Berat Kandili ne zaman, yarın kandil mi? İşte, Berat Kandili’nin hikmeti ve önemi
Yarın Berat Kandili mi? sorusu kandil atmosferinin iyiden iyiye hissedilmesiyle birlikte sık sık sorulmaya başladı. Öte yandan Berat Kandili’nin hikmeti ve kandile özel oruç ve namaz gibi ibadetler vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, Berat Kandili ne zaman? İşte 2019 Diyanet dini günler takvimi kandil tarihleri…
Berat Kandili yaklaştıkça vatandaşlar, “Yarın kandil mi? “Berat Kandili ne zaman?” sorularının cevabını araştırmaya başladı. Öte yandan kandilin feyiz ve bereketinden yararlanmak isteyenler Berat Kandili’nin hikmeti ve önemini ile birlikte Berat Kandili orucu ve Berat Kandili namazını araştırıyor. Peki, yarın kandil mi? İşte 2019 Diyanet dini günler takvimi kandil tarihleri…
YARIN KANDİL Mİ? BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?
Berat Kandili Hicri Takvim’de Şaban Ayı’nın 14’ünü 15’ine bağlayan gece idrak edilir. Şaban Ayı’nın gelmesi ve Miraç Kandili’nin idrak edilmesi sonrası gözler Berat Kandili’ne çevrildi. Bu yıl Şaban Ayı’nın 14’ü Nisan Ayı’nın 19’una denk geliyor. Yani 19 Nisan’ı 20 Nisan’a bağlayan gece Berat Kandili olarak yurdumuzda ve İslam dünyasının genelinde kutlanacak.
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilan edilen 2019 kandil tarihleri şöyle:
Regaib Kandili: 7 Mart
Mirac Kandili: 2 Nisan
Berat Kandili: 19 Nisan
Kadir Gecesi: 31 Mayıs
BERAT KANDİLİ’NİN HİKMETİ NEDİR?
Diyanet’in geçtiğimiz yıllarda Berat Kandili ile ilgili yaptığı paylaşım ise şöyle; Kaynaklarımızda rahmet, icabet, gufran ve takdir olarak isimlendirilen Berat gecesi, af, arınma ve kurtuluş gecesidir.
Hiç şüphesiz ki Beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir. (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salavât, 191)
BERAT KANDİLİ ORUCU
Kandil gecesi akşam namazından başlar sabah namazına kadar devam eder. Geceden önceki ve sonraki gündüz de oruçlu olmak en güzelidir. Ancak tek gün oruç tutulacaksa geceden sonraki gün oruç tutulması daha faziletlidir.
“Şaban ayının yarı gecesinde yani (Berat Gecesi) olduğunda, gündüzünde oruç tutun, gecesini de ibadetle geçirin.”Çünkü Yüce Allah (c.c), o gece rahmetiyle gökyüzüne iner ve şöyle buyurur; “Günahının affını isteyen yokmu? Affedeyim, rızkının artmasını isteyen yokmu? Bol rızık vereyim, bir derde düçar olan yokmu? Afiyet vereyim. Yokmu şunu isteyen, yokmu bunu isteyen diye bu ilahi ses tan yeri ağarıncaya kadar devam eder, buyuruyor. İşte isteyeceklerimizi Rabbimizden bu gece isteyelim. Bu geceyi uyanık bir gönülle geçirelim. Günümüzü değerlendirerek, geçmişimizi sorgulayalım ve geleceğimizi planlamak için Berat gecesini fırsat bilelim.
Dini açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir. (Kurtubi, el-Cami’ li Ahkami’l-Kur’an, Riyad 2003, XIV, 15)
Regaib kandili perşembe ile cuma arasındaki gece olduğuna göre, cuma günü oruç tutmak efdaldir. Bundan önce perşembe günü de oruç tutulabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı