Bodrum'da imar durdurma kararına tepki var
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, mevzuata uygun devam eden inşaatlar dışında diğer bütün imar faaliyetlerinin geçici bir süre durdurulması, sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirdi. Mavi Yol Girişimi, Bodrum'u sıkıntılı bir sürecin beklediğini açıkladı. Bodrum Esnaf, Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Engin Kaplan ise, "Muğla ilimizdeki bütün belediyelerimizi önemli sorunlar beklediğini görebiliyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Muğla'nın, geçen 30 Mart'taki yerel seçimlerden itibaren 'Büyükşehir' statüsüne alınması ardından Bodrum Yarımadası'ndaki belde belediyeleri kapanarak mahalleye dönüştürüldü. Daha önce Bodrum merkez ve 10 belde belediyesi bulunan yarımadada seçimlerle birlikte tek belediye olarak Bodrum Belediyesi hizmet vermeye başladı. Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, imar konusuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, şöyle dedi:
"Seçimlerin ardından şu anda mahalle olan beldelerimizde teslim alma işlemini tamamladık ve hızla Bodrum'u yaz sezonuna hazırlamaya başladık. İmar çalışmalarımızı da hızla devam ettiriyoruz. Bodrum Belediyesi olarak artık bulanık suda balık avlama gibi bir niyetiniz yok. Onun için suların durulması lazım. O nedenle de belediyedeki imar planlarımızı toplayıp düzgün bir hale getirebilmemiz için mevzuata uygun olarak ruhsat alınmış devam eden inşaatlar ve onların alacağı iskanların haricinde diğer bütün faaliyetleri geçici bir süre durdurduk."
Başkan Kocadon ayrıca belediyedeki plan yetkilerini toplayıp, Büyükşehir Belediyesi ile görüştükten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile entegre etmek gerektiğini de belirtti.
"Yıllardır bunları dile getirmeye çalışıyoruz"
İmar konusunda ciddi anlamda bir sıkıntı çekildiğini ve yetki karmaşası olduğunu öne süren Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar, Bodrum'un gündemine düşen imarda durdurma konusunda, şöyle konuştu:
"Zaten bu konuda sıkıntılarımız vardı. Yıllardır da bunları dile getirmeye çalışıyoruz. 15 Mayıs'ta inşaat yasağı başlayacak. O dönemden sonrada imarla ilgili, Büyükşehir Yasası, kanun hükmündeki kararnamelerle doğal alanların imar yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçmesi, kültür turizm bölgelerinin Kültür Turizm Bakanlığı'nda olması gibi bir sürü sıkıntılı durum var. Bunları aşmak için bir durdurulması gerekiyor zaten. Anladığım kadarıyla bu durdurma Bodrum Yarımadası'nda bir bütünlük sağlamak için. Bu yetki var mıdır, yok mudur? Büyükşehirle nasıl çözülecek. Buda bizim kafamızda soru işaretleri olan konular."
"Daha önceden çalışmalar yapılabilirdi"
Tüm kurumların halkın, meslek odalarının birlikte çalışıp 'Sert geçiş' dediği bu dönemi Bodrum yararına çok fazla yara almadan atlatabilmek gerektiğini söyleyen Dizdar, imarda durdurma konusunda, "Başka yolu yok, çünkü geçiş çok sert. Ancak bu konuyla ilgili daha önceden çalışmalar yapılabilirdi" diye konuştu.
Dizdar açıklamasında şunları söyledi:
"Büyükşehir Yasası seçimden sonra uygulanmaya başladı. Herkes ne yapacağını bilmiyor. Bu anlamda durdurulması çok önemli. Zaten durdurulmak zorunda. Kanun hükmünde kararnameler eski ama belediye seçimlerinden çok kısa süre önce Büyükşehir Yasası da geldi. Bu süreçte bunun önlemini almak kolay değildi. Her şey birdenbire oldu. Sadece Bodrum'u değil Muğla genelini sıkıntılı bir süreç bekliyor. Yeni Büyükşehir olan yerlerde aynı sıkıntılar yaşanacak. Belediyelerin doğru planlamalar, doğru çalışmalar yapması lazım. Herkes doğru organize olarak bu süreci atlatmalıyız."
Bodrum Esnaf, Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) Başkanı Engin Kaplan ise, "Muğla ilinin Büyükşehir'e dönüşmesi sürecinde başından beri toplantılar, bilgilendirmeler ve yorumlarımız oldu. Bu değişimin faydaları kadar handikaplar içerdiğini dile getirdik. Büyükşehir yaşamımızın özellikle ilk dönemleri yöneticilerimizin, vatandaşlarımızın, iş dünyamızın entegrasyon dönemi olacağından hataya ve zararlara çok açık bir şekilde geçecektir. Yasa yürürlüğe girmiş fakat hiçbir fiziki altyapı oluşturulmamıştır. Muğla ilimizdeki bütün belediyelerimizi önemli sorunlar beklediğini görebiliyoruz. Bu bağlamda BESİAD yönetimi olarak Bodrum Belediyemizin aldığı kararın daha profesyonel, ayakları yere basan bir mekanizmayı hayata geçirmeye yönelik olduğunu umuyor ve destekliyoruz" dedi.
Kaplan sözlerini şu ifadelerle bitirdi:
"Bodrum'un yerel değerleri, koyları ve özgün mimarisinin korunmasını, bugüne kadar yapılan hataların telafisini, üzerinde yaşadığımız hazinenin kıymetinin bilinmesini diliyoruz."
Bodrum'da imar işlemleri geçici durduruldu
Bodrum'da imara aykırı alanlar yıkılıyor
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Biri doktor, diğeri mühendis! Yüreğimiz yandı: Yardım için tekrar otele girmişler
Kartalkaya'da tepki çeken görüntüler! Pistler yeniden açıldı
GRAND KARTAL OTEL YIKILACAK MI? Bolu Kartalkaya yanan otel ön hasar tespit raporu!
Kartalkaya'daki yangında çocukları ile ölen çift, tatil sonrası ailelerini ziyaret edecekmiş
Özel Muayenehanede Yapılan Tedavi Hastanelik Etti: Soruşturma Başlatıldı