Kozan Nerede, Nasıl Gidilir? Kozan Gezilecek Yerler Nelerdir?
Kozan, Adana'nın ilçelerinden biridir. Şehir merkezinden yaklaşık 59 km uzaklıkta bulunmaktadır. Burası, Osmaniye, Ceyhan, Aladağ ve Yahyalı'ya komşu olarak da bilinmektedir. 1690 km2'lik yüz ölçümü vardır. Tarihi yerleri ile gezilip görülmeye değer yerlerden bir tanesidir.
Kozan Nerede, Nasıl Gidilir?
Kozan ilçesi, Adana ilinin merkezine yaklaşık 68 km uzaklıkta yer almaktadır. Buraya Deli Çay üzerinde olan köprüyü geçerek ulaşılabilmektedir. Özellikle yaz aylarında yolculuğunuz esnasında portakal çiçeği kokuları sizlere eşlik etmektedir.
Özel araç ile Adana'dan yaklaşık 45 dakika sonra Kozan'a ulaşabilirsiniz. Çevredeki il ve ilçelerden de Kozan'a ulaşmanız mümkündür.
Kozan'a, Adana Şehirlerarası Otobüs Terminalinden ve Yüreğir Otogarından kalkan otobüsler ile gidilebilmektedir. İlçeye en yakın havalimanı ise Adana Şakir Paşa havalimanıdır.. Yaklaşık 75 km mesafede bulunur. Havalimanına indikten sonra otobüs ya da minibüs ile ilçeye gidilebilmektedir.
Adana'ya 90 km uzaklıkta bulunan Yumurtalık ilçesinden deniz yolu ile de Kozan ilçesine gidilebilmektedir. Bunun dışında yaklaşık 135 km uzaklıktaki İskenderun'dan da bölgeye deniz yolu ile gidilebilir. Kozan'a en yakın demir yolu ise Ceyhan'da bulunmaktadır.
Kozan Gezilecek Yerler Nelerdir?
Kozan, Adana ilinin en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Turistik bakımdan da oldukça zengindir. Burası doğal güzellikleri ve tarihi eserleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
Anavarza, UNESCO listesinde yer alan antik kentlerden biridir. Burası inşa edildiği zamandan günümüze Roma'dan Selçukluya kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Anavarza Antik Kentinde pek çok kültürün izleri bulunur. Bu nedenle burası yerli ve yabancı turistler tarafından sürekli ziyaret edilmektedir.
Anavarza Antik Kentinin en önemli özelliği, burada yaşayan halkın kalıntılar ile iç içe yaşıyor olmasıdır. Hatta burada yaşayan halkın evlerinin bahçelerinde bile antik kalıntılara rastlamak mümkündür. Antik Kentten günümüze kadar gelmiş olan pek çok mozaik, sur ve kale kalıntılarını burada görebilirsiniz.
Sis Şehri, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır ve farklı isimler almıştır. Romalılar, Ermeniler, Osmanlılar gibi pek çok medeniyet burada hüküm sürmüştür.
Sis Şehri, 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu nedenle bölgenin her yerinde tarihi kalıntılar bulmak mümkündür.
Sis Kalesi, Kozan Kalesi ismi ile de bilinmektedir. Burası Sis Şehrinde bulunan tarihi yapılardan bir tanesidir. Bu kalenin Hititler tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Kale surları çok yüksek değildir. Kale çevresinde alçak surlar bulunmaktadır. Sis Kalesi üzerinde toplamda 44 kule bulunur. Bunlardan bir tanesi Kral kulesidir. Ancak Kral Kulesine çıkmak oldukça zordur.
Kalenin etrafında Ermeniler ve Asurlulara ait olan bir takım yazıtlar da bulunmaktadır. Özellikle tarihi mimari ile ilgilenen kişilerin gezip görmesi gereken yerlerden biridir.
Andıl Kalesi, Kozan'ın önemli tarihi yerlerinden biridir. Buranın ne zaman ya da kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Ancak Orta Çağ döneminde yapıldığı düşünülür. Bu kale çevresinde Roma ve Ermeni dönemine ait çeşitli tarihi kalıntılar bulunmaktadır.
Kale duvarlarındaki Ermenilere ait olan çeşitli motifler ve tasarımlar dikkat çekmektedir. Bu kale günümüze kadar korunmuştur. Fakat tarihi ile ilgili çok az bilgi bulunmaktadır.
Kilikya Manastırı, Ermeniler tarafından yapılmıştır. Burası merkezi manastır olma özelliğine sahiptir. Buradaki Ermenilerin bölgeden göç etmesinden sonra Kilikya Manastırı da kapatılmıştır. Manastır 1940 yılına kadar oldukça zarar görmüştür. Yıkılan manastırın parçaları çeşitli binaların yapımında kullanılmıştır. Bu manastırın günümüzde yalnızca birkaç duvarı sağlam bir şekilde durmaktadır.
Eski Kabasakal Köyü tarihi oldukça eskidir. Bu köyde Peri Kalesi isimli bir kale de bulunmaktadır. Bu kalenin üzerinde de bir kilise bulunmaktadır. Kilise duvarları farklı haç motifleri ile süslenmiştir. Bu köyde pek çok eski mezar da bulunur.
Buradaki mezarların çoğu kaya oyuğu şeklinde tasarıma sahiptir. Ancak içlerinden sadece bir tanesi günümüzde sağlam bir şekilde kalmıştır. Köyde eski lahitler de bulunur. Fakat ne yazık ki bu lahitler de oldukça zarar görmüştür.
Yaverin Konağı, 1900'lü yıllarda Kirkor Efendi tarafından yaptırılmıştır. Konağın ismi de sahibinden gelmektedir. Kirkor Efendi, Yaver ismi ile anıldığı için konakta Yaverin Konağı ismini almıştır. Bu konak restore edilerek turistlere açılmıştır.
Keşiş Mağarası, ilk bakışta Sümela Manastırını andırmaktadır. Bu mağara ile ilgili bir takım rivayetler bulunmaktadır. Rivayetlerden birine göre Mevlana, bir dönem Kozan'a gelmiş ve mağarada üç keşiş ile karşılaşmıştır. Görüntüsü ile de turistlerin ilgisini çekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025'TE AVRUPA’DA POPÜLER OLACAK TATİL YERLERİ! Seyahatseverler dikkat! 'Önümüzdeki yıl bu rotalar yükselişte!'
Samsun sonbaharda göz kamaştırıyor! Kartpostallık görüntüler ortaya çıktı
Domaniç Dağları'nda eşsiz sonbahar güzelliği
VİZESİZ GİDEBİLECEĞİNİZ 5 BALKAN ÜLKESİ! Hem Ucuz, Hem Kaliteli: 'Gören Dönmek İstemiyor!'
BÜTÇEYİ SARSMAYAN 5 TATİL ROTASI! Güzel, Eğlenceli Ve Büyüleyici! Kasım Ayında Buraları Görmeden 'Tatil Yaptım' Demeyin!