2018 yılında 1 Mayıs hangi güne denk geliyor? (1 Mayıs 2018 resmi tatil mi?)
İşçi ve Emekçi Bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs ile ilgili çeşitli platformlardan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Resmi tatillerle ilgili mecliste yapılan görüşmelerde geçtiğimiz yıllarda İşçi ve Emekçi Bayramı’nın resmi tatil ilan edilip edilmeyeceğine yönelik alınan karar günümüzde de uygulanıyor. Peki, bu yıl 1 Mayıs hangi güne denk geliyor?
1 Mayıs 2018 tarihinin Salı gününe denk gelmesinin ardından milyonlarca işçi “Salı günü resmi tatil olacak mı?” sorusunun yanıtını aramaya başladı. 22 Nisan 2009 TBMM’de yapılan görüşmelerde alınan kararda İşçi ve Emekçi Bayramı’nın resmi tatil ilan edileceğini duyurulmuştu. Bu nedenle bu yıl Salı gününe denk gelen 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiş olacak.
30 NİSAN TATİL İLAN EDİLECEK Mİ?
30 Nisan 2018 gününün pazartesiye denk gelmesi nedeniyle turizmciler yerli turistlerin kısa bir tatil planı yapabileceğini vurgulamıştı. 30 Nisan’ın da resmi tatil ilan edilerek 1 Mayıs ile birleştirilmesi düşüncesine yönelik resmi kurumlardan henüz bir açıklama gelmedi. Olası 30 Nisan tatili durumunda 28,29,30 Nisan ve 1 Mayıs birleşimi oluşacak ve 4 günlük süre birleştirilmiş olacak. 30 Nisan ile ilgili kesin açıklamanın ise önümüzdeki saatlerde yapılması bekleniyor.
GEÇTİĞİMİZ YIL 1 MAYIS’TA NELER OLMUŞTU?
Taksim'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle aralarında HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ'in de bulunduğu sendikalar, Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Kutlamalara katılan çeşitli siyasi partiler, emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların temsilcileri '1 Mayıs' mesajlarını attıkları sloganlar ve açtıkları pankartlarla verdi. Miting alanına, DİSK Genel Başkan Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Emin Koramaz ve TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Türkel birlikte yürüdü.
1 MAYIS NEDEN KUTLANIYOR?
İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. 1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.
Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AFAD - KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...
Kabine Toplantısı saat kaçta? Kabine Toplantısı gündem maddeleri neler? Memur ve emekli zammı, 2025 asgari ücret zammı...
MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURULARI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? 19 farklı alanda 50 uzman!
İşte 2024'ün Kelimesi: TDK ve Üniversite Oylamasına 1 Milyon Kişi Katıldı
Muğla'daki ambulans helikopter kazası... Gözyaşları yüreklerdeki yangına aktı! Hayatını kaybedenler için Antalya'da tören düzenlendi