hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3. Boğaz köprüsü'nde iki yaka birleşti

    3. Boğaz köprüsünde iki yaka birleşti
    expand

    Yapımına 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde köprü kuleleri arasında kedi yolu ve ana kablonun yapımında kullanılacak kılavuz halatı çekilmesi işlemi tamamlandı. Böylece projede iki yaka ilk defa birbirine bağlanmış oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anadolu yakasında temelden 318 metre, Avrupa yakasında ise 322 metreye ulaşan kulelerde araçların geçeceği çelik tabliyeleri taşıyacak eğik askı kablolarının da montajına başlandı. Yurt dışında imal edilen Ana kablonun ise Türkiye'ye getirilerek geçici depolama alanına yerleştirildiği belirtildi. Öte yandan Proje kapsamında bugüne kadar, 102 adet menfez, 6 adet altgeçit ve 1 adet üstgeçit inşaatının da tamamlandığı, 31 viyadük, 20 altgeçit, 29 üstgeçit ve 35 menfezde betonarme inşaatların sürdüğü öğrenildi.

    İki yaka birbirine bağlandı

    Yavuz Sultan Selim ismi verilecek olan 3. Boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde kule inşaatlarının tamamlanmasıyla geçtiğimiz ay iki yakayı ilk defa birbirine bağlayacak kılavuz halatın döşenmesine işlemine başlanmıştı. Yapılan çalışmaların ardından kedi yolu ve ana kablonun yapımında kullanılacak kılavuz halatının çekim işlemi tamamlandı. Köprü kulelerinin zirvelerinde ise ana kablo ve kedi yolu yapımı için kullanılacak olan tertibatların kurulumu çalışmalarının ise hızla devam ettiği öğrenildi.

    Araçları taşıyacak çelik tabliyeler döşeniyor

    Öte yandan araçların ve trenlerin geçeceği çelik tabliyelerin dördü deniz yoluyla getirilerek yerlerine yerleştirildi. Bu tabliyeleri taşıyacak eğik askı kablolarının takılması işlemine ise başlandı. Köprü üzerine toplam 60 çelik tabliye yerleştirileceği, her iki yakada karşılıklı yerleştirilen 20'şer tabliyenin ardından ana taşıyıcı askı kablosunun yapımına başlanacağı belirtildi. Araçları taşıyacak çelik tabliyelerin üretiminin Tuzla ve Altınova'daki tesislerde devam ettiği, inşaat planı gereği gemilerle getirildiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ana kablo Türkiye'ye getirildi

    Bu arada yurt dışında yapılan ana kablo imalatının tamamlandığı belirtildi. Tamamlanan ana kablonun Türkiye'ye getirildiği ve geçici depolama alanında yerleştirildiği öğrenildi. Kule kablo dağıtım semeri ve kablo bileziklerinin üretiminin ise İtalya'da bulunan tesislerde devam ettiği bitmesinin ardından gemiyle İstanbul'a getirileceği belirtildi.

    Şantiye havadan küçük bir kenti andırıyor

    Havadan yapılan çekimlerde 6 bin 500 işçi ile 600 mühendisin görev yaptığı dev projenin şantiyesi ise adeta küçük bir kenti andırıyor. Yüksekte çalışıldığı için hava şartlarına bağlı olarak Haftanın 7 günü 24 saat aralıksız sürdürülen çalışmalarda yaklaşık 1000 adet dozer, greyder, kule vinç gibi büyük inşaat makinesi kullanılıyor. Havadan görüntülediğimiz Uskumru Köy mevkiinde bulunan yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki viyadükte ise betonarme ayakların tamamlandığı, araçları taşıyacak betonarme tabliyelerin yerleştirme işleminin başladığı görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Projede 31 viyadük var

    Öte yandan Kuzey Marmara (3. Boğaz Köprüsü dahil) Otoyolu Projesi kapsamında 102 adet menfez, 6 adet alt geçit ve 1 adet üstgeçit tamamlandığı belirtildi. 31 viyadük, 20 altgeçit, 29 üstgeçit ve 35 menfezde ise çalışmaların hızla sürdüğü öğrenildi. Proje kapsamında yapılan Riva ve Çamlık tünellerinde ise delme işleminin tamamlandığı alt yapı çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

    Rekortmen köprü

    İstanbul'un 3. Köprüsü, 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyraz köy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. 3. Köprü, ayak yüksekliği ile de dünyanın en yükseği olacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, “Yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştirilecek. 3 milyar dolar yatırım bedeline sahip projenin yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş - Astaldi JV tarafından yapılacak ve bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na devir edilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu "Demirtaş'a Selahattin demeyeceğim"

    İstanbul'da elektrikler kesilecek

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow