ABD Türkiye'yi üçe katladı
Yayın gelirleri bakımından Avrupa’yla yarışan Süper Lig seyirci sayısında sınıfta kaldı. Futbolla yeni tanışan Amerika’da bile maç başına yaklaşık 21 bin ortalama yakalanırken, Süper Lig’de ortalama seyirci sayısı 8 bin 456!
En iyiler listesinde Emre Mor sürprizi
Türkiye’de bir numaralı spor olan futbolda geçtiğimiz haftalarda imzalanan tarihi anlaşmayla Süper Lig’in yayın hakları 5 yıl süreyle senelik 500 milyon dolar gibi rekor bir fiyatla satıldı. Bu anlaşmayla birlikte Süper Lig yayın gelirleri bakımından Avrupa’nın dev liglerine yaklaşırken, kulüpler de ciddi bir kaynak sağladı. Ancak Türk futbolunun seyirci sorunu hala çözülebilmiş değil.
Yüksek bilet fiyatları taraftarı soğuttu
KPMG Football Benchmark ekibinin yapmış olduğu araştırmada Amerika Birleşik Devletleri’nde yavaş yavaş gelişen futbolla, Türkiye’de futbol karşılaşmalarına olan ilgi karşılaştırılıyor. Süper Lig’de bu sezon maçlarda ortalama 8 bin 456 biletli seyirci maçları takip ediyor. Yeni yapılan stadyumlara rağmen yüksek bilet fiyatları, taraftarların yeni bilet satış sistemine mesafeli yaklaşması gibi konular tribünlerin boş kalmasında rol oynuyor. Futbolun yeni popülerleşmeye başladığı, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise tablo çok daha farklı. Türkiye’nin aksine ABD’de bir maç ortalama 21 bin 692 taraftar tarafından izleniyor.
Amerika’da maçlar stadyumda izleniyor
KPMG Football Benchmark ekibi yaptığı geniş çaplı araştırmayla Amerika Birleşik Devletleri’ndeki futbolu da inceledi. Amerikan futbolu, basketbol ve beyzbolun ardından dördüncü en sevilen spor dalı olan futbol yavaş yavaş ülkede popülerlik kazanıyor. ABD’deki futbol ile Avrupa’daki futbolun arasındaki farklar genel olarak şöyle…
- Amerika Ligi’nde küme düşme bulunmuyor. 1996 yılında kapılarını açan MLS (Major League Soccer), 10 takımla oynanmaya başlamıştı. Şu anda MLS’de 22 takım bulunuyor.
- Yayın hakları konusunda Avrupa’dan farklı bir yol izleniyor. MLS, yayın haklarını ABD Futbol Federasyonu’nun yayın haklarıyla birlikte satıyor. Ayrıca takımlar kendi yayın haklarını yerel olarak da satabiliyorlar. 2015-2022 yılları arası için üç yayıncı kuruluşla yıllık 90 milyon dolarlık bir sözleşme imzalandı. Bu noktada MLS, Avrupa’nın ve Türkiye’nin çok gerisinde kaldı.
- Amerika’da maçların reytingleri düşük. Meksika Ligi Liga MX ve İngiltere Premier Ligi, Amerika’da MLS’den çok daha fazla izleniyor.
- MLS’de forma tedarikçisi anlaşmaları havuz sistemiyle yapılıyor. Örneğin lig ile Adidas arasında yapılan anlaşmayla, şirket tüm takımların forma sağlayıcısı konumuna geldi.
- Amerika’da maçları kazanan değil yıldızları transfer eden takımların tribünleri doluyor. Dünyaca ünlü yıldızlarla kadrosunu güçlendiren New York City ile LA Galaxy dolu tribünler önünde maçlarını oynuyor.
- Tıpkı NBA (basketbol) ve NFL’de (Amerikan futbolu) olduğu gibi MLS’de genel yapı finansal istikrarı ve rekabeti desteklemek üzerine kurulu. Küme düşme tehdidinin bulunmadığı ligde oyunculara 3.66 milyon dolar ücret üst sınırı bulunuyor. Kulüpler “özel oyuncu” olarak tanımlanan üç farklı mevkiden birer oyuncu için bu sınırı aşabiliyor.
- MLS maçlara seyirci çekmek için farklı yollar da deniyor. Normal sezonun son haftası tüm maçlar aynı saatte “Karar Günü” ismiyle oynanıyor. Böylece takımlara ek ticari fırsatlar sunuluyor. Ayrıca derbi maçların oynandığı haftalarda da özel yayınlarla özel etkinlikler düzenleniyor. Böylece taraftar bilinci oluşturulmaya çalışılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Lyon, Fenerbahçe maçına hazır
Jose Mourinho: Okan Buruk haklı çünkü…
Dusan Tadic: Mourinho, sürekli oyuncularının arkasında
SON DAKİKA | Galatasaray'ın forvet transferinde mutlu son! Ahmed Kutucu'ya ödenecek bonservis bedeli belli oldu...
TRANSFERDE DEV ÇALIM | Galatasaray istedi, Fenerbahçe, İstanbul'a getiriyor! Skriniar'da resmi açıklama geldi...