Yetişkinlerde ortodontik tedaviler ve şeffaf plaklar
Ortodonti tedavisi için bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Dişlerin hareket etme mekanizması tüm sağlıklı insanlarda yaştan bağımsız olarak aynıdır. Süt dişlenme döneminde de müdahale edilecek durumlar olduğu gibi erişkin sağlıklı diş dokularına sahip hastalarda da tedavi mümkün olabilmektedir. Uzm. Dt. Duygu Naneci, yetişkinlerde ortodontik tedavileri ve şeffaf plakları sizler için anlattı.
Tedavinin süresi hastanı yaşı, kalan gelişim miktarı, problemin şiddeti, hastanın tedavi süresi içindeki kooperasyonu gibi bazı faktörlere bağlıdır. Genel olarak tedaviler 12-30 ay aralığında sürmektedir. Bu süre klinik değerlendirmenin ardından belirlenir ve kişinin durumuna göre değişiklik gösterir.
Braketler, diş telleri genellikle acıtmaz. Braketlerin ilk takıldığında dişler birkaç gün hassas olabilirler. Bu durumda hafif bir ağrı kesici ağrının geçmesine yardım edecektir. Braketler zaman zaman yanaklarda yaralar yapabilmektedir. Koruyucu mum ve tuzlu suyla yapılan gargara sonrasında kısa bir süre içerisinde geçmektedir.
Şeffaf plak (Invisalign) ve içten tel (Incognito) tedavisi
Tüm dişlerin üzerini kaplayan hareketli ince şeffaf plaklar aracılığıyla estetik bir şekilde tedaviyi mümkün kılan yöntemdir. Dijital olarak yapılan bir planlamayla dişlerin son halinin görülebilmesi mümkün olabilmekle beraber tedaviden sonuç alınabilmesi için gün içerisinde plakların 20-22 saat kullanılabilmesi gerekmektedir.
İçten tel (lingual) tedavisi, dişlerin dış yüzeyi yerine iç tarafından yerleştirilen ve dişlerin sıralanması sırasında braketlerin görünmediği tedavi yöntemidir. Alınan ölçüden sonra kişiye özel altın alaşımlı braketler üretilmektedir.
Ortodontik tedavi sırasında nelere dikkat edilmelidir
Dişlere yerleştirilen sabit parçalar nedeniyle hastaların ağız hijyenine daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Uzun süre dişler üzerinde biriken plak dişlerin çürümeye başlamasına ve beyaz kalıcı lekelenmeler oluşmasına sebep olabilmektedir.
Braketlerin kopmaması ve tedavinin aksamaması için hastaların yediklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Sert, çekirdekli ve yapışkan gıdaların tüketimi tedavi süresinde sakıncalıdır.
Tedavi boyunca oral hijyene dikkat edilmemesi durumunda braketlerin çevresinde kahverengi lekelenmeler olabilmektedir. Tedavi bitiminde braketler sökülürken bu tarz lekeler giderilebilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip Ve Nezle Kabusunuz Olmazsın! İbn-i Sina Asırlar Önce Önerdi! 'Bağışıklığı Güçlendiriyor, Öksürüğü Bıçak Gibi Kesiyor!'
Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat
Tok tutuyor, kalbi koruyor, kemikleri güçlendiriyor! İşte balkabağının bilinmeyen faydaları
Yapay zekada cinsel istismar tehlikesi; ebeveynler dikkatli olmalı
Kalp krizine benzer belirtileri var! ‘Panik Bozukluk’ kadınlarda daha sık görülüyor