Bakan Elvan: "Twitter Türkiye'de ofis açmalı"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, twitterın kapanmasını sert eleştiren ABD' den gelen açıklamalara cevap verdi. Elvan, "Aynı hadise ABD'de olsaydı, bu tedbirler alınır mıydı, alınmaz mıydı. Hiç kimse ne Türkiye Cumhuriyeti devletini yok sayabilir, ne de kanunlarını yok sayabilir"dedi. Elvan, Twitter'in Türkiye'de ofis açması gerektiğini de belirtti.
Seçim çalışmalarını memleketi Karaman'da sürdüren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın ilk durağı Akçaşehir Beldesi oldu.
Bakan Elvan, burada gazetecilerin twitterın kapanmasıyla ilgili sorularını cevapladı.
Twitter'ın daha ileri adımlar atmasını beklediğini vurgulayan Elvan, şunları söyledi:
"Biliyorsunuz, bir kadın vatandaşımıza yönelik açılmış bir sahte twitter hesabı vardı. Bu hesapta bazı pornografik görüntüler vardı. Bunu twitter engelledi. Ama biz tabi ki twitterdan daha ileri adımlar atmasını istiyoruz. Özellikle bizim arzumuz, isteğimiz şu; vatandaşlarımızdan gelen talepleri ve mahkemelerin kararlarını süratli olarak cevaplandırmasını ve sonuçlandırmasını istiyoruz."
"Twitter'ın Türkiye'de ofis açması gerekiyor"
Bakan Elvan, twitterin Türkiye'de ofis açması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Mutlaka Türkiye'de ofis açması gerekiyor. Bizim burada Türkiye'de muhatabımız olması gerekiyor. Bu yönde arkadaşlarımız girişimde bulundular. Gerekli çalışmaları yapıyorlar. Twitter olumlu yaklaştığını görüyorum, ama bunun daha da ileri noktalara getirilmesini düşünüyoruz. Biz sosyal medyanın geliştirilmesi ve daha fazla kullanılmasından yanayız. Bizim yasakçı bir zihniyet anlayışımız söz konusu değil. Bizim böyle bir düşüncemiz olsaydı, biz bu kadar internet altyapısını güçlü konuma getirmezdik. Şu an Avrupa'nın en güçlü internet altyapısında birisine sahibiz. Bunu gururla söylüyorum. Sosyal medya şirketleri Türkiye Cumhuriyeti devletinin hukukuna ve kanunlarına mutlaka uyması gerekir."
"IP bazlı engellemeden bilgim yok"
Bakan Elvan, twittera erişimin IP bazlı engellendiğinin sorulması üzerine, "Bana ulaşan bilgi yok. Vatandaşlarımızın mağduriyetini önlemeye çalışıyoruz. 9 milyon twitter kullanıcısı varsa ve bir kaç bin vatandaşımız mağdur oluyorsa, bunların mağduriyetini gidermemiz gerekiyor. Bir kişi dahi olsa hiç önemli değil, bir kişinin mağduriyeti bizim için önemli. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklarını, hukuklarını, korumak zorundayız ve korumakla da yükümlüyüz ve bizde bunların gereğini yapacağız ve yapıyoruz" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın açıklamasından sonra kapanması
Gazetecilerin, 'mahkeme kararlarının ocak ayından itibaren alındığı belirtiliyor, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın twitterı kapatacağız şeklindeki açıklamasının ardından kapanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusu üzerine Bakan Elvan:
"Ocak ayından itibaren 600'ün üzerinde TİB'in, twittera başvurusu vardı. Biz ne bir cevap aldık, ne karşımızda bir muhatap bula bildik, ne bir mahkeme kararlarına yönelik twitterdan adım geldi. Şu an yeni bir adım attılar. Twitterın engellenmesine kadar twitterdan adım atılmadı. Bizim istediğimiz, bu şirketlerin Türkiye Cumhuriyeti devleti kanunlarına, bizim hukuk sistemimizi tanımak ve uymak zorunda" dedi.
Twitter vergi ödemiyor
Sosyal medya şirketlerinin Türkiye'ye vergi ödemediğini de değinen Bakan Elvan,"Biliyorsunuz bu şirketler Türkiye'de herhangi bir vergi ödemiyorlar. Bugün sabah bir açıklama vardı. Twitter'ın 30 milyon doların üzerinden Türkiye'den reklam geliri elde ettiği. Ancak bir kuruş Türkiye'ye vergi ödemesi söz konusu değil. Siz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından para kazanıyorsunuz, ciddi bir reklam geliri elde ediyorsunuz ve bunun karşılığında vergi ödemiyorsunuz. Bizim öncelikle istediğimiz şu; mahkeme kararlarını süratle yerine getirmeleri ve vatandaşların kendi mağduriyetlerine karşı taleplerini süratle dikkate almaları" diye konuştu.
ABD'ye cevap
ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samantha Power'ın twitterın kapanmasını sert dille eleştirdiğinin hatırlatılması üzerine Elvan, şöyle konuştu:
"Sosyal medyaya karşı değiliz. Sosyal medyanın daha da gelişmesini istiyoruz. Sosyal medya insanların diyaloglarını artırması amacıyla kullanılır. Eğer siz sosyal medyayı hakaret ve saldırı amacıyla kullanırsanız ve hukuka aykırı iş ve işlem gerçekleştirirseniz bunlara bizim göz yummamız söz konusu olamaz. Aynı hadise ABD'de olsaydı, bu tedbirler alınır mıydı, alınmaz mıydı. Hiç kimse ne Türkiye Cumhuriyeti devletini yok sayabilir, ne de kanunlarını yok sayabilir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü