Fazla tuz tüketimi hastalık riskini artırıyor!
NEFROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Aydın Ünal, aşırı tuz tüketiminin başta hipertansiyon olmak üzere böbrek hastalıkları, inme ve obezite gibi birçok sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.


Aşırı tuz tüketiminin birçok hastalığı tetiklediğini vurgulayan Prof. Dr. Ünal, “Hipertansiyon, inme, böbrek hastalıkları, bazı kanser türleri ve obezite gibi hastalıklarla doğrudan bağlantılı. Özellikle yüksek tansiyon hastaları, diyabeti olanlar ve böbrek hastaları için fazla tuz tüketimi ciddi riskler oluşturuyor. Bunun yanı sıra, başta kalp ve böbrek hastalığı olan hastalarda olmak üzere, fazla tuz alımı, vücutta su tutulmasına neden olarak ödem ve nefes darlığı gibi problemlere de yol açabiliyor" dedi.
'İYOTLU TUZ KULLANIMI ÖNEMLİ'
Tuz tüketiminin azaltılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ünal, “Tuzu azaltırken iyot eksikliğine de dikkat etmeliyiz. Ülkemiz, özellikle Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere, iyot eksikliğinin sık görüldüğü bir ülke. Eğer iyotlu tuz kullanılmazsa guatr ve tiroit hastalıkları riski artabiliyor. Bu nedenle tuz tüketimini azaltırken, kullanılan tuzun iyotlu olmasına özen göstermek gerekiyor" diye konuştu.

Son yıllarda popüler olan kaya tuzu ve bir kaya tuzu örneği olan Himalaya tuzu gibi ürünlere de değinen Prof. Dr. Ünal, “Bu tuzlar pazarlama stratejileriyle öne çıkıyor. Aslında yüzde 99 oranında sodyum klorür içeriyorlar. İçerdikleri elementler ise günlük beslenme ile zaten alınabiliyor. Ancak rafine edilmemiş olmaları nedeniyle az miktarda farklı mineraller içerseler de bu mineraller sağlık açısından ekstra bir fayda sağlamıyor. Önemli olan tuz tüketimini genel olarak azaltmak" ifadelerini kullandı.
'EKMEK VE HAZIR GIDALAR, GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİNİN EN BÜYÜK KAYNAKLARI'
Türkiye'de fazla tuz tüketiminin en büyük nedenleri arasında ekmek, hazır ve işlenmiş gıda tüketimi olduğunu belirten Prof. Dr. Ünal, “Tuzun büyük bir kısmını yemeklerden ve ekmekten alıyoruz. Günlük olarak sofrada eklediğimiz tuz oranı yüzde 10'u pek geçmiyor. Ancak farkında olmadan en çok tuzu işlenmiş gıdalar, turşular, konserveler ve ekmek aracılığıyla tüketiyoruz. Bu nedenle sadece sofrada tuzu azaltmak yetmez, genel beslenme alışkanlıklarını da gözden geçirmek gerekir" ifadelerini kullandı.

