22'nci yılında Madımak anması
Madımak katliamının 22’inci yılında düzenlenecek anma programları öncesi kente giriş yapan araçlar kontrolden geçirildi, yolculara kimlik kontrolü yapıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Sivas'ta yaklaşık 10 bin kişi yaşamını yitirenler için yürüdü. CHP'li 60 vekil, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Madımak'ta yanarak ölen şair Metin Altıok'un CHP'den İzmir Milletvekili olan kızı Zeynep Altıok Akatlı da anma için Sivas'a geldi. 22 yıl sonra ilk defa Sivas’a gelen Zeynep Altıok Akatlı, ''22 yıl buraya gelmeyi beceremedim. Duygusal olarak benim için zor bir şeydi'' dedi.
Kentte düzenlenecek anma programları öncesi kente giriş yapan araçlar kontrolden geçirilerek, yolculara kimlik kontrolü yapıldı. Sivas'a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 22'inci yıl dönümü kapsamında yapılacak anma programı için kentte tedbirler artırıldı.
Sabah saatlerinden itibaren kente giriş noktalarında polis ekipleri uygulama noktaları oluşturdu. Anma etkinlikleri için şehir dışından gelenleri taşıyan otobüsler ve araçlar, uygulama noktalarında durdurularak bagaj kontrolü yapıldı. Ayrıca otobüslerde seyahat eden kişilerin de kimlikleri tek tek kontrolden geçirildi. Kontrol işlemleri tamamlanan araçların kent merkezine girmelerine izin verildi.
Vali karanfil bıraktı
Sivas Valisi Alim Barut, Belediye Başkanı Vekili Erdal Karaca, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Cem Vakfı Başkanı Ali Dağ ve bazı protokol üyeleri Valilik binasından yürüyerek eski Madımak Oteli bugünkü adıyla İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi binasına geldi. Vali Barut ve beraberindekiler bina içerisinde oluşturulan ve olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı.
Vali Alim Barut, 2 Temmuz 1993’in tarih olarak Sivas’ın Sivaslı'nın hafızasına acılarla dolu kara bir gün olarak geçtiğini belirterek şöyle konuştu:
"Görünene göre karar verenler ne kadar az şey gördüklerinin farkında olmayanlardır. İlk anda gördükleri gösterilmek istenendir. Hedef saptırılarak gerçeklerin görünmesi engellenmektedir. Provakatörler maalesef amacına ulaşmış Sivas’ın alnına kara bir leke çalınmıştır. Çatışma var gibi gösterilmiş, peşin hükümlerle şunu- bunu suçlamak olan olayı ortadan kaldırmaz. Ortak değerlerimiz o kadar çoktur ki farklılıklardan hareket ederek birlik ve beraberliğimiz bozulmaya çalışılmıştır. Sivas’ta yaşananlar bir çatışma değildir ve tamamıyla Sivas’a yönelik icra edilmiş olaylardır. Hoşgörü içerisinde 2 Temmuz 1993 tarihine kadar asırlardır bir arada yaşamış o gün bu gündür yine bir arada yaşayan ve bir arada yaşama arzusunda olan milletimizin birlik ve beraberliğinin huzur ve güvenliğine kast edilmiştir. Asırlardır senliğe benliğe mahal vermeyen bu topraklarda yaşanmış en kara bir gündür. Bu topraklar asırlarca kardeş yaşayan insanları ayrı gayrı yapmak için düzenlennen oyun üstüne oyun denemeleri kardeşi kardeşe düşman etme girişimleri ayırmadan bsölmeden hükmetmek imkansız olduğu için yapılmaktadır. Farklılıklarının derinlişterilip husumet doğacak ortam amaçlanmaktadır.
2 Temmuz 1993 öncesinde sonrasında höşgürülü bir arada yaşanan Sivaslılar kan ve gözyaşı içinde yaşamaya mecbur edilmesini lanet ve nefretle kınıyorum. Buradaki yangın maalesef Sivas’ın geleceğini ateşe verdi. Ne acılar dindi ne de ateş söndü. Bu acı bizim acımızdır. Hayatını bu olaylarda kaybedenlerin acısı hala içimizi yakmaktadır. Hepsi bizim değerimiz bizim geleceğimizdir. Geriye bakarak ilerlenmez. Tabi ki acılarımızı unutmayacağız, tarihin tekerrür etmemesi için birlik ve beraberliğimizi bozmadan geleceğe yöneleceğiz. Madımak Olayı yangınında hayatını kaybeden 37 vatandaşımızın anısı önünde saygı ile eğiliyor, rahmetle anıyor, milletimize, yakınlarına tüm Sivas’a ve Sivaslılara baş sağlığı diliyorum."
Yanarak ölenler için yürüyüş
Madımak'ta yanarak ölenler kortej yürüyüşü düzenlendi. Seyrantepe Mahallesi’nde toplanan yaklaşık 10 bin kişi yürüyüş öncesi emniyet ekipleri tarafından arama noktalarında arandı. Ekipler yürüyüş güzergahında geniş güvenlik önlemleri alırken, bazı vatandaşlar üstlerini aratmayarak tepki gösterdi. Pankartlarda bulunan sopalarda polis tarafından çıkarılarak kortej yürüyüşüne alınmadı.
Seyrantepe Mahallesi’nden başlayan yürüyüş, Mevlana Caddesi’ni takip ederek, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi üzerinden şuanda Sivas İl Özel İdaresi tarafından Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet veren eski Madımak Oteli önüne kadar devam etti. Yürüyüşe otelde hayatını kaybedenlerin yakınları, CHP ve Halkların Demokratik Partisi’nden çok sayıda milletvekili ile vatandaşlar katıldı.
Kortej yürüyüşünde olayda hayatın kaybedenlerin yakınları, ailelerinin fotoğraflarını taşıdı. Çeşitli dövizlerin taşındığı yürüyüşte sloganlar atıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü