Side antik kenti kazıları devam ediyor
Kazı alanının antik dönemde 'genelev' olduğunu öğrenen sponsor olmuyor. Öte yandan kazı çalışması bittiğinde Türkiye arkeolojisine yeni değerler kazandırılacağı ifade ediliyor.
Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, kazı çalışmalarında ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "Sponsor arıyoruz. Bazen sponsor olmak isteyenler yapının ne olduğunu ve antik dönemde ne amaçla kullanıldığını soruyor. 'Aşk evi' (genelev) veya 'tuvalet' olduğunu söylediğimizde sponsorluktan vazgeçiyorlar" dedi.
Side Antik Kenti'nde bu yıl kazı çalışmaları 30'u yabancı uzman olmak üzere 60 kişilik ekiple 5 ayrı bölgede yapılacak. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, Side Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının 2009 yılından bu yana sürdürüldüğünü söyledi. Bu yılki kazı çalışmalarına kısa sürede başlayacaklarını anlatan Prof. Dr. Alanyalı, ekipte Anadolu Üniversitesi, Avusturya Graz Üniversitesi, Viyana Bilimler Akademisi ile Berlin ve Münih Alman Arkeoloji Enstitüleri'nden de görevlilerin yer aldığını aktardı. Bu yıl kütüphane olarak bilinen M binası, Doğu Kapısı, Piskoposluk Sarayı ve Bizans Yerleşimi, şehir surları ve Demeter Tapınağı olarak bilinen P Tapınağı'nda kazı yapacaklarını kaydeden Prof. Dr. Alanyalı, çalışmaları 15 Ağustos'a kadar sürdüreceklerini belirtti.
Cem Karabay 142 saat 42 dakika 42 saniye su altında kaldı
'Ödenek 3'te 2 azaldı'
Bu yıl kazı çalışmalarında ekonomik anlamda sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Alanyalı, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen bütçemiz çok düştü. Geçen yılla kıyaslarsak yaklaşık 3'te 2 oranında düşüş var. Bu nedenle yapmak istediğimiz bazı çalışmaları mecburen erteliyoruz. Ödeneklerdeki düşüş Antalya'da devam eden bütün kazı bölgelerini etkiledi. Alanya Kalesi, Side, Aspendos, Perge, Olympos, Arycanda, Myra, Aziz Nikolas, Patara, Xantos ve Hacı Musalar'da yapılan ve bizim arkadaşlarımızın başkanlık ettiği kazıların tamamında ödenek sıkıntısı var. Bizlerin çalışmalarını da ödenek belirliyor. Mesela bu sene 15 Ağustos'ta çalışmalarımızı sonlandırmak zorunda kalacağız" dedi.
'Sponsor arıyoruz'
Side Antik Kenti'nin görsel imajı haline gelen Apollon Tapınağı'nın da olduğu tapınaklar bölgesindeki çalışmaların üçüncü aşamasına geçilmesi gerektiğini, ancak ödenek yetersizliğinden yapılamadığına dikkati çeken Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, "O bölgedeki çalışmalarımız için şimdi sponsor arıyoruz. Sponsor bulunabilirse Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı ve Bazilika'nın olduğu bölgedeki çalışmayı tamamlamak istiyoruz. Çeşitli kişi ve kurumlar zaman zaman çalışmalara sponsorluk yapıyor. Ancak bazen çok ilginç durumlarla da karşılaşıyoruz. Mesela bir yapı var Side Antik Kenti'de. Sponsor olmak isteyenler yapının ne olduğunu ve antik dönemde ne amaçla kullanıldığını soruyor. 'Aşk evi' (genelev) veya 'tuvalet' olduğunu söylediğimizde sponsorluktan vazgeçiyorlar" diye konuştu.
'2009'a kadar uyumaya bırakıldı'
Side Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan sonuçların mesleki toplantılarda anılmaya başladığını ve uzmanlar seviyesinde değerlendirmeler yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Alanyalı, "Side'de kazı çalışmaları 1967'de durduruldu, 1983'te önce Dr. Ülkü İzmirligil tiyatro binasında çalışma yapmaya başladı, 2007'de bıraktı. 2009 yılında da biz kazı yapma izni aldık. Yaptığımız çalışmalarla tarihi binlerce yıl öncesine uzanan bir devi yeniden uyandırıyoruz" dedi.
Kazı Başkanı Prof Alanyalı'dan açıklama
Cnnturk.com'a açıklama yapan Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı şunları ifade etti:
"2016 Yılı Side Antik Kentinde yapılan çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi adına Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı başkanlığında yürütülmektedir. Anadolu Üniversitesi, Avusturya Graz Üniversitesi, Viyana Bilimler Akademisi, Münih ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsünden bilim adamlarının katılımı ile gerçekleştirilmektedir.
"Alışılagelmiş Roma Dönemi mimarilerinden farklı"
Kazı çalışmaları M Binası, Doğu kapısı, Piskoposluk Sarayı, P Tapınağı diye adlandırılmış olan yapı gruplarında yoğunlaşmıştır. M Yapısı yayınlarda devlet agorası olarak değerlendirmiştir. Fakat konumu ve şekillenmesi bakımından ayrıcalıklar tespit edildiği ve 1960’lı yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarında bozulmalar görüldüğü ve doktora tez olarak araştırıldığı için yapı incelemeye alınmıştır. Doğu kapısında Graz Üniversitesinde araştırmacılar kentin çok az tanınan ve doğu yönüne açılan kapısının işleri ve kentsel açıdan önemi araştırmaya 2011 yılından beri devam etmektedir. Viyana Bilimler akademisinden bir ekip Pampylia Eyaletinin birinci metropolit merkezi olan Side’nin Piskoposluk merkezinin araştırmasını 2015 yılından beri üstlenmiş bulunmaktadır. P Tapınağı yayınlarda Men Tapınağı olarak tanıtılmıştır. Tapınağın mimarisinin alışılagelmiş Roma Dönemi mimarilerinden farklı olduğu için dikkat çekicidir. Tapınağın tanrıça Demeter’e adandığı konusunda bir fikir birliğine varılmıştır.
"Türkiye arkeolojisine yeni değerler"
2016 yılında restorasyon çalışmalarına devam edilmektedir. Tapınaklar bölgesinde başlatmış olduğumuz ikinci etap restorasyon çalışmalarında ihale sürecine gelinmiştir. 2004 yılından beri devam eden Anıtsal çeşmenin restorasyonu sponsor firmanın desteğine ara vermesi nedeniyle kesintiye uğramıştır. Çeşme için devlet desteği ile son etabına gelinmiş olan çalışmalar tamamlanacaktır. Üçüncü çalışmamız olan Latrina için projelendirme süreci sonuçlandırılmıştır. Restorasyon için girişimlere başlanacaktır.
Side Antik Kenti hem tarihsel, hem kültürel, hem de yaşayan bir turizm merkezi olarak Türkiye’nin önemli ören yerlerinden birisidir. Burada yapılan çalışmalar sonuçları ile kültürel mirasımıza, turizmimize ve Türkiye arkeolojisine yeni değerler kazandıracaktır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Korkunç olay! Taksici yol kenarında boğazı kesilmiş halde bulundu
Kirlilik ve Su Kaybı Ürkütüyor!
Son Dakika! Bolu'daki 'Grand Kartal' Otel Yangınında Can Kaybı 66'ya Yükseldi: Bakanlardan Son Açıklamalar
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin? Kartalkaya nerede? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler!
Son Dakika! İYİ Parti'den İstifa Eden Kürşad Zorlu, AK Parti'ye Katıldı: Rozetini Erdoğan Taktı