hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çelik Kubbe: HİSAR A ve HİSAR O Nedir, Özellikleri Nelerdir? HİSAR A ve HİSAR O görevleri Neler?

    Çelik Kubbe: HİSAR A ve HİSAR O Nedir, Özellikleri Nelerdir HİSAR A ve HİSAR O görevleri Neler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    HİSAR A ve HİSAR O Türkiye'nin hava savunma kabiliyetlerini artırmak amacıyla geliştirdiği önemli savunma sistemlerindendir. ASELSAN ve ROKETSAN iş birliğiyle geliştirilen HİSAR projesi, kısa ve orta menzilli hava savunma sistemlerini içermektedir ve Türkiye'nin hava sahasını koruma konusunda stratejik bir öneme sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HİSAR sistemleri, Türkiye’nin "Çelik Kubbe" olarak adlandırılan kapsamlı hava savunma şemsiyesinin önemli bir parçasını oluşturur. Bu sistemler, kısa ve orta menzilli tehditlere karşı Türkiye'nin hava sahasını koruma görevini üstlenmiştir. Çelik Kubbe, HİSAR’ın yanı sıra, SİPER gibi uzun menzilli hava savunma sistemleriyle entegre edilerek, çok katmanlı ve kapsamlı bir hava savunma ağı yaratmayı hedeflemektedir.

    HİSAR A VE HİSAR O görevleri Neler?

    HİSAR A alçak irtifa hava savunma füze sistemi, hareket halindeki birliklerin hava savunmasını sağlamak amacıyla hava tehditlerinin alçak irtifada tesirsiz hale getirilmesi görevini yerine getiriyor.

    HİSAR O orta irtifa hava savunma füze sistemi sabit birlikler ile kritik tesislerin, savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları, seyir füzeleri, havadan karaya füzelere karşı hava savunma görevini icra etmek için üretildi.

    SİSTEMİN KULLANIM ALANLARI

    HİSAR sistemleri, zırhlı araçlar üzerine monte edilerek mobil bir hava savunma platformu sunar. Bu özellik, hızlı tepki verilmesi gereken senaryolarda büyük bir avantaj sağlar. HİSAR sistemleri, aynı anda birden fazla hedefi tespit edip takip edebilir ve bunlara karşı etkili müdahalede bulunabilir. Sistemler, 360 derece koruma sağlayacak şekilde tasarlanmıştır, bu da geniş bir alanın güvenliğini sağlamaya olanak tanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çelik Kubbe: HİSAR A ve HİSAR O Nedir, Özellikleri Nelerdir HİSAR A ve HİSAR O görevleri NelerHİSAR SİSTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ

    1. HİSAR-A (Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi):

    Menzil: HİSAR-A, kısa menzilli bir hava savunma sistemidir ve genellikle 15 km menzile kadar olan tehditlere karşı etkilidir.

    Hedefler: Düşük irtifadan gelen tehditlere, uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları (İHA) ve seyir füzelerine karşı koruma sağlar.

    Taşınabilirlik: Sistem, zırhlı araçlar üzerinde taşınabilir ve mobil olarak kullanılabilir.

    Radar ve Sensörler: Hedef tespiti için gelişmiş radar ve elektro-optik sensörlerle donatılmıştır.

    2. HİSAR-O+ (Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi):

    Menzil: HİSAR-O+, orta menzilli bir hava savunma sistemidir ve 25 km menzile kadar olan tehditleri etkisiz hale getirebilir.

    Hedefler: Geniş bir yelpazede hava tehditlerine karşı kullanılabilir, özellikle yüksek irtifada uçan uçaklar, seyir füzeleri ve diğer hava araçlarına karşı etkilidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Entegre Savunma: HİSAR-O+, HİSAR-A+ ile entegre bir şekilde çalışabilir, böylece çok katmanlı bir hava savunma ağı oluşturur.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow