hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çelik Kubbe: ALP Savunma Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

    Çelik Kubbe: ALP Savunma Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKNeşe Akbaş / Cnnturk.com Muhabiri

    Türkiye, milli savunma teknolojilerindeki gelişimini sürdürerek, yeni bir hava savunma sistemi olan "Çelik Kubbe" projesini duyurdu. Bu projenin temel bileşenlerinden biri olan ALP savunma sistemi, ülkenin hava savunma kabiliyetini artırmak ve olası tehditlere karşı daha etkin bir koruma sağlamak amacıyla geliştiriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çelik Kubbe projesi, Türkiye'nin kendi hava savunma sistemlerini geliştirme çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıktı. "Çelik Kubbe" farklı irtifada hava savunma sistemlerinin birlikte çalıştığı "bütünleşik bir mimari" olarak tarif ediliyor. Bu proje, ülkenin stratejik bölgelerini ve kritik altyapılarını korumak amacıyla tasarlandı. ALP savunma sistemi de bu projenin bir bileşeni olarak, Türkiye'nin hava sahasını güvence altına almayı amaçlıyor. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte, Türkiye'nin stratejik bölgelerinde ve kritik altyapılarında tam kapsamlı bir savunma ağı kurulması planlanıyor. 

    Türkiye'nin hava savunma kabiliyetlerini güçlendirmek amacıyla başlatılan "Çelik Kubbe Projesi" yerli ve milli sistemlerle donatılarak ülkeye eşsiz bir savunma kalkanı kazandıracak. Bu proje kapsamında, ASELSAN tarafından geliştirilen çeşitli hava savunma sistemlerinden yararlanılacak. KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi gelişmiş hava savunma silah sistemleri, projede önemli bir rol oynayacak.

    Çelik Kubbe: ALP Savunma Sistemi Nedir, Özellikleri NelerdirALP SAVUNMA SİSTEMİ (ALÇAK İRTİFA RADARI) NEDİR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ALP savunma sistemi, Türkiye'nin hava savunma şemsiyesini güçlendirmek için tasarlanmış, yerli ve milli bir projedir. Bu sistem, özellikle balistik füze tehditlerine karşı etkili bir koruma sağlamayı hedefliyor. ALP, yüksek irtifa ve uzun menzilli hava savunma kabiliyetleri ile dikkat çekiyor ve Çelik Kubbe projesinin kritik bir parçası olarak öne çıkıyor.

    ALP savunma sistemi, özellikle Türkiye'nin stratejik bölgelerinde konuşlandırılarak, yüksek tehdit altındaki bölgelerin savunulmasına katkı sağlayacak. ALP, kara konuşlu hava savunma sistemleri için ana arama radarı ve uzun menzilli radarlar için tamamlayıcı (gap filler) olarak görev alabilmektedir. Sistemi, orta/uzun menzilde (>100NM) ve alçak/orta/yüksek irtifada hedefler için tespit ve takip fonksiyonunu yerine getirmektedir.

    Çelik Kubbe: ALP Savunma Sistemi Nedir, Özellikleri NelerdirALP GENEL ÖZELLİKLER

    -Savaş uçağı, helikopter, İHA ve seyir füzelerinin 3 boyutlu tespit ve takibi

    -Çoklu hedef takibi, hedef sınıflandırma, karıştırıcı tespit ve takibi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Mod-5 IFF ile hedef kimliklendirme

    -Komuta Kontrol Sistemleri üzerinden uzaktan yönetim

    -24 Saat Kesintisiz Çalışma Yeteneği

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow