Ataşehir'deki yıldırım görüntülerine uzman yorumu
Ataşehir'de birden fazla kuleye aynı anda yıldırım düşmesi görüntüleri korkuya neden oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, korkutan görüntüyü, "Yıldırım veya şimşek bir bölgede zaman zaman peyderpey meydana gelebileceği gibi, o andaki bulut kümelenmesine bağlı olarak, bulutların yeryüzüne yakınlığı veya bulutların kendi içindeki hareketlerine bağlı olarak aynı anda birden fazla şimşek ve yıldırım meydana gelebilir" şeklinde yorumladı.
Ataşehir'de önceki akşam birden fazla kuleye aynı anda yıldırımın düşmesi görüntüleri korkuttu. Sosyal medyada yer alan görüntülere 'göz yanılması' yorumu yapanlar da oldu.
Demirören Haber Ajansı'na görüntüleri yorumlayan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Yıldırım veya şimşek bir bölgede zaman zaman peyderpey meydana gelebileceği gibi, o andaki bulut kümelenmesine bağlı olarak, bulutların yeryüzüne yakınlığı veya bulutların kendi içindeki hareketlerine bağlı olarak aynı anda birden fazla şimşek ve yıldırım meydana gelebilir" dedi.
Hüseyin Toros, görüntülerle ilgili olarak şunları kaydetti:
"Gökyüzünde bulutları gördüğümüz zaman içlerinde hareketlilik vardır veya bulut kümeleri arasında hareketlilik vardır. Hareketle beraber bulutlar içerisinde elektrik yüklenmesine yol açar. Negatif veya pozitif yönde bulutlar yüklenirler. Bir bulut tabanında fazla miktarda elektronlar oluştuğu zaman, negatif yükler oluştuğu zaman bu yüklerin, yer yüzündeki sivri uçlu bilhassa binalar olabilir, kuleler olabilir, ağaçlar olabilir buralarda da pozitif yükler hakim olduğu zaman kendi arasında boşalma yani negatif yüklerin hızlı bir şekilde pozitif yüklerle birleşmesi o esnada hava direncini kırması söz konusudur. İki farklı yük arasındaki bu boşalma esnasında milyonlarca voltluk elektrik akımı söz konusudur. Bu esnada havada bir patlama, ışık parlaması söz konusudur. Biz bunlara yeryüzünden atmosfere, atmosferden yeryüzüne elektrik yüklerinin hareketliliğine 'yıldırım' diyoruz. Aynı şekilde bazı bulutlarda pozitif, bazı bulutlar negatif yükler hakim olabilir. Bulutlar arasında da bu tür elektrik boşalımı söz konusu olabilir.
Buna da şimşek diyoruz. Bu bir bölgede bazen bir tane yani zaman zaman aralıklarla şimşekler yıldırımlar meydana gelebileceği gibi, zaman zaman aynı anda birden fazla bulut kümesi arasında şimşek veya bulutla yeryüzü arasında, yeryüzünden buluta doğru veya buluttan yeryüzüne doğru bir elektrik boşalması söz konusu olabilir. Bu görülebilen doğal bir süreçtir. Tabii o andaki parlama ve ışık patlaması sebebiyle insanların dikkatini çekmektedir. Aynı zamanda bu yıldırımın olduğu noktada canlı varsa bu canlılar zarar gördüğü için ve bizler için de tehlikeli bir hava olayı olarak isimlendirilmektedir. Zaten yeryüzüne baktığımız zaman yapılan veri analizleri her dakika bin, 2 bin civarında yıldırımın meydana geldiğini göstermektedir. Yıldırım veya şimşek bir bölgede zaman zaman peyderpey meydana gelebileceği gibi, o andaki bulut kümelenmesine bağlı olarak, bulutların yeryüzüne yakınlığı veya bulutların kendi içindeki hareketlerine bağlı olarak aynı anda birden fazla şimşek ve yıldırım meydana gelebilir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika: Feth-i Kabir yapılmış, mezarı açılmıştı... Cem Garipoğlu'nun mezarından çıkan poşetteki kanın sırrı çözüldü!
SON DAKİKA! İzmir'in Selçuk ilçesinde 5 kardeş yangında can vermişti: İtfaiye raporu ortaya çıktı!
Meclis'te Bakan Yerlikaya'nın önüne barikat! Abdulkadir Selvi yazdı: İsmet Paşa’nın ismini çok yâd ediyorum
2 saati aşan sunum! MİT Başkanı Kalın'ın CHP'ye ziyaretinin kodları
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli fırtına alarmı!