Bağış dini azınlık temsilcileriyle görüştü
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Demokratik açılım ve Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamında yüzyıllardan beri bir arada yaşadığımız bu topraklarda karşılıklı anlayış ve hoşgörüyü sürdürmek yönündeki kararlılığımız devam etmektedir ve devam edecektir" dedi.
Bağış, Feriye Lokantasında, Türkiye'deki dini azınlıkların temsilcileriyle bir araya geldiği yemekli toplantıda yaptığı konuşmaya, güzel Türkiye'nin coğrafyasının, tarihinin, zenginliğinin önemli bir göstergesini oluşturan davetlilerle birlikte olmaktan gurur duyduğunu belirterek başladı.
Hükümetin önemli hedeflerinden birinin de tüm vatandaşların inanç ve ibadetlerini özgürce sürdürmelerini sağlayacak hoşgörü ortamının daha da güçlendirilmesi olduğunun altını çizen Bağış, "Hem bu hedef doğrultusunda hem de genel olarak toplumumuzun her kesiminin sorun ve ihtiyaçlarının farkında olabilmek ve bu yönde çözüm üretmek için bir diyalog sürecinin gerekliliğine inanmaktayız" diye konuştu.
Bu anlayışla, Edirne'den Mardin'e, Anadolu'nun her köşesindeki kültürel zenginlikleri, her vatandaşı eşit şekilde kucaklamaya çalıştıklarını dile getiren Bağış, bu kapsamda Roman ve Alevi vatandaşlara yönelik çalıştayların yapıldığını anımsattı.
"Demokratik açılım ve Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamında yüzyıllardan beri bir arada yaşadığımız bu topraklarda karşılıklı anlayış ve hoşgörüyü sürdürmek yönündeki kararlılığımız devam etmektedir ve devam edecektir" diyen Bağış, geçen yıl Ağustos ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dini temsilcilerle önemli bir buluşmada bir araya geldiğini hatırlattı.
Bakan Bağış, bu ivmeyi kaybetmemek ve aradaki güzel diyaloğu daha da geliştirerek sürdürmek amacıyla yaptıkları bu davete katılanlara teşekkür etti.
AB'ye katılım sürecinin önemli alanlarından olan siyasi kriterler bölümünde atılan adımları gözlemlemek amacıyla oluşturulan ve dört bakanın başkanlığında yürütülen "Reform İzleme Grubu"nda Adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanları ile kendisinin çeşitli vesilelerle Başbakan Erdoğan başkanlığında toplandıklarını kaydeden Bağış, siyasi reformları izleme grubunun alt komisyonunun da oluşturulduğunu söyledi.
Bağış, "Bu reformlar çerçevesinde 1996'dan bu yana farklı gruplarla, cemaatlerle, inanç gruplarıyla diyalog kurarak, Türkiye'nin bu kadar zengin bir ülke olmasına katkıda bulunan sizlerin sorunlarını yakından izlemek ve onlar için yeni çözümler üretebilmek için çabalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
"Yeni bir AB stratejisi belirledik"
Bu çerçevede yarın Avrupa Birliği Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır'ın farklı grup ve cemaatlerle ayrı ayrı toplantılar yapacağını dile getiren Bağış, bu toplantılarda Bozkır'ın temsilcilerle sohbet ederek hassasiyet duyulan konuları dinleme imkanı bulacağını anlattı.
Bu akşam da kendisinin temsilcilerle birlikte olmak istediğini söyleyen Bağış, bunun anlamlı bir buluşma olduğunu belirterek, "İstanbul'umuzun ve İstanbul'un bu güzel bölgesinin sekiz yıldır bir temsilcisi ve bir milletvekili olarak zaten sizlerle devamlı iç içeyiz. Ama Türkiye'nin AB sürecinden sorumlu bir devlet bakanı ve başmüzakerecisi olarak, AB sürecimizin de ne kadar önemli olduğunu hep beraber bir kez daha burada değerlendirme imkanı bulacağız. Gerçekten AB süreci, bu ülkeni bütün vatandaşlarının yaşam kalitesini artıran bir süreç olmuştur" dedi.
Bağış, "Bundan sonraki süreçte de hepimizin ortak paydalarda buluşabileceği bir ortak platform halini almıştır. Yarından sonra Cumartesi günü de Türkiye'nin çok farklı kesimlerini temsil eden sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir toplantı düzenliyoruz. Yeni bir AB stratejisi belirledik. Yeni bir AB müzakere stratejisi belirledik. Ayrıca bir iletişim stratejisi belirledik. Türkiye'nin ortak sorunlarına ortak çözümler üreterek, ortak paydalarda buluşarak inşallah ülkemizi dünyanın en müreffeh, en demokratik, en saygın, en şeffaf ülkelerinden biri haline getirmek için hep birlikte çalışacağız" diye konuştu.
Konuşmanın ardından yemek basına kapalı olarak devam etti.
Yemeğe, Avrupa Birliği Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Ermeni Ortodoks Ruhani Meclis Başkanı Aram Ateşyan, Süryani Kadim Cemaati Lideri Yusuf Çetin, Bulgar Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Dimitriv Atanosav ile bazı cemaatlerin temsilcileri katıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Harekete geçildi! Yangına merkezi müdahale planı: AFAD modeli...
8 ihmal, 78 kişiye mezar oldu! Abdulkadir Selvi yazdı
Yanlışlar oteli! Facia sonrası gözaltında: Ne yasa ne yönetmelik dinlemiş
Konya'da 30 metre derinliğinde obruk oluştu! "Tedirginiz, toprak ayağımızdan kayıyor"