Antalya'da suçu, hastalık yerine koyacak uygulama
Antalya'da cezalarını denetimli serbestlik düzenlemesi uyarınca çeken hükümlülere yönelik bir uygulama distopya türü filmleri hatıra getirdi. Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü, hükümlülerin "rehabilitasyonu" için, ruhsal rahatsızlıkların ve sorunların çözümünde başvurulan görüşme tekniği olan "bilişsel davranışçı terapi" başlatacaklarını açıkladı.
Antalya'da üstelik Avrupa Birliği'nden destek alınarak hayata geçirilecek bir uygulama dikkat çekti. Distopya türü filmlerde konu edilen şekilde hükümlü ya da suçluların, cezalandırılması değil, tedavisi öngörülüyor. Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Yavuz Kaya, denetimli serbestlik hükümleri uygulanan kişilerin "rehabilitasyonu" için, "bilişsel davranışçı terapi" uygulayacaklarını açıkladı. Söz konusu terapi, ruhsal rahatsızlıkların ve sorunların çözümünde başvurulan bir görüşme tekniği.
Konuya ilişkin Anadolu Ajansı'nın haberi şöyle:
Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün cezalarını denetimli serbestlik uygulamasıyla çeken hükümlülerde uygulanmak üzere hazırladığı "Denetimli Serbestlik Uygulamalarında Sunulan Eğitim, Uygulama, Danışmanlık ve İyileştirme Hizmetlerinin Avrupa Perspektifiyle Geliştirilmesi Projesi", geçen yıl Türkiye'den Avrupa Birliği Bakanlığına başvuran 605 proje arasında 13'üncü olarak, 96 bin Euro hibe almaya hak kazandı.
Hapishanelere özel "iç güvenlik paketi" de hazırlandı
Proje kapsamında denetimli serbestlik uygulamasından faydalanan hükümlüleri terapiyle rehabilite edebilmek amacıyla müdürlük bünyesindeki 21 uzmana yurt dışında 3 ayrı eğitim verilmesi öngörülüyor.
İlk eğitimi İngiltere'nin Reading kentinde alan Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü çalışanları, İngiltere ve Almanya'da yapılacak diğer iki eğitimin ardından hükümlülerle birebir görüşerek onlara "bilişsel davranışçı terapi" metotlarını uygulamaya başlayacak.
Çankırı'da adli mahkum 65 gündür ölüm orucunda
Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ile müdürlüklerinin bünyesindeki sosyolog, psikolog, sosyal çalışmacı gibi uzmanların hükümlülere yönelik terapi eğitimi konusunda eğitilmesini amaçladıklarını söyledi.
Müdürlüklerinde grup çalışması yapılmasına karşın, birebir rehberlik görüşmeleri konusunda uzmanlarının eksiği bulunduğunu belirten Kaya, hem hükümlülerle çalışma hem de terapi konusunda ABD, Kanada, Almanya ve İngiltere'nin dünyada önde gelen ülkeler arasında olduğunu anlattı.
Bu nedenle proje kapsamında İngiltere'de 10 gün bilişsel terapi eğitimi aldıklarını bildiren Kaya, "İngiltere'de 10 günlük tamamlayıcı eğitimin ardından Almanya'ya gideceğiz. Almanya da bu işte dünyada söz sahibi ülkelerden biri. Ardından Türkiye'de ilk kez denetimli serbestliğin çalışmalarında bilişsel davranışçı terapi uygulamasını başlatacağız" dedi.
Cezaevi: "Mektup haberleşme içerir, sakıncalıdır"
"İnsanların topluma kazandırılmasında daha faydalı olacağız"
Kaya, müdürlükleri bünyesinde 15 kişilik gruplar halinde öfke ve bağımlılığa yönelik programlar yürüttüklerini ancak bazı hükümlülerin ihtiyaçlarının farklı olduğunu belirtti.
Bu kişilerle birebir rehberlik görüşmesi yapmak, kişinin sorunlarına özel şekilde eğilmek gerektiğini vurgulayan Kaya, bu konuda Türkiye'de bir ihtiyaç olduğunu gördüklerini söyledi.
"Bilişsel davranışçı terapi, denetimli serbestlik sisteminin rehabilitasyon çalışmalarında çok önemli bir açığı kapatacak" diyen Kaya, eğitimlerin ardından daha sistematik, daha yapılandırılmış bireysel görüşmeler yaparak denetimli serbestliğe tabi tutulan insanların topluma kazandırılmasında daha faydalı olunacağını ifade etti.
İşkenceyi ortaya çıkaran rapor nedeniyle dava
Bireysel görüşmeyi yapan uzmanların kişiyi "Bu kişi terapiye uygun mu, terapi uygulanırsa faydalı olur mu" diye değerlendireceğine işaret eden Kaya, şöyle devam etti:
"Tamamen uzmanların değerlendirmesi sonucu ihtiyaç duyanlara bilişsel davranışçı terapi uygulanacak. Terapinin hükümlüde etkili olacağı düşünülürse arkadaşlarımız, 'Bu kişiyle sürecin sonuna kadar terapi yapmak istiyorum' diye öneride bulunacak. Ardından kişinin ihtiyacına göre 10-20 arası seans düzenlenecek ancak 'bütün hükümlülere terapi yapalım' diye bir düşüncemiz yok. İhtiyaç duyan, faydasını göreceğini düşündüğümüz hükümlülere uygulayacağız."
Cezaevlerindeki yangın sönmüyor!
Denetimlik serbestlikte öncelik kişiyi topluma kazandırmak Kaya, denetimli serbestliği cezaevinden ayıran en önemli farkın "iyileştirme çalışmaları" olduğunu dile getirerek, cezaevinde önceliğin kişileri dört duvar arasında tutup cezasını çekmesini sağlamak iken, denetimli serbestlikte kişiyi topluma kazandırmanın amaçlandığını vurguladı.
10 yıl mahkemedense 10 yıl da idareden...
Denetimli serbestlikten yararlanan hükümlülerin genelde kendi istekleri ile gelen, değişime açık ancak bağımlılık, öfke ve sosyal anksiyete gibi sorunları bulunan kişiler olduğunun altını çizen Kaya, "Denetimli serbestliğin iyileştirme anlamında en büyük ihtiyacı, bireysel rehberlik görüşmelerde böyle bir terapi yönteminin uygulamasıydı" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü