'ABD ile gizli diplomasi girişimleri var'
"Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin geri dönülmez noktaya gelmemesi için sürdürülen girişimler, gizli diplomasi girişimleri var". Türkiye'nin ABD'de nezdindeki gizli görüşmelerini kaleme alan Hürriyet yazarı Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve sözcüsü İbrahim Kalın'ın Trump yönetimine satır arasında verdikleri mesajlara işaret etti.
Hürriyet yazarı Murat Yetkin, "ABD ile gerilim artarken gizli diplomasinin önemi" başlıklı yazısında Türkiye ile ABD arasında gizli diplomasi yürütüldüğünü yazdı.
Jürinin kararına Ankara'dan sert tepki
Yazısında Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargıladığı New York mahkemesinde suçlu bulunduğu davaya değinen Yetkin, "Neresinden bakarsanız bakın, bu karar Türkiye ve ABD arasındaki duvara bir koca tuğla daha ekledi" yorumunda bulundu.
Kalın: ABD, Kudüs konusunda yalnız kalmıştır
ABD ile Türkiye arasında Fetullah Gülen'in Pensilvanya'da ikamet ediyor olması ve ABD'nin PYD/YPG ile işbirliği gibi devasa sorunlar bulunduğunu yazan Yetkin, Amerikalı rahip ve iki Türk konsolosluk görevlisinin Türkiye'de tutuklu bulunmasını, Erdoğan’ın korumaları ve Zarrab’ın rüşvetle suçladığı eski bakan Zafer Çağlayan hakkındaki tutuklama kararlarını, Rusya’dan alınacak S-400 füzeleri ile Trump'ın Kudüs kararı sonrası BM'de alınan kararı gibi sorunlar bulunduğunu belirtti. Murat Yetkin daha sonra da ABD ile Türkiye arasında gizli diplomasi girişimleri bulunduğunu belirterek, şunları kaleme aldı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Murat Hazinedar açıklaması
"Bütün bu tabloya rağmen Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin geri dönülmez noktaya gelmemesi için sürdürülen girişimler, gizli diplomasi girişimleri var. Ayrıntı vermek şu aşlamada mümkün görünmüyor ama bu girişimlerin varlığı büsbütün yalanlanmıyor da.
Henüz hazırlık aşamasında yani sonuç getirip getirmeyeceği belli olmaz halde olan bu girişimlerin işaretlerini ise yapılan açıklamaların satır aralarından okumak mümkün.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD'nin adalet anlayışı buysa dünya yandı
Bunlardan birisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 30 Aralık’ta Kastamonu’daki konuşmasında sarf ettiği şu cümleler: “Biz Suriye'de Rusya ve İran'la nasıl çalışıyorsak ABD ile de çalışmak isteriz. Bize bir adım atana biz misliyle mukabele etmekten çekinmeyiz. Aramızda çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur.”
İsminin açıklanmasını istemeyen, gelişmelerden haberli bir kaynağıma göre bu cümleler Trump yönetimine satır arasında verilen mesaj niteliğindeydi.
Türkiye’nin Hakan Atilla kararı sonrası 3 aşamalı planı
Üstelik bu tutum, 3 Ocak’taki Hakan Atilla kararından sonra da devam ediyor gibi görünüyor.
Örnek mi? Yalnızca Kalın’ın dünkü açıklamalarında iki satır arası, dolaylı mesaj var.
Birincisi, Kalın’ın mahkeme kararına beklendiği gibi sert tepki vermesi ama tepkisini ABD yönetimine kadar yansıtmayıp mahkeme kararıyla sınırlı tutması ve kararın kesinleşmeyip temyize açık olduğunu vurgulaması.
İkincisi de, eğer Amerikalılarla Patriot görüşmeleri sonuç getirseydi, Türkiye’nin hava savunma ihtiyacı için S-400 almayacağını söylemesiydi; bu kadar açıklıkla ilk defa söyleniyor bu durum.
Bütün bunlar Türk-Amerikan ilişkilerinin 2018’in en ciddi dış sorunu olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ancak bize hem Ankara, hem Washington’un durumun ne kadar vahim hale geldiğini fark etmeye başladığını ve her iki tarafta da –ümit ışığı pek güçlü yanmıyor olsa da- 'sırat köprüsündeki' ilişkileri kurtarmak için girişimde bulunan kişilerin bulunduğunu gösteriyor."
Murat Yetkin'in yazısının tamamını okumak için tıklayın...
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü