Akdeniz'in deniz suyu sıcaklığı arttı
Lübnan karasularında araştırmalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Bayram Öztürk, Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığının arttığını tespit ettiklerini söyledi.
"Yunus S" isimli gemi ve 10 kişilik ekibiyle Doğu Akdeniz'de Kızıldeniz göçmeni olan deniz canlılarıyla ilgili araştırma yapmak üzere Lübnan'a gelen Öztürk, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez Lübnan'da böyle bir çalışma yapmak üzere 5 Temmuzda İstanbul'dan yola çıktıklarını, 10 Temmuzda Türkiye karasularından ayrıldıklarını ve 4 gündür Lübnan'da denizde bilimsel çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Lübnanlı bilim adamlarının da gemide çalıştıklarını ifade eden Öztürk, Akdeniz'in korunması ve sürdürülebilir balıkçılık için gereken verileri toplamak amacıyla bilimsel çalışmalarının çok önemli olduğunu ifade etti.
Temel hedeflerinin Akdeniz'in korunması ve Akdeniz'de sürdürülebilir balıkçılık olduğunu kaydeden Öztürk, ayrıca denizdeki petrol kirliliğinin önlenmesi için de çalıştıklarını söyledi.
Yunus S gemisinin modern cihaz ve sistemlerle donatılmış olduğunu ifade eden Öztürk, 3 bin metre derinlikten örnek alabildiklerini, bunları inceleyip sonuçları rapor halinde yayınlayacaklarını anlattı.
Geçen yıl Suriye'de benzer bir çalışma yaptıklarını belirten Öztürk, Doğu Akdeniz'in sadece politik anlamda değil, ekolojik anlamda da bir barış denizi olmasını istediklerini vurguladı.
Korunması gereken türlerin korunması için çaba sarf ettiklerini bildiren Öztürk, Akdeniz'in yeniden stratejik olarak değerlendirilmesi ve Akdeniz'de sürdürülebilir bir balıkçılılığın yapılması ve Akdeniz'in korunması için ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini söyledi.
Çalışmalarından elde ettikleri ilk sonucun, bütün dünyada yaşanan küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu kaydeden Öztürk, "İlk olarak şunu söyleyebiliriz; Akdeniz'de 400 metre derinlikte, son 20 yılda sıcaklığın yarım derece arttığını tespit ettik. Bu daha fazla egzotik yabancı türün Akdeniz'de bulunması demektir. Bu balıkçılığımızı, turizmimizi nasıl etkileyecek, bütün bunları bilmemiz için, bu araştırmamız önemli bir adım oluşturuyor" dedi.
Prof. Öztürk, Akdeniz'deki kaynakların sürdürülebilir olarak korunması ve adil şekilde dağıtılması için daha fazla araştırmaya ve bu nedenle daha fazla kaynak ve işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu da söyledi.
Öztürk, özellikle Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin çok uzun bir kıyısı bulunduğu için, bu konuda bölge ülkeleriyle ciddi bir işbirliği gerektiğini belirtti.
Araştırma ekibi yarın Suriye'ye geçerek burada incelemelerini sürdürecek.