"Açlık grevleri"nde önemli açıklama
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açlık grevleriyle ilgili olarak, "Her an Türkiye'de açlık grevlerinin bittiğini, bitirildiğini duyabilecek bir noktadayız" dedi.
Bursa AS TV'de Ankara'dan canlı yayınlanan "Objektif" adlı programa konuk olan Arınç, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Cezaevlerindeki açlık grevlerine değinen Arınç, açlık grevlerine katılanların sayısının yeteri kadar arttığını, Adalet Bakanlığı'nın şu andaki gerçek sayıyı mutlaka bildiğini, ancak başladığı güne göre biraz daha arttığını kendisinin de bildiğini söyledi.
Arınç, bunun çok üzüntü verici bir hadise olduğunu, çünkü bir insanın hayatının söz konusu olduğunu vurgulayarak, yaşam hakkının kutsal olduğunu, yaşam hakkına herkesin saygı duyması gerektiğini ve hiçbir şeyin yaşam hakkına son vermek için geçerli olamayacağını belirtti.
Açlık grevlerinin Türkiye'de ilk defa olmadığını, geçmişte de ölüm oruçları, açlık grevlerinin yapıldığını hatırlatan Arınç, şöyle konuştu: "Siyasi amaçla veya bireysel amaçlarla, geçmişte mesela 'cezaevi şartları çok kötü, bunlar düzeltilsin, şöyle şöyle olsun' denildi, daha çok kişiseldi, talepler. Bu sefer eskiden beri söylenen bilinen bazı talepleri dile getirerek açlık grevlerine başladıklarını ifade ettiler. Şimdi cezaevinde hürriyeti kısıtlanmış bir insanın özgürlüğünü rahatlıkla kullanamayan bir insanın daha çok etki altında kaldığını düşünebiliriz. Çünkü dışardayız biz, bize birisi 'açlık grevine başla' dese biz bunu reddedebiliriz veya bundan kaçabiliriz.
Ama örgütün talimatıyla, baskısıyla, tehdidiyle, şantajıyla, 'sen bunu yapacaksın' denildiği zaman içeridekilerin çok fazla şansı yok, başlamama noktasında, biz de görüyor ve biliyoruz ki açlık grevine başlayanlar, bireysel düşünceleri belki vardır, ama daha çok belli yerlerden gelen talimatla bu işe başladılar. Ne yaparlarsa yapsınlar, bizim için onların hayatı önemli. Dolayısıyla açlık grevlerini bitirmek, hayat bütünlüklerine zarar gelmemesini temin etmek, hükümet olarak da vatandaş, yurttaş olarak da bizim görevimiz.
Bizim çağrımız direkt onlara oldu, 'sizin taleplerinizi zaten biliyoruz, bunların demokratik talepler olduğunu, zaman zaman tartışıldığını, onu da biliyoruz ve bugüne kadar en azından 10 yıllık hükümetimiz döneminde temel haklar, siyasi haklar konusunda, anayasamıza göre uygun olanların, kanunlarımızda yaptığımız değişikliklerle de uygun hale getirdiklerimizin neler olduğunu biliyorsunuz. Hayatınıza son verecek bir eylemi esasen, konuştuğumuz, görüştüğümüz, tartıştığımız bir konu için yapmanıza gerek yok. Siz bizim için önemlisiniz. 75 milyon insanın hayatı ne kadar önemliyse, sizin de bu kadar önemli, buna son verin.' Öncelikle iyi yankı bulduğunu söylemeliyim."
"Açlık grevlerinin bittiğini, bitirildiğini de duyabilecek bir noktadayız"
Geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı konuşmanın, cezaevlerinde de açlık grevine girenlerin yakınları tarafından da takip edildiğini, bunun arkasından "sanki bir yumuşama olacak ve bu geriye çekilecek, açlık grevleri bitecek" gibi geldiğini anlatan Arınç, fakat yine belli bir merkezin bunu hala canlı tutmak istediğini söyledi.
