Son dakika: Süleymaniye Camii Nerede, Nasıl Gidilir? Süleymaniye Camii Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Osmanlı Dönemi zamanında mimari açıdan değerli pek çok eser yaptırılmıştır. Bu eserlerden birisi de Süleymaniye Camii olmaktadır. Süleymaniye Camii günümüze kadar ayakta durmayı başarmış önemli başyapıtlardan birisidir. Bu nedenle ülkemizde mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden birisi olmaktadır.
Süleymaniye Camii Nerede?
Osmanlı mimarisini yansıtan en önemli eserlerden birisi de Süleymaniye Camii'dir. Yapısı Süleymaniye Külliyesi içerisinde olup kütüphane, hamam, medrese ve imaret gibi yapıları da içerisinde barındırmaktadır. Külliye içerisinde bunlardan başka Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan ve Hürrem Sultan'a ait türbeler de yer almaktadır.
Süleymaniye Camii eski dönemlerden günümüze kadar gelmiş önemli eserlerden birisi olması nedeniyle tarihimiz açısından gidilmesi ve görülmesi gereken önemli yerlerden birisidir. Süleymaniye Camii İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer almaktadır. Buraya gitmek isteyen için ulaşım oldukça kolaydır. Süleymaniye Camisi'ne gitmek için tramvay, vapur, toplu taşıma veya şahsi araçlar kullanılabilir.
Süleymaniye Camii Nasıl Gidilir?
Süleymaniye Camisi'ne gitmek için kullanılacak pek çok toplu taşıma bulunmaktadır. Bunlardan birisi de otobüs hatlarıdır. Süleymaniye Camii yakınlarından geçen 28, 28T, 30D, 399C, 47E, 66, 93, 93T gibi otobüs hatları bulunmaktadır. Bu otobüs hatları ile kolaylıkla Süleymaniye Camii ulaşımını sağlayabilirsiniz.
Bunun dışında Metro M2 ile ve Marmaray ile de Süleymaniye Camii ulaşımı sağlanmaktadır. Bunlarla birlikte Anadolu Yakasından gelecek ve vapur seferlerini kullanacak kişiler Eminönü vapur iskelesinden 11 dakikalık yürüme yolu ile Süleymaniye Camisi'ne ulaşımını sağlayabilirler.
Süleymaniye Camii Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Süleymaniye Camii Mimar Sinan Tarafından inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmiş tarihi Camilerden birisidir. Mimar Sinan bu eserini kalfalık devri eseri olarak adlandırmıştır. Unesco Dünya Miras Listesinde de Süleymaniye Camii yer almaktadır.
Mimar Sinan bu eserinde diğer eserlerde olduğu gibi sadeliği büyük bir ihtişamlığa çevirmiştir. Ayrıca Süleymaniye Camii içerisinde bulunan süsleme ve bezeler estetik bakımdan bir zarafet oluşturmaktadır.
Süleymaniye Külliyesi yapımına 1150 yılında yapılmaya başlanmış ve yapılması yaklaşık 7 sene sürmüş önemli tarihi Camilerden birisidir. Süleymaniye Camii yapımı ise 1551 ile 1557 yılları arasında tamamlanmıştır. Süleymaniye Camii yapısı ve heybetli durusu ile göz kamaştıran bir Cami olup 463 sene hasar görmeden ayakta durmayı başarmıştır.
Süleymaniye Camii yanan kandillerin çıkardığı isleri temizleyecek bir sisteme sahip olmaktadır. Bu nedenle yağ lambalarından çıkan isler önceden hesaplanan bir hava akımı sayesinde bir yerde toplanması sağlanmıştır. Toplanan isler ise mürekkep yapılarak üretime katılmıştır.
Süleymaniye Camii mihrabının iki tarafında pencereler yer almaktadır. Pencereler işlenmiş çini madalyonlar ile kaplıdır. Bu madalyonlarda Fetih suresi yazılmaktadır. Süleymaniye Camii ana kubbesinde ise buna benzer şekilde Nur suresi işlenmiştir. Camide bulunan tüm yazılar Ahmed Karahisari Şemseddin Efendi tarafından kaleme alınmıştır. Ayrıca kendisine öğrencisi olan Hasan Çelebi de eşlik etmiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Amanos Dağları’nda sonbahar güzelliği
Gölcük Tabiat Parkı'nda mest eden sonbahar görüntüsü
AİLECE GİDİLECEK TATİL YERLERİ! Okulların Açılmasına Az Kaldı, Ara Tatil Bitmeden Harekete Geçin
Kapadokya'ya 10 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçi
2025'TE AVRUPA’DA POPÜLER OLACAK TATİL YERLERİ! Seyahatseverler dikkat! 'Önümüzdeki yıl bu rotalar yükselişte!'