Bakan Eroğlu: İsrail sazanları Beyşehir Gölü'ne zarar veriyor
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yanlış bir kararla Beyşehir Gölü’ne bırakılan İsrail sazanlarının gölün orijinal balıklarına zarar verdiğini söyledi.
Bakan Eroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parkları Genel Müdürlüğü’nin Ankara Sürmeli Otel’de Dünya Sulak Alan Günü nedeniyle 3 gün sürecek çalıştayının açılış etkinliğine katıldı.
Sulak alanların bütün canlılar için hayati öneme sahip olduğundan söz eden Eroğlu, Beyşehir Gölü’ne geçmiş dönemde bir kurum idarecisinin yanlış kararıyla bırakılan İsrail sazanının gölün doğal yapısını nasıl bozduğuna ve yerli balıkların neslini tehdit ettiğine işaret etti.
Eroğlu, Beyşehir Gölü ve çevresinde bir üniversite ile başlattıkları ortak çalışma neticesinde İsrail sazanlarını gölden uzaklaştırmak için gayret gösterdiklerini anlattı.
"İÇME SUYU İÇİN GÖLETE İHTİYAÇ VAR"
İçme suyu alanları için gölete ihtiyaç olduğuna işaret eden Eroğlu, "Biz sadece büyük barajlar yapıyoruz. Şimdi bizim hedefimizi özellikle hem erozyonu kontrol etmek, hem yaban hayatı ve oradaki yerleşim merkezlerine içme ve sulama suyu vermek için proje başattık. Geçtiğimiz 50-60 yıl önceden 2011 yılı sonun kadar 461 gölet yapılmışken biz şimdi 2012 yılı başında başladık 2014 sonun kadar ‘1000 günde 1000 gölet yapalım’ diye karar verdik. Hedefe kilitlenince yalıyor" dedi.
Küresel iklim değişikliği olduğunu ve bununla mücadelenin başında yeşil alanlar ve sulak alanların geldiğini ifade eden Eroğlu, "Maalesef geçmişte sulak alanlar korunamamış. Sıtma sebebiyle sulak alanların kurutulması belki önem arz ediyor. Ama artık bütün dünyada artık sulak alanların ne kadar ehemmiyete sahip olduğu herkes tarafından kabul ediliyor" diye konuştu.
"TÜRKİYE, DÜNYADA BİR CENNET"
Bakan Eroğlu salondakilere, Türkiye’nin dünyadaki bir cennet olduğunu hatırlattıktan sonra, bu dünyada iken öbür dünyaya gitmeden cenneti görmek isteyenlere, "Gelin Türkiye’ye öte dünyada göreceğiniz cennetler var deyin" çağrısı yaptı. Bu konuda tanıtımın zayıf olduğunu söyleyen Eroğlu tanıtım seferberliği yapmak gerektiğini dile getirdi.
Sulak alanların, korunan alanların ve ormanların azalmayıp arttığına dikkat çeken Eroğlu, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de zaman zaman kuraklık ve sulak zamanlar yaşandığına değinerek, sadece bol yağışlı zamanlarda değil kurak zamanlarda da sulak alanların korunması gerektiğini sözlerine ekledi.
"SULAK ALANSIZ YAŞAMA ŞANSINA SAHİP DEĞİLİZ"
Doğa Koruma ve Milli Parkları Genel Müdürü Ahmet Özuyanık da, sulak alanların etkin korunması halinde bulunduğu bölgede sadece kuşların, balıkların, börtü böceğin değil aynı zamanda böyle bir risk karşısında insanların da hayat kaynağı olacağına işaret ederek, "Bizler sulak alansız yaşama şansına sahip değiliz. Su kaynağını temin etmeden, müdahale etmede sulak alanlara kavuşma şansına sahip değiliz. İlave su kaynaklarının ötesinde de derelerin korunması için çalışmalar yapıp bunların etkilerini denetleyeceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından aynı yerde açılışı yapılan ‘Yedigöller Milli Parkında Sonbahar’ ve ‘5. Türkiye Yaban Hayatı’ adlı fotoğraf yarışmalarında dereceye giren fotoğrafları çeken sanatçılara sertifika töreni düzenlendi. Bakan Eroğlu’na mansiyon ödülü alan İlker Şahin ile ‘Yedi-noktalı Uğur böceği’ Fikret Özkaplan’ın çektikleri fotoğraflar hediye edildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TSK'NIN GÖZBEBEĞİ: Bordo Bereliler'in hayat kurtaran eğitimi!
SON HABERLER | Rize'de yoğun yağmur denizin rengini değiştirdi!
Tarifsiz acı! Gözyaşlarına boğuldular
Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doçent ve profesör maaşları ne kadar, kaç TL oldu?
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?