Zeugma Antik Kenti Nerede? Zeugma Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir? Zeugma Tarihi Ve Özellikleri...
Tarihi milattan önce 300 yılına kadar uzanan Zeugma antik kenti, sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önemli tarihi bölgeleri içerisinde yer almaktadır. Bu sebepten dolayı her sene yerli ve yabancı oldukça fazla sayıda insan bölgeyi ziyaret ediyor. Günümüze kadar ayakta kalmış yapısı ile beraber, tarihi kısımları ve kültürel dokusu eşliğinde ön plana çıkıyor. Pek çok kişi ise Zeugma antik kenti hangi şehirde olduğu ve nasıl gidilebileceği yönünde bilgi almaya çalışıyor.
Zeugma Antik Kenti Nerede?
Hem uzman arkeologlar hem de turist amaçlı pek çok insan her sene Zeugma antik kentini ziyaret etmektedir. Bu kentin tarihi etkisini ve özelliklerini duyan birçok kişi ise hangi şehirde olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Bu bağlamda Zeugma Antik Kenti Gaziantep şehrinde yer alır. Daha detaylı şekilde Gaziantep ilçesinin Nizip ilçesine bağlı Belkıs Mahallesi’nin eteklerinde yer alıyor. İlçe üzerinden mahalleye uzaklık yaklaşık olarak 10 kilometre kadar sürüyor. Bölgeye farklı ulaşım yolları ile beraber gitmek ve bu bölgenin pek çok tarihi özelliklerini incelemek mümkün.
Zeugma Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?
Zeugma antik kentine ulaşım sağlayabilmek için öncelikle Gaziantep merkeze gitmek gerekir. Bundan sonrası ise oldukça kolaydır. İl merkezi üzerinden Nizip ilçesine gidecek toplu taşıma araçları kullanılabilir. Aynı zamanda Gaziantep Oğuzeli Havalimanı üzerinden uçak kullanmak suretiyle de ulaşım sağlamak mümkün. Buradan belediye otobüs ya da taksi vasıtasıyla 10 kilometre uzaklıktaki Zeugma antik kentine gidilebilir. Aynı şekilde Gaziantep merkez üzerinden de özel araçlar vasıtasıyla 15 ya da 20 dakika içerisinde kolayca bölgeye ulaşılabilir.
Zeugma Tarihi
Zeugma antik kenti M.Ö. 300 yılında Büyük İskender'in komutanlarından biri olan Selevkos I Nikator tarafından kurulmuş olan bir antik kenttir. Belkıs Köyü sınırları içerisinde Fırat Gölü'nün kıyı kesiminde yer aldığını söylemek mümkün. Daha sonra Roma hakimiyetine M.Ö. 1 yüzyılda giren Zeugma antik kenti, köprü ve geçit anlamına gelen, artık tüm dünyanın bildiği Zeugma ismini almıştır. Zaman içerisinde ise yaklaşık olarak 80 bin kadar bir nüfusa sahip olması üzerinden, döneminin en büyük ve merkezi kentleri içerisinde yer alır. Zira yaklaşık 20 bin dönümlük bir bölgeye kurulması eşliğinde, günümüzde hala ayakta kalan en önemli antik kentlerden biridir.
Zeugma Özellikleri
Zeugma özellikle mimari tasarımı ve aynı zamanda üç boyutlu yapıları eşliğinde dünya çapında büyük bir öneme sahiptir. Özellikle farklı teknikler kullanılarak hazırlanmış olan mozaikler oldukça ilgi çekiyor. Diğer yandan zemine çizilmiş olan muhteşem yapıtlar, resimler ve özel çizimler ön plana çıkmaktadır. Euphrates villaları ve Poseidon ise dünya çapında günümüzde en çok ilgi gören mimari yapıtlar arasında yer alıyor. Birbirinden değişik tapınaklar, heykeller ve daha birçok değişik yapısı ile beraber Zeugma koruma altında olan özel antik kentler içerisinde gelir. Tarihi yapısı, etkin kültürel dokusu ve daha pek çok özelliği ile beraber mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölgeler arasında yer almaktadır.
Zeugma Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Zeugma antik kenti nisan ile ekim ayları arasında sabah saat 08.00 ile beraber, 18.30 saatleri arasında ziyaret imkanı tanır. Aynı zamanda kış aylarında kasım ile mart arasında 09.00 ile 17.00 arasında ziyaret etmek mümkün. Ancak özellikle yaz aylarında daha fazla yer görebilmek amaçlı ziyaret edildiğini eklemek gerekir. Farklı ulaşım yolları üzerinden kolay bir şekilde Zeugma antik kentine gelerek, bölgedeki tüm alanı gün içerisinde verilen bu saat dilimleri arasında dolaşmak mümkün. Yani bu saat dilimi gün içerisinde Zeugma antik kenti içerisindeki her yeri gezmek için yeterlidir.
Zeugma Antik Kenti Ücreti mi?
Dünya çapında yerli ve yabancı turist akınına uğrayan Zeugma antik kentinin ücretli olup olmadığı merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Bu özel ve tarihi yapının ücretli olduğunu söylemek mümkün. Ancak çok olmamakla beraber Zeugma antik kentine günlük giriş ücreti 10 TL olarak belirlenmiş durumda. Tabii güncel bilgiler doğrultusunda 2021 yılı itibariyle değişkenlik gösterebilir. Aynı zamanda müze kartı olanlar ücretsiz bir şekilde giriş imkanı bulabilir. Diğer yandan kredi kartı ya da banka kartı üzerinden de ücreti ödemek suretiyle giriş imkanı tanıdığını dile getirmek gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi