Derinlerden gelen tehlike
Kuzey Kutbu buzullarında oluşan çatlaklardan çıkan metan gazının dünya iklimi için yeni bir tehdit oluşturduğu belirtildi.
Kutup’taki buzulların eridiği yerlerden çıkan metan gazının, karbondioksitten 70 kat daha güçlü olduğunu gören bilim adamları şaşkın.
Araştırmacılar, okyanusun eriyen deniz buzullarındaki çatlaklardan atmosfere önemli miktarlardaki metan gazı saldığını belirledi.
Daha önceki gözlemlerde Sibirya’nın kuzey kıyılarında deniz tabanından büyük metan gazı sütunlarının çıktığı belirlenmişti.
Ancak son bulgular karadan çok uzakta derin sularda, genelde su yüzünün buzullarla kaplı olduğu açık okyanusta elde edildi.
NASA’nın California’daki Jet İtici Gücü Laboratuarı’nda görev yapan Eric Kort kendisi ve meslekdaşlarının araştırma amaçlı olarak deniz buzulllarındaki çatlaklar üzerinde uçtuklarını ve her seferinde metan seviyesinin dramatik bir şekilde arttığına şahit olduklarını söyledi.
Dr. Kort, “Tamamen katı durumdaki deniz buzullarının üzerinden uçtuğumuzda, metan gibi bir şey görmedik. Ama deniz buzulunun eridiği bölgelerde uçtuğumuzda, ya da buzda çatlakların oluştuğu yerlerde metan seviyesinin yükseldiğini gördük” dedi.
İklim uzmanları Kuzey Kutbu’nda hava sıcaklıklarının yükselmesinin iklim geribeslemesini tetikleyebileceğini ve eriyen buzulların metan gazı çıkarması sonucu hava sıcaklıklarının daha da artmasından endişe ediyorlar.