Yalova'da başkandan su sıkıntısına sıkı tedbir
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, kentteki su sıkıntısına yönelik belediye olarak sıkı tedbirler aldıklarını söyledi. Salman, kuyu suyu yerine şebeke suyu kullanılan araç yıkama yerlerinde cezai yaptırımlara gideceğini belirtti.
Su sorununa karşı tüm tedbirleri almaya başladıklarını söyleyen Başkan Vefa Salman, "Yalova'da suyla ilgili problem eskilere dayanıyor. Zamanında alınmayan tedbirler bugün ortaya çıktı. Biz bunları gidermeye uğraşıyoruz. Yalova'da su sorunu var mı? Var. Türkiye'de ne kadar varsa Yalova'da da o kadar olduğunu düşünüyorum. İlk aşamada tabi Gökçe Barajı'nda su seviyesinin bitme noktasında olması sorunu tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Bunla ilgili gerek orayı işleten Yeşil Körfez Su Birliği'nin gerekse bunun büyük ortağı Yalova Belediyesi'nin alınması gereken ne tedbirler varsa hepsi alınmaya başlanmıştır" dedi.
Kurtköy Deresi'nin baraja bağlandığını söyleyen Salman, Ortaburun Göleti'nin de baraja katkı sağlayacağını belirtti.
Salman, "Bugün itibariyle Kurtköy Deresi'nin suyu Gökçe Barajı'na bağlanacak. Öğlen saatlerinde akıtılmaya başlanacak. Daha sonra dipte yer alan su pompa ile 10 günlük daha suyun kullanılmasını ileriye atacak. O suyu da kullanır hale geleceğiz. Akabinde Ortaburun Göleti'nde 2 milyon metreküp suyun olduğu biliniyor. O bağlantı sağlanacak. Azami oranda tüketilen suyun giderilmesi yönüne gidilecek" diye konuştu.
"Kayıp-kaçak oranı ciddi boyutlarda"
Şehirdeki su hatlarının oldukça eski olduğunu söyleyen Salman, bu yüzden kayıp-kaçak oranının ciddi boyutlarda olduğuna dikkat çekti.
Salman, "30 yıldan beri şehir içerisinde yenilenmeyen şebeke, kayıp kaçağın en fazla sıkıntı noktasını oluşturuyor. Günde 18 bin metreküp su tahakkuku yapılırken Yeşil Körfez Su Birliği'nden Yalova Belediyesi'ne akıtılan su, tüketildiği gözüken su 55 bin metreküp. Yani ortada ciddi anlamda bir kayıp kaçak var. Bunun da büyük bölümünün şebekenin eskimesinden, oradaki kayıptan kaçaktan kaynaklandığını düşünüyoruz" dedi.
"Biz tasarruf tedbirleri adı altında bazı kesintilere gittik" diyen Salman, şöyle konuştu:
"Biz gittik derken Yeşil Körfez Su Birliği gitti. Onunla ilgili de bizim kararlarımız anca tavsiye ve öneri niteliğinde oluyor. Bazen sınırlar aşıldı, vatandaşlar da haklı olarak tepki gösterdi. Ancak su kesintisi bilgilendirilmeler doğrultusunda devam ediyor. Halkımızın artık şu bilince kavuşması lazım. Su çok önemli, su hayat ve küresel ısınmayla yani kuraklıkla beraber su bu ülkenin değil dünyanın problemi. Dolayısıyla suyu bilinçli, tasarruflu, dikkatli kullanmak zorundayız. Bunu çocuklarımıza öğretmek zorundayız. Milli Eğitim Müdürü'ne çocuklara bu bilinci anlatın dedim. Yine İl Müftüsü'ne Cuma günleri hutbede bunu dile getirin dedim."
Araç yıkama işletmelerine cezai yaptırım
Yalova'da araç yıkama işletmelerinde şebeke suyu kullananlara yönelik cezai işlem uygulanacağını belirten Başkan Salman, "Eğer sokakta komşusu halı yıkıyorsa vatandaş uyaracak. Komşusu araba yıkıyorsa vatandaş uyaracak. Bugün yine bir çalışma başlattım. Yalova'da 15-20 yerde araba yıkama yeri var. Bunlar leke yapıyor diye kuyu suyunu kullanmıyorlar, şebeke suyunu kullanıyorlar. Bunlarla ilgili de cezai yaptırıma gideceğim. Tamamına yakınının ruhsatı yok. Gerekirse kapatma yoluna gideceğim. Artık şebeke suyuyla araba yıkama bu kentte olmayacak. Biz elimizden gelen her türlü tedbiri alıyoruz. Vatandaş da aynı şekilde tedbirli ve tasarruflu olmak zorunda. Eğer bilinçsizce, yanlış su tüketimi varsa uyaracak, tepki gördüğü anda zabıtayı arayacak. Zabıta'dan da gerekli yakınlığı göremezseniz beni arayın dedim. Ben yardımcı olacağımı, müdahale edeceğimi söyledim. Yalova halkının artık belli kesiminde bu bilincin yavaş yavaş oluştuğunu görmek beni mutlu ediyor. Bu tüm Türkiye'ye yayılması gereken bir konu. Her zaman ifade ettim, bu dünyada su yüzünden savaşlar çıkacak" dedi.
Yalova en kurak günlerini yaşıyor!
"Yalova halkı susuzluktan kırılıyor mu?
Bir gazetecinin yönelttiği "Yalova'da vatandaşlar susuzluktan kırılıyor mu?" yönündeki soruya da yanıt veren Salman, "Bu doğru bir yaklaşım değil. Suda sadece kısıntıya gidildi. Belli müddetlerde bölgesel olarak su kesiliyor. Zaten 10-15 gün içerisinde Yalova ihtiyacının kayıp kaçağına rağmen günlük tükettiği suyun 4'te 3'ü şu andaki kaynaklardan sağlanacak. Şu anda işte o 4'te 1'lik kısımda sıkıntı var. Onu da kısıntı ile tasarruf ile vatandaş bilinçli kullanırsa belki kesintiye bile gerek kalmayacak" diye konuştu.