Kyoto Protokolü uzadı ama...
Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği konferansı sona ererken 2012 yılı itibariyle geçerliliğini yitirecek olan Kyoto Protokolü'nün ikinci taahhüt döneminin 2020'ye kadar uzatılmasına karar verildi. Kanada, Yeni Zelanda, Japonya ve Rusya'nın protokolden çekilmesi nedeniyle emisyon azaltımı gerektiği gibi gerçekleşemeyecek.
Yaklaşık iki haftadır devam eden ve cuma günü bitmesi planlanan konferans, yaşanan görüş ayrılıkları sebebiyle cumartesi akşam saatlerinde sonuçlanabildi.
Öte yandan ikinci protokol döneminin özellikle sera gazı salınımının azaltılmasına yönelik kayda değer bir adımı öngörmediği ifade ediliyor. Kanada, Yeni Zelanda, Japonya ve Rusya'nın protokolden çekilmesi, emisyon azaltımının olması gerektiği oranda gerçekleşmeyeceğini gösteriyor. Zira ikinci taahhüt dönemine katılmayı kabul eden ülkelerin atmosfere yaydığı toplam emisyon oranının yalnızca yüzde 15 olduğu belirtiliyor.
Varılan anlaşma gelişmiş ülkelerin, iklim değişikliği ile mücadelede gelişmekte olan ülkelere finansman desteği sağlamasını da içeriyor ancak anlaşma metninde ayrılacak bütçenin miktarına dair herhangi bir detay yer almıyor. Bu durum, iki haftadır devam eden konferansın bir diğer başarısızlığı olarak yorumlanıyor.
-Kyoto Protokolü Nedir-
Japonya'nın Kyoto kentinde 1997'de imzalanan ve 2005'te yürürlüğe giren Kyoto protokolü, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ortak mücadeleyi sağlamaya yönelik tek uluslararası çerçeve belge olma özelliği taşıyor. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında imzalanan protokole katılan ülkeler, karbondioksit ve sera gazı salınımına neden olan diğer beş gazın salınımını da azaltmayı vadediyor. Protokolün birinci taahhüt dönemi bu ayın sonunda bitiyor.