı
Kartalkaya'daki Otel Yangını: İzmirli Aileyi Yoğun Duman ve Panik Ayırdı
İstanbul ‘105 saatle’ o listenin zirvesinde! 2024 yılı puan tablosu belli oldu…
Biri doktor, diğeri mühendis! Yüreğimiz yandı: Yardım için tekrar otele girmişler
Kartalkaya'da tepki çeken görüntüler! Pistler yeniden açıldı