Afet bölgesi ne demek? Afet bölgesi ilan edilince ne olur? Afet bölgesi ilan edilen yerlerin hakları!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, heyelan ve selden etkilenen Karadeniz Ereğli ilçesinin bugün itibarıyla Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edildiğini açıkladı. Bu açıklama sonrasında afet bölgesi ne demek? Afet bölgesi ilan edilince ne olur? sorgulamaları hız kazandı. Geçtiğimiz şubat ayında çok büyük bir yıkıma sebep olan Kahramanmaraş depremi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan depremden etkilenden 10 ili afet bölgesi ilan edildiğini açıklamıştı.
Karadeniz Ereğli ilçesinin afet bölgesi ilan edilmesinin ardından afet bölgesi kavramı yeniden gündem oldu. Deprem, yangın, sel, çığ, heyelan gibi doğal afetler sonucu çeşitli bölgelerde yaşam büyük ölçüde olumsuz etkileniyor. Bu doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek ve bölgedekilere destek olmak için hasar alan yerler afet bölgesi ilan ediliyor. Bu kapsamda afet bölgesi içerisinde bulunanlar çeşitli desteklerden faydalanabiliyorlar.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Afet bölgesi ilanı, genellikle doğal afetler sonucunda ciddi hasar ve yıkımın meydana geldiği bölgelerde hükümet tarafından yapılan bir açıklamadır. Bu ilan, ilgili bölgenin resmi olarak afet bölgesi olarak tanımlandığını gösterir. Afet bölgesi ilan edilen alanlarda, hükümet ve ilgili kurumlar, bölgedeki zararı hafifletmek, yeniden yapılandırmak ve halkın ihtiyaçlarını karşılamak için özel önlemler alır. Bu önlemler arasında acil yardım hizmetleri, mali destek, yeniden yapılanma ve altyapı onarımı gibi çeşitli destek ve hizmetler bulunabilir. Bu ilan, afetin ciddiyetini ve yetkililerin olaya müdahale derecesini de gösterir.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN YERLERİN HAKLARI
-Bütün sağlık hizmetleri, o bölgedeki herkese ücretsiz verilir. Devlet hastanelerinin yanı sıra, askeri hastanelerde ve özel hastanelerde bulunan hastalara da ücretsiz bakılır.
-Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulur.
-Yapılardaki hasarı tespit etmek için, gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.
-Bölgedeki yurttaşlar, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilir ve bilinçlendirilir.
-Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.
-Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.
-Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir. Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir. (Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunabilir.)
-Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunur. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmez. Evleri yıkılmış veya zarar görmüş yurttaşlara yeni ev tahsis edilir. Esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkânı sağlanır.
-Bütün şirketlerin, esnafların veya kişilerin devlet birimlerine ve bankalara olan borçları silinir veya borç süresi uzatılır. Bir yıl içinde tamir ettirilmeyen binalar yıkılır. Afet bölgelerinde fen kurullarınca tehlikeli görülen yerler yapı ve ikamet için yasaklanır. İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde, planlar 5 ay içinde yaptırılır. İzin verilen geçici baraka inşaatının 1 yıl içinde yıkılması zorunlu olur. Afetzedelerin taşınmasını gerektirecek durumlarda, bütün giderler bakanlık tarafından karşılanır.
-Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkânı sağlanır ve merkezi sınavlarda (YKS, ALES gibi) öğrencilere ek puan verilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Evi Küle Döndü, Gözyaşlarına Boğuldu!
Uçurumun kıyısında yaşam! Korku içindeler...
110 yıl önceki olaya ışık tutan mektup: Saat saat detaylar yazılmış
Doğu Anadolu'da 4 ilde kar yağışı etkili oluyor
Hakimlik ve savcılık sınavı giriş belgeleri sorgulama: Adalet Bakanlığı 1000 hakim ve savcı alımı sınavı 2024 ne zaman?