hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İŞTE O DETAY! 99 depremi Güneş tutulmasından kaç gün sonra oldu? 1999 yılında Güneş Tutulması hangi burçta oldu?

    İŞTE O DETAY 99 depremi Güneş tutulmasından kaç gün sonra oldu 1999 yılında Güneş Tutulması hangi burçta oldu
    expand

    Bu yılın ikinci tutulmasına günler kala güneş tutulması ve deprem arasındaki bağ yeniden sorgulandı. 1999 depreminin de Güneş Tutulmasından sonra gerçekleştiği biliniyor. Vatandaşlar, 25 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşecek olan Güneş tutulmasının depreme neden olup olmayacağına dair araştırmalar yapıyor. Peki ama 99 depremi öncesinde neler yaşandı? 99 yılında güneş tutulmasından kaç gün sonra deprem oldu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    11 Ağustos 1999 Güneş tutulması tutulma büyüklüğü 1.029 olan toplam güneş tutulması gerçekleşti. Ay Dünya ve Güneş arasında geçtiğinde bir güneş tutulması meydana gelir, böylece dünyadaki bir gözlemcinin güneş diskini tamamen veya kısmen gizler.

    Gerek astronomi, gerekse deprem bilimi uzmanları, bu iki doğa olayı arasında herhangi bir nedensel ilişki bulunmadığını açıklamışlardır.
     
    1999 Marmara Depremi'nin güneş tutulmasından 1 hafta sonra olması tutulma ile deprem arasında bir bağ var mı sorusunu gündeme getirmişti. 

    TUG Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık ve Prof. Dr. Faruk Soydugan'ın hazırladığı 2022 Gök Olayları Yıllığı'nda, parçalı Güneş tutulması hakkında, "2022 yılında ülkemizde sadece bir Güneş tutulması gözlenebilecektir. 25 Ekim 2022 parçalı Güneş tutulması, Türkiye saati ile 12.40-15.05 arasında meydana gelecek bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50'de gerçekleşecek ve Güneş diskinin yaklaşık yüzde 50'si örtülecek. Parçalı Güneş tutulmasının maksimum evresinde Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si Ay tarafından örtülecek" ifadelerine yer verildi. 

    Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 25 Ekim'de Türkiye'den de görülecek güneş tutulmasının fay hatlarını tetikleyip tetiklemeyeceğini değerlendirdi.

    "Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay güneş tutulması olacak. 17 Ağustos 1999 depreminden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa' diyorlar" diye sözlerine başlayan Prof. Görür, "Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir" dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow