Asgari ücrete zam olacak mı? Sendikalardan asgari ücrete ara zam talebi
Asgari ücretin alım gücünün yılbaşına oranla yüzde 24.73 erimesiyle birlikte sendikalardan ara zam talebi gelmişti. Kamu çalışanlarına yapılan Temmuz 2024 zammı sonrası asgari ücret ile memur maaşları arasındaki fark ise yaklaşık iki buçuk katına ulaştı. Asgari ücretin yılbaşındaki alım gücüne oranla 4 bin 204 lira gerilemesiyle birlikte 17 bin 2 liranın temmuz ayı itibariyle alım gücü ocak ayına oranla 13 bin liranın altına inmişti. Peki, sendikaların talepleri neler, asgari ücrete zam olacak mı?
Asgari ücret zammı sadece asgari ücretle çalışanları değil özel sektör çalışanlarını da yakından ilgilendiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde haziran ayı enflasyonunu açıklamasının ardından yılın ilk 6 ayına ait enflasyon rakamları netleşmiş ve kamu çalışanları 6 aylık enflasyon farkını zam olarak almıştı. Asgari ücret ve bunun biraz üzerinde kazanan özel sektör çalışanları ile kamu çalışanları arasındaki fark ise oldukça yükseldi. Bunun üzerine bir araya gelen sendikalar asgari ücrete ara zammın kaçınılmaz olduğunu ifade ettiler. 3 sendika bir araya gelerek alım gücüne yönelik açıklamalarda bulunarak ara zam talebinde bulundular. Ocak ayına oranla yüzde 24.73 eriyen asgari ücret yılın ilk 6 ayında 4 bin 2024 liralık kayıp yaşadı.
ASGARİ ÜCRETE ZAM OLACAK MI?
DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ortak basın toplantısında asgari ücrete yönelik açıklamada “Ülkemizde kayıtlı çalışanların yarısına yakını asgari ücret seviyesinde gelir elde etmektedir. Asgari ücrete yapılacak artış diğer bütün ücret seviyelerine yapılacak zam oranlarını da etkilediğinden bütün işçileri doğrudan ilgilendirmektedir. İstisnai olması gereken asgari ücret artık ortalama ücret haline gelmiştir.
Enflasyonu yükselteceği iddia edilerek asgari ücrete zam yapılmamasını işçilerin kabul etmesi mümkün değildir.
Ülkedeki yüksek enflasyonun sebebi dar ve sabit gelirli işçiler değildir. Yüksek enflasyonun sebebi, hızla artan döviz kuru, dışa bağımlı üretim gibi nedenler başta olmak üzere sermayenin bitmek bilmeyen kâr hırsıdır. Enflasyonun yükselmesinde hiçbir sorumluluğu olmayan işçilerin enflasyonu düşürmek için fedakârlık etmesi beklenmemelidir. İşçiler enflasyonun nedeni değil, mağdurudur. Açlık sınırı altında kalan asgari ücrete Temmuz ayından geçerli olmak üzere zam yapılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Hükümet kanadından ise asgari ücret zammına yönelik henüz yeni bir açıklama gelmedi.
TÜİK BAŞKANI: ENFLASYONUN KAYNAĞI ŞİRKETLERİN FAHİŞ KARLARI
TÜİK Başkanı Çetinkaya, akademik çalışmalara göre, Türkiye'deki şirket karlarının enflasyonu yukarı taşıyan bir etkiye sahip olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'deki şirketler enflasyonist ortamı kullanarak normalde alması gereken karlardan daha yüksek fahiş karlar elde ediyorlar. Enflasyondan bağımsız şirket karlarına bağlı bir fahiş fiyat artışı var. Bu etki, pandemi sonrasından itibaren gözlemleniyor." dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği 12 Yıl Aradan Sonra Kapılarını Açtı
Sivas'ta kan donduran cinayetler! İkiz kardeşini tabancayla vurdu, annesini poşetle boğdu
Dikkat! Meteoroloji tarih verip uyardı... 37 ilde kar, İstanbul'da sarı alarm!
KPSS 2024/2 merkezi atama başvuru tarihleri ne zaman? KPSS 2024/2 tercih kılavuzu yayınlandı mı?
Görüntüler Türkiye'nin kanını dondurmuştu! Taksici o saniyeleri anlattı