hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yarı otomatik ofsayt sistemi nedir?

    Yarı otomatik ofsayt sistemi nedir
    expand

    Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Lale Orta, yarı otomatik ofsayt sisteminin Türkiye'ye getireceklerini açıkladı. Peki, yarı otomatik ofsayt sistemi nedir ve ne işe yarar?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MHK Başkanı Lale Orta, "Türkiye, dünyadaki bütün gelişmeleri takip edip uyguluyor. Yarı otomatik ofsayt sistemi de mutlaka Türkiye'ye gelecektir." dedi.

    Eleştirilere yanıt veren Orta, "Bütün hakemlerimizi takip ediyoruz. Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig... Maç izleme ekibimiz var. Önemli pozisyonların hepsini kesip gönderiyor. Bunların hepsi analiz ediliyor. Zaten beIN Sporst'tan gelen görüntüler bunlar. Görüntüler oradan geliyor bize. Ben her hafta ofisimde detaylarıyla inceleyip, gözlemcilerden gelen raporları değerlendirerek o şekilde yeni haftaya başlıyoruz. Bu şekilde de özellikle bir sorun varsa, dinlenilmesi gereken bir şey varsa VAR Merkezi'ne gidiyorum. Bu benim yetkimde zaten. Bütün görüntüler VAR merkezinde ya da Beylerbeyi ofisinde. MHK başkanının bir görüntüyü alma hakkı vardır. İstediğim bir pozisyonu birini arayıp getirttirme hakkım var. MHK Başkanı olarak her görüntüye ulaşabiliyorum. VAR merkezinden istediğim görüntüyü dışarı çıkarabilirim. MHK Başkanı kurulun en üstündeki insandır. Yetkisi de vardır, sorumluluğu da vardır. İnceleme ve isteme hakkına sahibim. Bütün konuşmaları dinleyebilirim. Bunu engelleyecek bir şey yok. Açıklanması gereken bir şey varsa bu açıklanacaktır. Yayıncı kuruluşla anlaşma gereği Hugh Dallas ile olan programımızda bütün pozisyonları tartışacağız. Bütün objektifliğimiz, şeffaflığımız devam edecektir." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yarı otomatik ofsayt sistemi nedir?

    Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi (SAOT), futbolcuların vücutlarındaki 29 farklı bölgeyi aynı anda takip edebilen ve ofsayt kararını en kısa sürede VAR görevlileri ve saha içi hakemleriyle paylaşan bir sistemdir.

    Stadyumun farklı bölgelerine yerleştirilen 12 özel kamera, futbolcuların bir saniye içerisindeki 50 hareketini kaydedebiliyor. Hakemler de ofsayt olarak geçen 29 vücut hareketini inceleyip son kararlarını verecek.

    FIFA'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, SAOT görüntülerinin eş zamanlı olarak yayıncılarla maç esnasında paylaşılacağı temin edildi. Pozisyonun neden ofsayt olduğu, oyuncunun hangi hatası nedeniyle ofsaytta kaldığı stadyumlardaki ekranlarda da yayınlanacak.

    Yeni sistem 2022 FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda test edildi. Yeni sistemle ofsayt nedeniyle ilk resmi gol iptali de turnuvanın ilk maçı olan Al-Jazire ve AS Pirae maçının ilk yarısının son anlarında ve sadece 20 saniyede gerçekleşmiş oldu!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow