BM'nin 51. Maddesi nedir, neyi kapsıyor? Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesi detayı!
Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen Pençe-Kilit operasyonu 18 Nisan gecesi Irak’ın kuzeyinden terör saldırılarını bertaraf etmek için başlatıldı. Başlatılan harekat sonrasında BM'nin 51. Maddesi yeniden gündeme geldi. Peki, BM'nin 51. Maddesi nedir, neyi kapsıyor? İşte Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesi ve Pençe-Kilit operasyonu detayı..
Irak’ın kuzeyinden terör saldırılarını bertaraf etmek için başlatılan Pençe-Kilit operasyonu sonrasında BM’nin 51.maddesi ile ilgili aramalar hız kazandı. Terör örgütü hedeflerine yönelik gerçekleşen operasyonla ilgili AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti MYK Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "Türkiye, meşru müdafaa hakkını kullanarak, Pençe-Kilit operasyonunu başlattı. Operasyonu BM'nin 51. maddesine dayanarak yapıyoruz." dedi. Açıklama sonrası gözler BM üyesi ülkelere meşru müdafaa hakkı tanıyan Birleşmiş Milletler'in 51. maddesine çevrildi.
BM'NİN 51. MADDESİ NEDİR?
Sözü geçen 51. madde, BM üyesi ülkelere, silahlı saldırı halinde meşru müdafaa hakkı tanıyor. Birleşmiş Milletler antlaşmasının 51. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:
Bu Antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez.
Üyelerin bu meşru savunma hakkını kullanırken aldıkları önlemler hemen Güvenlik Konseyi’ne bildirilir ve Konsey’in işbu antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez."
Birleşmiş Milletler Antlaşması 26 Haziran 1945 tarihinde San Francisco'da imzalanmış ve 110. maddeye uygun olarak 24 Ekim 1945'de yürürlüğe girmiştir. Türkiye Antlaşmayı Milletlerarası Adalet Divanı Statüsüyle birlikte 15 Ağustos 1945'te onaylamıştır. 4801 Sayılı Onay Kanunu 24 Ağustos 1945 gün ve 6902 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü
Kahvehanede dehşet anları! Pompalı tüfek ile gelip tetiğe bastı
SON DAKİKA! İzmir'de polislere kurşun yağdırıp 3 memuru yaralamıştı: İlk ifadesi ortaya çıktı!