AİHM 2017 raporunu açıkladı: İşte Türkiye'nin durumu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 2017 faaliyet raporu açıklandı. Buna göre AİHM geçen yıl 305'i Rusya, 116'sı Türkiye, 87'si Ukrayna hakkında toplam bin 68 davayı karara bağladı. Öte yandan önceki yıl hakkında ihlal başvurusu yapılan ülkeler arasında ikinci sırada olan Türkiye, geçen yıl yapılan 7 bin 500 başvuruyla üçüncü sırada yer aldı. Ancak 2012'de uygulamaya giren Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun ardından darbe girişiminden sonra kurulan OHAL İnceleme Komisyonu da Türkiye'den yapılacak başvurularda tamamlanması gereken iç hukuk yolunu uzatan etmenler arasında.
AİHM'in 2017 yılı faaliyet raporu, Strazburg'da düzenlenen bir toplantıyla açıklandı. AİHM Başkanı Guido Raimondi, bekleyen başvurular ve karara bağlanan davalar hakkında bilgi vererek, "1 Ocak itibarıyla üye ülkelerden AİHM'e yapılmış 56 bin 250 dava başvurusu bulunmaktadır" dedi.
AİHM'e yapılan başvurulara ilişkin Raimondi, ilk sırada 9 bin 920 başvuruyla Romanya, ikinci sırada 7 bin 747 başvuruyla Rusya ve üçüncü sırada da 7 bin 500 başvuruyla Türkiye'nin yer aldığını açıkladı.
Bu ülkeleri Ukrayna, İtalya ve Macaristan'ın takip ettiğini dile getiren Raimondi, 2017'de bir önceki yıla oranla yapılan başvuruların sayısında düşüş olduğunu söyledi. AİHM'e 2016 yılında 79 bin 750 başvuru yapılmıştı.
AİHM'e yeni yargıç adayı listesi: İşte belirlenen 3 yeni isim
Türkiye 2016 yılını 12 bin 600 başvuru ile ikinci sırada tamamlamıştı. 2016'da ilk sırada yer alan Ukrayna, bu yıl dördüncü sıraya gerilerken ilk sıraya çıkan Romanya'nın, cezaevlerindeki aşırı yoğunluk ve cezaevi şartları nedeniyle dava konusu olduğu belirtildi.
Raimondi, 2017'de 70 bin 356 başvurunun kabul edilmediğini ve bu rakamın, 2016'ya göre yüzde 92 artış anlamına geldiğini vurguladı.
AİHM'in geçen yıl toplam bin 68 davada kararını açıklandığına işaret eden Raimondi, bu kararların 305'inin Rusya, 116'sının Türkiye, 87'sinin Ukrayna ve 69'unun da Romanya hakkında olduğunu söyledi. Raimondi ayrıca davalarda ortalama karar verme süresinin 18 ay olarak hesaplandığını sözlerine ekledi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan Strasbourg'a gidiyor
İç hukuk yolu 2012'de bireysel başvuru, 2017'de OHAL İnceleme Komisyonu ile uzadı
Öte yandan, Türkiye'de 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuru yolu açılmış, 23 Eylül 2012'den itibaren de bireysel başvuru uygulaması fiilen başlamıştı. AİHM öncesinde tamamlanması gereken iç hukuk yolunu uzatan bu gelişmeyle AYM, kamu gücünü kullanan kişi ve kurumların sebep olduğu hak ihlallerine karşı anayasal yargı denetimi gerçekleştiriyor. Bireysel başvuruyla birlikte hak ihlallerinin iç hukukta çözüme kavuşturulmasıyla ilgili en son yaşanan gelişmeler, AYM'nin etkin denetimi mercii olduğuna ilişkin sorgulamalara yol açtı. Gazeteciler Mehmet Altay ve Şahin Alpay'ın tutukluluklarıyla ilgili hak ihlali kararı, yüksek mahkemenin kuruluş kanunundaki "AYM'nin kararlarının her kurum için bağlayıcı olduğu" hükmüne rağmen, yerel mahkemelerce uygulanmamıştı. Bazı hukukçular bu durum karşısında AİHM'in, "etkin yargı mercii olmaktan çıktığı" gerekçesiyle AYM başvurusunu beklemeden dosya kabul edebileceği görüşünü savunuyor.
Feyzioğlu: AYM'nin kararı bağlayıcıdır
Bireysel başvurunun yanı sıra, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL dönemine ilişkin hak ihlalleri iddialarıyla ilgili de Türkiye, geçen ağustos ayında faaliyete başlayan OHAL İnceleme Komisyonu kurmuştu. Hak ihlali iddiasında bulunanların Anayasa Mahkemesi'nin de öncesinde başvurması zorunlu olan komisyon, AİHM'e başvuru öncesindeki iç hukuk yolunu uzatan etmenlerden biri oldu. Geçen yıl eylül ayında komisyona yapılan başvuruların 100 bini aştığı basına yansımıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...