Arınç, BDP'li milletvekillerinin kendisine de geldiğini, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile de konuştuklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "(Onlar bizim talimatımızla greve başlamadılar, biz de bundan şikayetçiyiz ve bunun sona erdirilmesi için çalışmak istiyoruz) dediler, 'çalışın' dedik. Yani biz ancak memnun oluruz. Onlar da işte bazı konularda bu isteklerin karşılanması gerektiğini söyledi. Esasen o gün de söylemiştim ki; mesela yargılanmakta olan insanların, savunmalarını istedikleri dilde yapma konusu, gerçekleşecek. Bu bizim ta belki bir yıl önce konuştuğumuz bir konu ve hemen gecikmeksizin de onu meclise gönderdik.
İnsan Hakları Komisyonu'ndan da geçti. Ama Abdullah Öcalan ile ilgili tecrit konusu ve ana dilde eğitim konusu, bugün için karşılanacak konular olmayabilir. Ancak zaman içinde Adalet Bakanlığımız, avukatlarıyla görüşmesini, makul ve haklı bulduğu ölçüde mutlaka karşılar. Biz bugün seçmeli Kürtçe dersini koymakla esasen her şeyi yapmış oluyoruz. Çünkü bugün ilkokulların 5'inci, 6'ncı, 7'nci sınıflarında haftada iki olmak üzere Kürtçe dersine başlattık, öğretmenlerini tayin ettik ve alfabeleriyle birlikte bu dersi veriyoruz. Şu anda 19 bin civarında öğrenci, tercih ettiği seçmeli ders olarak bunu görüyor.
Bir anayasa konusudur, yeni anayasa yapım çalışmaları var, bir de imkansızlık konusudur. Dolayısıyla 'aşırı taleplerden ziyade yapılabilir veya makul taleplerle bize gelirseniz biz demokratik haklar konusunda hiçbir hükümetin yapmadığını yapıyoruz, bize güvenin' dedik. Onlar, içeridekileri vazgeçirmek amacıyla kendilerinin başlayacağını söylediler, gerçekten bunu deklare de ettiler. Mesela dediler ki; '60 güne yaklaşıyoruz, siz bundan vazgeçin, biz buna devam edelim' yani onları bir ölçüde hayati tehlike içine atmak istemediler.
Ben kısmen takviye aldıklarını, kısmen de her an hazır tutulan sağlık ekipleriyle gerektiği zaman gerekli müdahalenin yapılacağını biliyorum. Ama milletvekillerinin de başlamasıyla yine malum yerin talimatıyla, sayının arttığını da biliyorum. Ama her an Türkiye'de açlık grevlerinin bittiğini, bitirildiğini de duyabilecek bir noktadayız. Bu çok kesin bir bilgi olmamakla beraber, ben olayın gidişatına bakarak ve yaptığımız temasların olumlu sonuç vereceğini tahmin ederek bunu söylüyorum."
"Başbakan niye öyle konuşuyor?"
Bütün dileklerinin, bu açlık grevlerinin bitirilmesi olduğunu vurgulayan Arınç, "Peki 'ben böyle konuşuyorum da sayın Başbakan niye öyle konuşuyor?' diyenlere, onu da geçtiğimiz günlerde açıkladım. Sayın Başbakanımız kendisine hedef olarak BDP'nin siyasetini ve BDP'li milletvekillerini koyuyor, onları samimi bulmuyor. Onların yaptıklarının, Türkiye'deki bu hem terör eylemlerinin bitirilmesi konusunda hem de grevde olanların, grevden vazgeçmeleri konusunda, samimi davranmadıklarını söylüyor, yoksa içeride grev yapanlara veya 'açlık grevini sürdürüyorum' diyenlere, 'ne haliniz varsa görün mesajı vermiyor. Onun da amacı grevlerden bir an önce vazgeçilmesi" değerlendirmesinde bulundu.
Arınç, Abdullah Öcalan'ın ağabeyinin, "bir yıl sonra Abdullah Öcalan Serbest kalacak" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Bu onun ağabeyinin öngörüsü değil ki Oktay Vural'a da sorarsanız, o da aynı şeyi söylüyor. Bunlar siyasi tartışma veya olayları tırmandırma, alevlendirme işidir. Mesela bunun bir örneğini Selahattin Demirtaş daha dün yaptı, 'Öcalan'ın heykelini dikeceğiz' dedi. Ondan sonra da 'kızdığım için böyle söyledim, yoksa biz heykel meraklısı değiliz' dedi. Bir, üç, beş sene sonrası için bunların konuşulması saçmalık başka bir şey değil" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü