Albay Çiçek yine serbest

İrticayla Mücadele Eylem Planı'nda "ıslak imzası" bulunduğu öne sürülen ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, avukatının itirazı üzerine tahliye edildi.
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde önceki gün tutuklanarak Hasdal Cezaevi'ne gönderilen Çiçek'in avukatı Mustafa Çevik'in aynı saatlerde yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince tahliyesi kararlaştırılan Çiçek'in, "delil durumu", "kaçma şüphesinin bulunmaması" ve "sabit ikametgah sahibi olması" gerekçeleriyle tahliye edildiği öğrenildi.
"Terör örgütü üyesi olmak" ve TCK'nın 312. maddesinde düzenlenen "Cebir ve şiddet kullanılarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından tutuklandığı öğrenilen Çiçek'in, İstanbul Nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince yapılan değerlendirmede oy birliğiyle tahliyesine karar verildiği belirtildi.
Heyette yedek üye eksikliği bulunması nedeniyle, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden bir üyenin de görevlendirildiği ve Mahkeme Başkanı Nurettin Ak, Üye Hakim Tuncay Aslanlı ve 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden görevlendirilen Oktay Kuban'dan oluşan heyetçe tahliye kararı alındığı kaydedildi.
Tahliyesi kararlaştırılan Çiçek hakkında herhangi bir adli kontrol uygulamasının da işletilmediği belirtildi.
"Zor koşullarda yazılan itiraz dilekçesi"
Çiçek'in tutuklandığı 11 Kasım gecesi AA muhabirine açıklama yapan ve tutuklama kararı veren mahkemeye itiraz dilekçesini sunduğunu belirten Çiçek'in avukatı Mustafa Çevik, nöbetçi hakim İdris Asan'ın, müvekkili ve kendisinin yaptığı savunmayı CMK'nın öngördüğü şekilde tutanaklara geçirmediğini öne sürmüştü.
Çevik, itiraz sürecini şöyle anlatmıştı:
"CMK'nın 268. maddesi çerçevesinde zabıt katibine tutuklamaya ilişkin itiraz beyanlarımız yapılmak istenmiş, ancak hakim 'yarın yazın, getirin' şeklinde tepki göstererek, zabıt katibi marifetiyle itiraz hakkımızın kullanılmasını engellemiştir. Tüm engellemelere rağmen adliyenin zor koşullarında yazdığımız itiraz dilekçesi, havale etmesi için hakim İdris Asan'a götürülmüş, ancak hakim, dilekçeyi bugün değil, yarın inceledikten sonra havale edeceğini bildirmiştir. Nöbetçi savcıyla irtibat kurularak, hakimin dilekçemizi havale etmek zorunda olduğu belirtilmiş, adliye servisinde savcının yanında uzun tartışmalar sonucu dilekçenin havale edilmesi sağlanmıştır."
Avukat Çevik, müvekkilinin Genelkurmay'da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargahında kurmay albay olarak görev yaptığını ve çağdaş ceza hukukunda tutuklama kararlarının istisnai kararlar olduğunu belirterek, müvekkilinin "hukuk dışı tutuklama kararıyla" adeta cezalandırıldığını savunmuştu.
Çiçek, aynı soruşturma kapsamında ikinci kez tutuklanmıştı. Albay Çiçek ilk tutuklanmasında 24 saat geçmeden serbest bırakılmıştı. Çiçek, bu kez ise 43 sonra serbest kalmış oldu.
Belge ve tartışmalar
İrtica eylem planı, aylar sonra bir subayın savcılara gönderdiği "orijinal belge" ve beraberindeki ihbar mektubuyla tekrar gündeme gelmişti. Belgeyi gönderen subay, "Tartışmaların başladığı dönemde Albay Dursun Çiçek'in odasındaki belgelerin imha edildiğini, kendisinin sadece bu belgeyi kurtarabildiğini" yazmıştı.
İrticayla Mücadele Planı, Taraf gazetesinin 12 Haziran 2009 tarihli sayısıyla gündeme gelmişti. Belgede, AK Parti ve Fethullah Gülen cemaatini yıpratmak için yapılması gerekenler sıralanıyordu.
'AKP ve Gülen'i Bitirme Planı' başlıklı haberde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, bir şüphelinin ofisinde yapılan aramada ele geçirildiği iddia edilen bir belgeye istinaden, Genelkurmay Harekat Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü'nde 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' adı altında bir çalışma yapıldığı belirtiliyordu.
Çalışmayı içeren belgenin altında 3. Bilgi Destek Şube Müdürü Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in paraf ve imzasının bulunduğu iddia edilmiş ve belgeye ait fotokopiler yer almıştı.
Taraf gazetesinde yayımlanan haber üzerine Genelkurmay Başkanlığı'nca soruşturma emri verilmiş ve aynı gün Askeri Savcılık tarafından olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı.
Albay Dursun Çiçek "örgüt üyeliği" suçlaması ile tutuklanmış ve Hasdal Askeri Cezaevi'ne konulmuştu. Kurmay Albay Dursun Çiçek tutuklanmasının ardından 24 saat geçmeden avukatlarının tutukluluğa yaptığı itiraz üzerine tahliye edilmişti.
Belgenin sahte olmasının anlaşılması üzerine, askeri savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.
Genelkurmay Başkanlığı, doğruluğu ortaya konulamayan belgeyi üretenler, sızdıranlar ve yayımlayanlar hakkında gerekli soruşturmanın yapılması amacıyla dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi kararlaştırmış ve "Sahte belge üretenler yargılansın" demişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Bir anda başlayacak çok kuvvetli yağacak... Meteoroloji'den sağanak alarmı
SON DAKİKA HABERİ: Tuzla'da arıtma tesisinde patlama
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Son Dakika... 'Yenidoğan çetesi' duruşmasında son durum ne?
Pençe- Kilit şehidi son yolculuğuna uğurlandı