hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Myra Antik Kenti Nerede? Myra Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir? Myra Tarihi Ve Özellikleri...

    Myra Antik Kenti Nerede Myra Antik Kentine Nasıl Gidilir Myra Tarihi Ve Özellikleri...
    expand

    Şimdiki Demre ilçe merkezi ve çevresinde yer alan Myra Antik Kenti, aynı ismi taşıyan bir ova üzerinde kurulmuştur. Myros Nehri'nin (Demre Çayı) batısında kalan ulaşıma elverişli kanal sayesinde şehrin denizle bağlantısı sağlanıyordu. Kanalın diğer tarafında ise, Andriake (Çayağzı) Limanı'ndan da bölgenin ticareti ve deniz ulaşımı yürütülüyordu. Myra Antik Kenti özellikle de Likya Dönemi kaya mezarları, Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ve Roma Dönemi tiyatrosu ile ünlüdür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Myra Antik Kenti Nerede?

    Myra Antik Kenti, Antalya’nın Demre ilçesinde aynı isme sahip olan bir ova üzerinde kurulmuştur. Şimdiki ismi ile Demre Çayının yani Myros Nehri'nin batısında yer alan kanal aracılığı ile şehrin denizle olan bağlantısı sağlanıyordu. Kanalın diğer tarafında ise, Andriake (Çayağzı) Limanı'ndan da bölgenin pek çok ticaret faaliyeti yürütülüyordu. Deniz ulaşımı da yine buradan sağlanıyordu.

    Myra Antik Kentine Nasıl Gidilir?

    Myra Antik Kenti, Antalya'nın Demre ilçesinde sınırı vardır. Antalya’nın Demre ilçesinde yer alan antik kente ulaşım sağlayabilmek için Antalya Otogarı’ndan kalkan Demre’ye giden otobüse binmeniz gerekiyor. Demre ilçe merkezine ulaştığınız zaman taksi ile yaklaşık 5 km mesafede bulunan yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bölgeye giriş ücreti ise, 45 liradır. Kış aylarında bu bölge akşam 17:00 ‘de kapanıyor. Diğer mevsimlerde ise, 19:00 ‘a kadar açık oluyor.

    Myra Tarihi ve Özellikleri

    Myra Antik Kenti özellikle de Likya uygarlığı döneminde Roma Dönemi tiyatrosu, kaya mezarları ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi ile ünlüdür. Myra’nın bölgedeki varlığı İ.Ö. 5'inci yy. kadar uzandığı araştırmalarla tespit edildi. Bunu gösteren en büyük örnekler ise, Likçe yazıtları, Kaya mezarları ve sikkelerdir. Myra, Likya birliğinin altı büyük kentinden biri olması özelliği bölgenin önemini daha da arttırıyor. Myra’nın en büyük gelişimi ise, İ.S. 2'nci yy.da gerçekleşti. Likya Birliği'nin metropol şehri olarak yoğun bir nüfusa sahip olan şehirler arasında Myra, Likya'nın zengin insanlarının da çabaları ile pek çok yapı inşa edilerek ve restore edildi. Bizans Dönemi'nde de bu bölge önemini daha çok sürdürdüğü için Myra, dini yönden olduğu kadar idari yönden de tüm şehirlere öncülük eden bir yer haline geldi.

    Myra Kazıları 2009 yılında dönemin başkanı Nevzat Çevik tarafından başlatılmış olup günümüzde de kazı çalışmaları hala devam ediyor. 2010 yılına geldiğimiz zaman kazı ekibi antik kentini detaylı bir şekilde anlatan bir kitap da yayınlandı. Likya ve Roma dönemlerine ait olan bu kentin önemli bir kısmı suların taşıdığı taş ve kum kalıntıların altında kalmıştır. Antik tiyatronun üst tarafında yer alan dağda bulunan akropolün ise, hemen hemen her yeri tahrip olmuştur. Tiyatronun yakınlarında hamam ve buna benzer dönemlerde yapılmış kalıntılar da ortaya çıktı.

    Antik kentte hala günümüzde kalıntıları bulunan kaya mezarlar, uzaktan çok daha büyük bir ev gibi görünür. Ama bazıları ise, tapınak şeklinde görünür. Nehir tarafında bulunan toplu mezarlıklarda en dikkat çeken mezar ise, Resimli Mezardır. Günümüzde mezardaki bu renkler görülemez ama sadece kırmızı ve mavi renkler çok silik bir şekilde olsa da görülür. Bu mezarda diğer çok dikkat çeken bir şey ise, büyük ölçekli kabartma şeklinde yapılmış on adet insan figürü bulunmasıdır. Myra, Hristiyanlığın ilk dönemlerinde Likya’nın metropolü durumundaydı. Aynı zamanda da Likya uygarlığının başkenti konumundaydı. Burada yaşayan Yunan halkı, kentin koruyucu tanrıçası olduğuna inandığı Artemis’e tapıyorlardı. Tikke, Zeus ve Athena’da Artemis’ten sonra bölgede en çok tapılan diğer tanrıçalardı.

    Myra antik kenti Alüvyon tortullarının altında kalmış bir bölgedir. Yunan ve Roma kültürüne ait olan bu harabeler ve tortullar kentin altında kalmıştır. Verimli bir ova üzerine kurulan bu tarihi antik kent için 2010 yılında da bir kitap yayınlandı. Antik çağ boyunca Myra antik kenti çok defa kuşatmaya maruz kalmıştır. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda ise, kuşatmalara ait bulgular da tespit edilmiştir. Yunan kültürünün egemen olduğu bu antik kentte Yunan tanrılarına özgü de pek çok buluntulara rastlandı. Aynı zamanda Myra antik kentinde Likya'ya ait olan iki adet Nekrapol de yer alıyor.

    Myra Antik Kenti Ziyaret Saatleri

    Yaz Dönemi: 1 Nisan - 1 Ekim tarihleri arasında 08:00-19:00 saatleri arasında,
    Kış Dönemi: 1 Ekim - 1 Nisan tarihleri arasında 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow