hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Yavuz Yılmaz'ın hastalığı beynin duyguları kontrol eden bölümünü etkiliyor'

    Yavuz Yılmazın hastalığı beynin duyguları kontrol eden bölümünü etkiliyor
    expand
    KAYNAK DHA

    Geçtiğimiz Cumartesi günü Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın intihar etmesinin ardından İcra Kurulu Üyesi olarak görev yaptığı Kent Üniversitesi, Yılmaz'ın yaşadığı hastalık nedeniyle ağır stres altında olduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz, Yavuz Yılmaz'ın hastalığının beynin duygusal kararlar alınmasını sağlayan, beyinde bulunan limbik sistem denilen bölümü etkilediğini ve bu hastaların stresten uzak durması gerektiğini, uykularının çok düzenli olması gerektiğini ve ilaçlarını aksatmadan kullanmaları gerektiğini belirtti. 

    Stres ve uykusuzluk ani duygu değişimlerine neden olabiliyor

    DHA'ya konuşan Prof. Dr. Uludüz bu hastalığın yetişkinlikte ortaya çıktığını açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti: "Temporal lob dediğimiz yer davranışlarımızı, duygularımızı kontrol eden bir bölge. İlaçlar düzenli kullanılmazsa, stres varsa, uykusuzluk varsa ani duygu değişimlerine neden olabilir. Temporal lob beyinde hipokampüs ve amigdala denilen duygularımızı, mantıklı hareket etmemize yardımcı olan bir bölge.

    Yavuz Yılmaz ölümünden önce babasını aramış

    Bu bölgenin nöbetlerinde hastalar halüsinasyon görebilir ya da istemsiz hareketler yapabilirler. Mesela ağız şapırdatma, şaşkın bakma gibi hareketleri istemsizce yapabilir. Kasılmalı, çırpınmalı nöbetler bu hastalık türünde olmuyor. O sırada kişi bunların çoğunun farkında değildir zaten. İlacını kullanmayan hastalarda nöbet sırasında böyle şeyler olabilir. Ancak sadece ilaç değil stres, uykusuzluk, sağlıksız bir yaşam tarzı da tetikleyebilir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Hastalar nöbet geçirdiğini fark ediyor"

    Temporal lob nöbetlerinin uzun vadede daha geniş bir alana yayılabileceğini ve nöbet geçirmeye de neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Uludüz, "Bu tür hastalığı olan insanların ağırlıklı olarak farklı davranışlar yapabilir. Uyku düzenleri, yemek düzenleri, hayat düzenleri bu hastalarda çok önemlidir. Temporal lobun işleyişini bozacak her şeyden uzak durmalılar. İlaç kullansa bile nöbet geçirebilen hastalar var. Hastaların psikolojisini çok etkileyebiliyor çünkü nöbetten sonra istemsizce yaptığı hareketler kendisini kötü hissettiriyor. Hastalar nöbet geçirdiğini de o an anlar" dedi. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow