Afetlerde enerji ihtiyacı için adım!
Milyonlarca insanı etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin ardından benzer afetlere hazırlıklı olmak amacıyla araştırma ve geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye elektromekanik sanayi mühendisleri, MOBİTEM adı verilen mobil güneş enerji santralini geliştirdi.
Yerli ve milli imkanlar ile geliştirilen MOBİTEM, deprem ve sel gibi doğal afetlerin hemen ardından gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetlerinde sağladığı enerji ile can suyu olacak.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afetlere hazırlıklı olmak amacıyla araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütüyor. Bu çalışmalardan birini de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Türkiye elektromekanik sanayi mühendisleri gerçekleştirdi.
TEMSAN mühendisleri, afetlerde kolay ve hızlı şekilde kurulabilen güneş enerji santrali geliştirdi. Depolama kapasitesi de bulunan MOBİTEM, 60 konteynerin bir günlük elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Sistem sayesinde arama kurtarma faaliyetleri ve temel ihtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla sessiz, temiz ve kesintisiz bir enerji imkanı sunuyor.
SİSTEMİN KURULUMU NASIL YAPILIYOR?
“Güneş panelleri makaslı bir mekanizma üzerinde katlı şekilde konteynır içerisinde muhafaza edilmektedir. Güneş panelleri devreye alınmak istenirse panel gruplarını taşıyan makasların hareket ettirilmesi ile elektrikli veya mekanik olarak sağlanır. Ürün sahaya taşındıktan 15 dakika içerisinde kurulumu yapılır”
YERLİ SİSTEMLE KESİNTİSİZ KAÇ SAAT ELEKTİRİK VERİYOR?
“4 saat tam yük altında elektrik sağlarken, arttırılmış kapasite ile güneşlenme süresine bağlı olarak 36 saat tam yük altında elektrik sağlamaktadır. Sadece 9 günün bir evin elektrik ihtiyacı karşılanabilmektedir”
Üç farklı prototipi geliştirilen MOBİTEM’in, test çalışmalarının tamamlanmasının ardından satışa hazır hale gelmesi bekleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, son yolculuğuna uğurlandı
TSK'NIN GÖZBEBEĞİ: Bordo Bereliler'in hayat kurtaran eğitimi!
SON HABERLER | Rize'de yoğun yağmur denizin rengini değiştirdi!
Tarifsiz acı! Gözyaşlarına boğuldular
Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doçent ve profesör maaşları ne kadar, kaç TL oldu?