Yapay Kalp Nedir, Hangi Durumlarda Takılır? Yapay Kalp Nakli Kimlere Uygulanır?
Yapay kalp, genellikle kalp yetmezliği hastaları için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak yapay kalp takılmadan önce bağış yapılan uyumlu bir kalp bulunursa o tercih edilir. Eğer hasta olan kişilerde uygulanan yapay kalp uygulaması kalbe sağlığını kazandırırsa, cihazın çıkarılması söz konusu olabilir.
Yapay Kalp Nedir?
Kan dolaşımının devam etmesi adına kan pompalayan cihaza yapay kalp adı verilmiştir. Bu cihaz kalbin görevlerini yerine getiren bir makinedir. Kalbe takılması tedavi amaçlı olduğu için insan sağlığına zarar veren bir yanı yoktur.
Bir kişiye yapay kalp takılabilmesi için kalbin tüm işlevini yitirmek üzere olması gerekir. Başta kalp yetmezliği olmak üzere kalp kasıyla ilgili hastalıklarda, kalp krizlerinden sonra takılma ihtimali vardır. Kalbin sağ ve sol yanlarına takılabilen bu cihaz kalp pompası olarak işlev görür.
Yapay kalp, metal akşamlarla yapılan bir kalptir. Dokusu kalbe benzemese de işlevi kalbinkiyle aynıdır. Gelişen teknolojiyle birlikte pompalama basıncı tamamen kontrol altında tutularak kullanılır. Ayrıca kan giriş ve çıkış yerlerinde damarlarla bağlantı kurularak takılır. Bu nedenle yapay kalp ameliyatları kısa sürede tamamlanamaz.
Yapay Kalp Hangi Durumlarda Takılır?
Yapay kalp, kalbin sağlıklı biçimde çalışmasını devam edemediği zaman bir seçenek haline gelir. Doktorlar hastanın durumunu, yaşını, hastalığın gidişatını değerlendirerek yapay kalbi uygun görebilir. Ayrıca yapay kalp nakli için hastanede belirlenen kurulun onayı gereklidir. Kurul onay vermezse, hasta tedaviyi reddederse işlem gerçekleştirilmez.
Yapay kalp, kalp nakline ihtiyaç duyulduğunda uygun organ bulunamazsa takılabilir. Çeşitli durumlar sonucunda kalpte oluşan iltihaplanmalarda da kullanılabilir. Eğer iltihaplanmanın ardından kalp eski sağlığına kavuşursa cihaz yeni bir ameliyatla çıkarılabilir.
Yapay kalp kalıcı ve geçici olarak takılabilir. Rahatsızlığın asıl nedeni bulunana ve tedavi başlayana kadar durumu kötüleşen kişilere de takılabilir. Sonraki zamanlarda test sonuçlarına göre çıkarılması veya kalıcı olması kesinleşir.
Yapay Kalp Nakli Kimlere Uygulanır?
Kalbin yerine yapay kalbin takılması bir nakil işlemidir. Bu nakil işleminde kardiyologlar görev almaktadır. Uygulanacak işlemden sonra sağlığına kavuşacağı düşünülen kişilere yapay kalp nakli yapılabilir.
Kalbe takılan cihaz vücudun diğer bölgelerine zarar vermeyecekse herkese yapay kalp takılabilir. Ancak ameliyatı kaldıramayacak bağışıklık sistemine sahip olan kişiler için tercih edilmez. Anestezi sonrası uyanması zor olan, yaşı oldukça ilerlemiş hastalara da yapay kalp takılmayabilir.
Yapay kalbin takılabileceği hastalar genellikle genç hastalardır. Durumları ciddileşmiş, kan dolaşımı zayıflamış kişilerdir. Kişinin öyküsü, geçmiş kalp hastalıkları, ameliyatları, EKG sonuçları ve kan değerlerine bakılarak yapay kalp nakli yapılabilir.
Kalp nakli olarak kabul edilen yapay kalp uygulaması her hastanede yapılamaz. Yalnızca nakil işlemini gerçekleştirebilecek ruhsata sahip olan kuruluşlarda yapılması uygundur. Kişinin tercihine bağlı olarak özel veya devlet hastanelerinde bu işlem gerçekleştirilebilmektedir.
Yapay Kalp Nakli Riskli midir?
Kalbin sağlığı yaşamsal önem taşıyan bir durumdur. Bu sağlığın kaybedilmesi kişinin yaşamının sonlanmasıyla sonuçlanabilir. Bu bağlamda, uygulanması gereken en acil tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulur. Gerçek kalbe ulaşılması zor olduğu için yapay sistemler kullanılır.
Her ameliyatın kendine göre riskleri mevcuttur. Bu risklerin tamamı ameliyatlardan önce hastalara ve yakınlarına bildirilir. Bu nedenle yapay kalp nakli de riskli bir ameliyattır. Ancak her işlemin doğru yapıldığı, beklenmeyen durumların oluşmadığı ameliyatlardan sonra risk ortadan kalkar.
Ameliyat esnasında olduğu kadar sonrasında da bazı riskler mevcuttur. Yaraya güzel bakılmaması sebebiyle çeşitli iltihaplanmalar oluşabilir. Ayrıca kişinin hareketlerine bağlı olarak dikişlerin yırtılma durumu da vardır. Yeterli özen gösterildiğinde bu riskler de ortadan kalkarak tam iyileşme mümkün hale gelir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uzman uyardı: Meğer göz kuruluğu en çok o kişilerde görülüyormuş!
Karadeniz’de hamsi naz yapıyor! Kilosu 250-300 TL'den satılıyor! Omega-3, B12 ve D vitamini deposu: 'BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR'
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu üstüne basa basa önerdi! 4 malzemeyle hazırlanıyor, bağırsakları motor gibi çalıştırıyor
Kemik erimesine karşı en güçlü ilaç; D vitamini
ANTİBİYOTİK İŞE YARAMIYOR! 'İçmeden iyileşemem' diyenler dikkat! Uzmanı uyardı: Bu hastalıkta faydası yok