Vücudunuza dikkat!
Sapsarı bir cilt, beyaz bir ten ve ciltte kırmızı lekeler… Tüm bunlar vücudunuzun alarm verdiği ve ciddi bir hastalığın eşiğinde olduğunuz anlamına gelebilir.
Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu, vücutta renklerle belirti veren hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Beyaz renk birçok hastalığın belirtisi
Albinizm: Normalde derinin rengini veren farklı miktarlardaki melanin pigmentinin; genetik olarak doğumdan itibaren olmamasıyla gelişir. Kişinin ten rengiyle birlikte saçları, kaşları ve kirpikleri de beyazdır
Piebaldism: Doğumsal olarak bedendeki bazı bölgelerde melanin pigmenti yokluğudur. Çeşitli büyüklüklerde ve bedenin farklı yerlerinde beyaz lekelerle kendini gösteren bir hastalıktır.
Vitiligo: Vücutta doğuştan var olan melanin pigmenti, çeşitli nedenlerle daha sonra bölgesel olarak kaybolursa bu hastalığa “vitiligo” adı verilir.
Karaciğer ve safra kesesi hastalığının rengi
Sarılık: Gerek mikropların neden olduğu, gerekse çeşitli nedenlerle karaciğer ve safra kesesinden safra akışının engellendiği hastalıklarda; cilt sarı bir renk alır. Bunun nedeni vücutta artan bilirubin maddesidir.
Turuncu renkli gıdalara dikkat!
Karotenemi: Turuncu renkli gıdaların fazla miktarda tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Cilt rengi turuncuya yakın bir renk olabilir.
Sarılık: Sarılıkların bazı durumlarında turuncuya kaçan sarı renk görülebilir.
Yeşil ve siyah renk sarılık belirtisi olabilir
Verdin ikter: Sarılık hastalığı sırasında bilirubindenilen madde belli birdüzeyin üstüne çıktığında,derinin rengi yeşilimsi bir görünüm alır. Buna “yeşil sarılık”denir.
Melas ikter: Sarılıkta bilirubin düzeyinin aşırı artması sonrası “siyahımsı sarılık” olabilir.
Kırmızı lekeler önemsenmeli!
Eritem: Aşırı sıcakta, fazla egzersiz sırasında, güneş yanığı ve ateş yükselmesinde,döküntülü ve iltihabideri hastalıklarındaderi rengi kırmızı olabilir.
Flushing: Belli bir bölgede oluşan aşırı kırmızılıktır. Yüzde ve ensede geçici olarak ya da devamlı olarak görülebilir. Alkol alımı sonrası, bazı ilaçların yan etkisi olarak, cilt altı yağ dokusunun ince olduğu kişilerde heyecan halleri sırasında oluşmaktadır.
Böbrek hastalıklarının rengi
Addison hastalığı: Derinin rengi kahverengi yada koyu kahverengidir. Böbrek üstü bezlerinin bir hastalığıdır.
Böbrek yetmezliği: Deri rengi toprak rengine benzer kahverengi bir hal alır.
Kalp ve damar hastalıklarının rengi: mavi-mor
Kalp- damar hastalıkları: Özellikle atardamar ve toplardamar kanının karışmasına neden olan hastalıklarda,dil,dudak, parmak uçları, ayaklar gibi bedenin uç kısımları mavi-mor renk olur.
Hemoglobin hastalıkları: Kırmızı kan hücrelerinin oksijeni taşıyan bölümüdür. Doğumsal veya sonradan gelişen bazı hastalıklarda, hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesi azalır. Sonucunda hastanın bedeninin rengi mavi-mor renkli olabilir.
Kalp yetmezliği: Kalp yetersizliği sonucundadolaşımın bozulduğu ve akciğerlerden oksijenlenmenin azaldığı durumlarda; bedenin rengi hastalığın ağırlıkderecesine göre mavi-mor renk alabilir.
Vasomotor bozukluklar: Damar kasılma ve gevşemesinin bozulduğu hastalıklarda da beden rengi mavi-mor renk alabilir.
Mor renk akciğer hastalığının belirtisi
KOAH: Oksijenlenmenin bozulduğu hastalıklardan biride uzun süren tıkayıcı akciğer hastalığıdır. Bu hastalıktada ağırlıkderecesine görederi rengimiz mavi-mora yakın bir hal alabilir.
Şok: Dolaşım bozulduğunda, tansiyondediğimizdamar içidolaşım basıncı yetersiz hala gelir. Beden rengi maviden mor renk tonlarına doğru değişim gösterir.
Travmalar: Özelliklederi altı yağdokusu ince, az, zayıf olan bölgelerdarbeye maruz kaldığındadamar yapılarının bozulması ve cilt altına kanaması sonrası bölgesel mor renk oluşabilir. Yumruk sonrası göz morarması gibi ve günlük hayatta mor renkle ilgili olarak en çok bilinen hastalıkta muhtemelen budur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu üstüne basa basa önerdi! 4 malzemeyle hazırlanıyor, bağırsakları motor gibi çalıştırıyor
Kemik erimesine karşı en güçlü ilaç; D vitamini
ANTİBİYOTİK İŞE YARAMIYOR! 'İçmeden iyileşemem' diyenler dikkat! Uzmanı uyardı: Bu hastalıkta faydası yok
10 yaş altı çocuklarda vakalar arttı! Dikkat! Temas yoluyla bulaşıyor...
Akciğer kanseri riskini 30 kat artırıyor! Uzmanlar uyarıyor: Ağzınıza bile sürmeyin