Alevilerden hükümete mitingli protesto

Alevi Sivil Toplum Kuruluşları, Kadıköy Meydanı'nda miting düzenleyerek hükümetin "Alevi yaklaşımını" protesto etti.
Yaklaşık 3 bin, Alevi öğle saatlerinde "Özgürlüğümüze, onurumuza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz" sloganı ile İstanbul'da Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde yürüyerek Kadıköy Meydanı'nı doldurdu.
Miting İstanbul ve Sivas, Malatya, Erzurum gibi illerden gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve Alevi derneğinin katılımıyla gerçekleşti.
Aralarında CHP, ÖDP ve SHP'nin de bulunduğu siyasi partiler de mitinge destek verdi.
Son dönemde hükümetle aleviler arasında "Muharrem orucu iftarı" ile patlak veren kriz ve anayasa tartışmaları mitingte protestoların ortak hedefiydi.
Mitingte konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Avukat Kazım Genç, "AKP'nin tek bir politikası var: o da alevileri inkar et; yok et politikasıdır. Eğer bu ülkede barış isteniyorsa önce maraş daha sonra da Madımak nedeniyle Alevilerden özür dilenmesi gerekir" dedi.
Katılımcıların, "Türban Sorunu AKP'nin oyunu", "Öğretine, Onuruna, Özgürlüğüne sahip çık", "Zorunlu din dersi kaldırılsın", "Bozuk düzende sağlam çark bulunmaz" şeklinde pankartlar taşıdığı ve "Kahrolsun faşizm, kahrolsun emperyalizm", "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Alevi kültürü yasaklanamaz" şeklinde sloganlar attığı görüldü.
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı miting, Tolga Sağ, Hasan Sağlam, Erdal Bayrakoğlu gibi sanatçıların sahne almasıyla sona erdi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun aralarında bulunduğu bir tertip heyeti, 11 Ocak'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ''Muharrem Ayı Orucu İftarı'' gerçekleştirmişti.
Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi, ''Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi anayasa ve yasalara aykırı'' kararını vermişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karaköy’de ayakkabı deposunda korkutan yangın
Fenomen arkadaşını bıçaklayarak öldürmüştü! Emniyette ve savcılıkta sustu hakimlikte konuştu
Zeytinburnu'nda eşini silahla vurdu, intihar etti
AFAD DEPREM HARİTASI YENİ: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
EMLAK KONUT KAMPANYASI SON BAŞVURU TARİHİ: Emlak Konut Kampanyası hangi projelerde geçerli?