hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akkuyu Nükleer Santrali son virajda

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in Astana'daki görüşmesinin gündemlerinden biri de devreye alınması için son viraja girilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali. CNN TÜRK ekibinden Spiker Kaan Temeltaş ve kameraman Yasin Kamaloğlu, Akkuyu Nükleer A.Ş. Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Projeye dair merak edilenleri CNN TÜRK ekibinden Kaan Temeltaş, Akkuyu Nükleer A.Ş. Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin’e sordu.

    Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde 1’inci ünitenin inşasında son durum ne? Çalışma planlandığı gibi devam ediyor mu?

    Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi kapsamındaki tüm çalışmalar plana uygun devam ediyor. İnşaat programı gereği elbette ki bir numaralı güç ünitesi hazırlık aşamasına getirildi. Birinci güç ünitesinde hem reaktör binasında hem türbin binasında inşaat ve kurulum çalışmaları tamamlanmış durumda. Dolayısıyla birinci güç ünitesine ait tüm binalarda ve yapılarda şu anda tam kapsamlı ön devreye alma çalışmasına geçildi.

    Akkuyu Nükleer Santrali son virajda

    Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde yapılan çalışmalarda hangi hassasiyetler gözetiliyor?

    İnşaat ve kurulum anlamında yapılan tüm çalışmaları biz şirket olarak büyük önem verip, takibini sağlıyoruz. Rusya Federasyonu'ndaki, bütün dünyadaki uygulamaları dikkate aldığımızda biz de bunları dikkate alarak. Çalışma, kurulumdaki tüm aşamalar Türkiye'de faaliyet yürüten Nükleer Düzenleme Kurumu’nun denetçilerinin gözetiminde yapılıyor. Bunun dışında bağımsız Fransız ve Türk yapı denetim şirketleri çalışmaları denetliyor. Yapılan tüm çalışmalar 5 aşamalı kontrol sağlanarak yürütülmektedir. İlk, ana yükleyici kendi şirketimiz denetim sağlıyor. İkincisi iş sahibi olarak Akkuyu Nükleer şirketinin denetçileri denetimlerini yapıyor. Tasarımın sahibi denetimi sağlıyor, bağımsız yapı kuruluşları denetimi sağlıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nden ilgili kurumlar denetimleri sağlıyor. Mevzuat gerekliliği karşılamakla kalmayıp üstüne çıkıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akkuyu Nükleer Santrali son virajda

    Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni dünyadaki diğer nükleer santrallerden ayıran, farklı kılan şey ne peki?

    Dünyada örneği olmayan bir projedir. Proje yap sahip ol işlet modeliyle gerçekleştiriliyor. Bu onu farklı kılıyor. Bir diğer farklı kılan inşa sahası dünyanın en büyük nükleer tesisi inşaatı statüsüne sahip. Çalışmalar dört güç ünitesinde eş zamanlı ilerliyor. Sahada 34 binin üstünde çalışan var. Bu geniş kapsamlı dünyada sadece 5 adet bulunan bir model paletli vinç var. Bu modelin 2 tanesi bizim inşa sahasında kullanılmaktadır şu an. Leningrad-2 dediğimiz nükleer güç santralinde de bu model kullanıldı. Etkili olduğunu kanıtladı. Son olarak Akkuyu Nükleer Santrali'nin ne dünyada ne Rusya'da yapılan bir santralle benzerliği olmayacaktır. Sebebi de binaların dış cephesinde doğayı denizi güneşi yansıtan ayna paneller kullanıldı. Bu da Akkuyu santralinin doğa ve denizle bütünleşmesini sağlayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow